Last news in Fakti

22 Април, 2020 11:53 3 859 39

Парадът се отменя! Какво се случва?

  • коронавирус-
  • парад на победата-
  • москва-
  • отлагане-
  • честване
Парадът се отменя! Какво се случва? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както вече стана известно, Кремъл реши да отмени Парада на 9 май, който трябваше да отбележи 75-тата годишнина от Деня на Победата, независимо, че по-рано се казваше, че „няма ограничения за провеждането му” и „армията е готова” за него. И действително е така, припомня belprauda.org – до 15 април се водеха активни репетиции, а след това изведнъж беше отменен и аналогично на случая с конституционната реформа беше избран варианта „по искане на народа”.

В случая ролята на „народа” изиграха президентът на Руската асоциация на героите Владимир Шаманов, председателят на Руската обществена организация на ветераните (пенсионери) от войната Владимир Епифанов и ръководителят на Общоруската обществена организация на Ветераните на въоръжените сили на Руската федерация Виктор Ермаков. Всички те изпратиха писмо до президента на Русия Владимир Путин, в което пише: „От представители на цялата ветеранска общност Ви молим да приемете сложно, но както смятаме, справедливо решение за провеждането на военния парад на друга дата, когато в съответствие с епидемиологичната обстановка Парадът няма да е заплаха, а истински тържествен момент безопасен за всички участници в него”.

Съобщението, че отлагането на Парада е било едно от най-сложните и емоционални решения за Путин, говори за „реалността”, в която живее Кремъл и разминаването с възприятията на народа, който повече се интересува как да оцелее по време на пандемията от коронавирус.

Както и да е причината за отлагането на Парада – в случая тя е, че 9 май съвпада с излизането от пика на заболяването и сложната епидемиологична обстановка създадена в резултат на вируса, Невъзможността на парада да присъстват ветерани и гарантирането на разпространяването на заболяването сред участващите в него войници и офицери, които в последствие ще „разнесат” епидемията по своите подразделения. В крайна сметка, това за което интернет пишеше цял месец най-накрая беше предоставено от Кремъл в качеството му на негово „своевременно и мъдро” решение.

В същото време, никой не съобщи реалната „неофициална” причина за отлагането, а именно катастрофалната ситуация с COVID-19 в руската столица.

Коронавирус в Москва

Ситуацията там дори не е сложна, а по-скоро е близка към катастрофа. По неофициална информация данните за заболелите в руската столица започнаха да се сравняват с тези от Ухан по време на пика на епидемията. Нещо повече. Разпространението на вируса беше улеснето от действията на властта: Путин обяви ваканция без карантина, което доведе до ръст на заболелите, поради наличието на много любители на „кебапчета и разходки“, а Собянин „организира“ огромни задръствания в метрото като пропускаше всеки с електронен билет.

Масови мероприятия се провеждат и то със завидна глупост. Така например, 30 служители на „Болшой театър“, които участваха в организирането на концерта „Ние сме заедно!“, са заразени с коронавирус, а в организирането на събитието са взели участие няколко стотин души.

В резултат: болниците в Москва са препълнени, в последно време географията се разшири и освен в столицата ръст на заболелите има и в по-малки съседни региони. Всичко е толкова зле, че Собянин беше принуден да признае, че „медицинската система работи на предела на възможностите си. Ако броят на заболелите се повиши, то системата може да я очаква такъв колапс, който наблюдаваме в Ню Йорк, Мадрид, Милано“.

Перспективите? Не са много, дори официалният представител на Световната здравна организация Маргарет Харис, заяви, че в света до момента не се наблюдава пик на пандемията, като отбеляза, че броят на заболелите в Русия може да нарасне до този в САЩ. Да припомним, че един от пиковете престой

Коронавирус, Руската православна църква и Великден

Руската православна църка твърде дълго отричаше опасността от COVID-19 и необходимостта от въвеждането на карантина във връзка епидемия, което вече доведе до широкото разпространение на вируса сред свещеници и богомолци.

Най-широка гласност получи ситуацията в Украйна, в района на Киевско-Печерска Лавра. На практика, всеки който се намира там – монаси начело с настоятелството, ученици, както и редица работници, вече са заразени с коронавирус. Стотици платиха – има много починали и ситуацията нямаше вече как да се скрие.

Аналогична ситуация се наблюдава и в Русия, където COVID-19 е установен в 18 московски епархии, а в още 21 има случаи на хора с изявени симптоми, за момента без официално потвърждение, че са болни. Освен това болестта или подозрения за нея „географски“ се наблюдава и в московски предградия. Стигна се дотам, че в момента антуражът на Патриарх Кирил е подложен на тестване, след като беше установено, че вирусът е поразил и заместник-началникът на административният секретариат на Московската патриаршия.

