Отидете към основна версия

3 862 39

Парадът се отменя! Какво се случва?

  • коронавирус-
  • парад на победата-
  • москва-
  • отлагане-
  • честване
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както вече стана известно, Кремъл реши да отмени Парада на 9 май, който трябваше да отбележи 75-тата годишнина от Деня на Победата, независимо, че по-рано се казваше, че „няма ограничения за провеждането му” и „армията е готова” за него. И действително е така, припомня belprauda.org – до 15 април се водеха активни репетиции, а след това изведнъж беше отменен и аналогично на случая с конституционната реформа беше избран варианта „по искане на народа”.

В случая ролята на „народа” изиграха президентът на Руската асоциация на героите Владимир Шаманов, председателят на Руската обществена организация на ветераните (пенсионери) от войната Владимир Епифанов и ръководителят на Общоруската обществена организация на Ветераните на въоръжените сили на Руската федерация Виктор Ермаков. Всички те изпратиха писмо до президента на Русия Владимир Путин, в което пише: „От представители на цялата ветеранска общност Ви молим да приемете сложно, но както смятаме, справедливо решение за провеждането на военния парад на друга дата, когато в съответствие с епидемиологичната обстановка Парадът няма да е заплаха, а истински тържествен момент безопасен за всички участници в него”.

Съобщението, че отлагането на Парада е било едно от най-сложните и емоционални решения за Путин, говори за „реалността”, в която живее Кремъл и разминаването с възприятията на народа, който повече се интересува как да оцелее по време на пандемията от коронавирус.

Както и да е причината за отлагането на Парада – в случая тя е, че 9 май съвпада с излизането от пика на заболяването и сложната епидемиологична обстановка създадена в резултат на вируса, Невъзможността на парада да присъстват ветерани и гарантирането на разпространяването на заболяването сред участващите в него войници и офицери, които в последствие ще „разнесат” епидемията по своите подразделения. В крайна сметка, това за което интернет пишеше цял месец най-накрая беше предоставено от Кремъл в качеството му на негово „своевременно и мъдро” решение.

В същото време, никой не съобщи реалната „неофициална” причина за отлагането, а именно катастрофалната ситуация с COVID-19 в руската столица.

Коронавирус в Москва

Ситуацията там дори не е сложна, а по-скоро е близка към катастрофа. По неофициална информация данните за заболелите в руската столица започнаха да се сравняват с тези от Ухан по време на пика на епидемията. Нещо повече. Разпространението на вируса беше улеснето от действията на властта: Путин обяви ваканция без карантина, което доведе до ръст на заболелите, поради наличието на много любители на „кебапчета и разходки“, а Собянин „организира“ огромни задръствания в метрото като пропускаше всеки с електронен билет.

Масови мероприятия се провеждат и то със завидна глупост. Така например, 30 служители на „Болшой театър“, които участваха в организирането на концерта „Ние сме заедно!“, са заразени с коронавирус, а в организирането на събитието са взели участие няколко стотин души.

В резултат: болниците в Москва са препълнени, в последно време географията се разшири и освен в столицата ръст на заболелите има и в по-малки съседни региони. Всичко е толкова зле, че Собянин беше принуден да признае, че „медицинската система работи на предела на възможностите си. Ако броят на заболелите се повиши, то системата може да я очаква такъв колапс, който наблюдаваме в Ню Йорк, Мадрид, Милано“.

Перспективите? Не са много, дори официалният представител на Световната здравна организация Маргарет Харис, заяви, че в света до момента не се наблюдава пик на пандемията, като отбеляза, че броят на заболелите в Русия може да нарасне до този в САЩ. Да припомним, че един от пиковете престой

Коронавирус, Руската православна църква и Великден

Руската православна църка твърде дълго отричаше опасността от COVID-19 и необходимостта от въвеждането на карантина във връзка епидемия, което вече доведе до широкото разпространение на вируса сред свещеници и богомолци.

Най-широка гласност получи ситуацията в Украйна, в района на Киевско-Печерска Лавра. На практика, всеки който се намира там – монаси начело с настоятелството, ученици, както и редица работници, вече са заразени с коронавирус. Стотици платиха – има много починали и ситуацията нямаше вече как да се скрие.

Аналогична ситуация се наблюдава и в Русия, където COVID-19 е установен в 18 московски епархии, а в още 21 има случаи на хора с изявени симптоми, за момента без официално потвърждение, че са болни. Освен това болестта или подозрения за нея „географски“ се наблюдава и в московски предградия. Стигна се дотам, че в момента антуражът на Патриарх Кирил е подложен на тестване, след като беше установено, че вирусът е поразил и заместник-началникът на административният секретариат на Московската патриаршия.

В последно време Руската православна църква направи лека корекция в поведението си, но вместо да въведе забрана за провеждането на масови събития, подобно на редица световни вероизповедания, тя само „препоръча“ ако е възможно те да не се провеждат.

За самия Парад

Сериозността, с която се обсъжда дата, за която ще бъде отложено провеждането на Парада на победата, предизвиква единствено смях. За момента вариантите са два, а окончателното решение ще бъде прието в зависимост от епидемиологичната обстановка: 24 юни – в този ден през 1945 г. е проведен Парадът на Червения площад, или на 3 септември – „новата“ дата за край на Втората световна война. Именно този ден символизира прехода от състояние на война в мир, търсенето на пътя към примирие и сътрудничество“. Първият въпрос, който възниква е: Какво? Може би в руската Дума не са в час, но мирният договор между Русия и Япония така и не е подписан. За какво въобще става дума?

Кремъл разглежда и дата в началото на ноември, в чест на военния парад през 1941 г., но въпреки всичко на всяка цена Пазарът на победата ще бъде проведен на 24 юни, защото това е „идеалната дата да се проведе празника в Москва и в присъствието на ветерани и граждани“.

Със сигурност на 9 май никой няма да дойде в Москва, заради пандемията от коронавирус. Какво обаче ще се случи на 24 юни? Ще видим. Само, че всички действия на властта по борба с коронавируса правят по-реалистична за провеждане на Парада датата през септември, а след това и през ноември.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.

Свързани новини

  • Сложна ситуация в Русия

    Към момента, в навечерието на пренасочения от 9 май Парад на Победата в Москва за 24 юни, в Русия пандемията с коронавируса приема катастрофални разме ...
    20.06.2020
    9 324
    70
  • Параден блъф

    Във филма „Петър Първи“ се натъкваме на очарователен епизод – разстроен от големите загуби, царят плаче. Сред загиналите има такива, ...
    19.06.2020
    5 194
    31