В последно време Руската православна църква направи лека корекция в поведението си, но вместо да въведе забрана за провеждането на масови събития, подобно на редица световни вероизповедания, тя само „препоръча“ ако е възможно те да не се провеждат.

За самия Парад

Сериозността, с която се обсъжда дата, за която ще бъде отложено провеждането на Парада на победата, предизвиква единствено смях. За момента вариантите са два, а окончателното решение ще бъде прието в зависимост от епидемиологичната обстановка: 24 юни – в този ден през 1945 г. е проведен Парадът на Червения площад, или на 3 септември – „новата“ дата за край на Втората световна война. Именно този ден символизира прехода от състояние на война в мир, търсенето на пътя към примирие и сътрудничество“. Първият въпрос, който възниква е: Какво? Може би в руската Дума не са в час, но мирният договор между Русия и Япония така и не е подписан. За какво въобще става дума?

Кремъл разглежда и дата в началото на ноември, в чест на военния парад през 1941 г., но въпреки всичко на всяка цена Пазарът на победата ще бъде проведен на 24 юни, защото това е „идеалната дата да се проведе празника в Москва и в присъствието на ветерани и граждани“.

Със сигурност на 9 май никой няма да дойде в Москва, заради пандемията от коронавирус. Какво обаче ще се случи на 24 юни? Ще видим. Само, че всички действия на властта по борба с коронавируса правят по-реалистична за провеждане на Парада датата през септември, а след това и през ноември.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    18 3 Отговор
    Е кво ще стане?Догодина бря!Ай сега нема да пукнат я!
  • 2 Путя ще ликува

    24 36 Отговор
    ще излекува всички руснаци със 13-те болници които има империята на пропагандата,да мре марода не е важно важно е как изглежда путя отстрани

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фридман

    22 17 Отговор
    На тази и е катастрофирал разсъдъка от подмазване и натегапество!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тъпа проститука

    22 15 Отговор
    И нейни блянове и надежди!!!
  • 7 Кой68

    17 9 Отговор
    Малко -разум- на време.Невиждам нищо сензационно и нечувано......
  • 8 Private Spaсe

    22 14 Отговор
    Тази не спира да си сваля гащите за шекели в Нпна Сорос!
  • 9 🐷 Боко ТИКВАТА

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "Путя ще ликува":

    Мен имаш предвид, нали ТИКВО. ГРУХ.🐷
  • 10 В русия няма котона

    14 16 Отговор
    Няма в Русия Северна корея и куба,,е как да има като няма болници ХАХАХА

    Коментиран от #33

  • 11 гост

    15 22 Отговор
    Раша ще има същия брой заразени и умрели като САЩ при три пъти по-малко население , просто около 1-2 месеца по-късно и естествено необявени официално , щото повечето ще си измрат по домовете !! И то това е и целта , щото ако стигнат до болница се крият по-трудно !! А така докторите могат да пишат в смъртните актове каквото си искат или по-точно каквото им кажат от Кремъл !!

    Коментиран от #34

  • 12 Зенобия

    20 8 Отговор
    Пиши сега, чеи в Беларус ситуацията е критична да не останеш по назад от сорос пропагандата.
  • 13 Р.Радев

    15 22 Отговор
    Прецидента голям карък.Колко мъки да му издействат покана за парада,а те го отмениха.А как се надявашеза още едно селфи с Путин за рейтинг.
  • 14 Боби

    14 21 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Гола вода са руснаците. Толкова оръжие, един вирус не могат да убият.
  • 15 Боби

    16 20 Отговор
    Империята на Путин - лъскава отвън,гнила от вътре. Да си правят ракети и самолети,народа кучета го яли.
  • 16 Боби

    12 18 Отговор
    Пак соросоидите са им виновни за отмяната на парада. Да се видят колко са зле.
  • 17 одъртял комсомолец

    13 6 Отговор
    Руският коронавирус разбира се е най-тоталитарният коронавирус. В Италия и Испания се изпозаразиха няколко стотици хиляди олигофрена, пардон футболни фенове, но в гадната Москва цели 30 артиста от Большой театър!!!Чудя се само защо Барба Ганьос им направи такъв комплимент като ги нарече мисирки! Все пак мисирката е прекалено високо в еволюционната йерархия. на такива като тази по би им отивало нещо от рода на: каракуди, гниди, бацили. Тази конкретно в еволюционно отношение е някъде между коронавирус и ешерихия коли!!!
  • 18 Руски пияница

    12 12 Отговор
    Оказа се, другари, че нямаме нито хапчета, нито ваксини срещу коронавирус, а според любимия на цял свят путя, царя-слънце на русия, имахме уж 8 вида лекарства и 6 вида ваксини и имаме само един гол у.й. Покрусен съм и по тоя повод, за да удавя мъката, съм вече на половин шише водка, до довечера ще съм на трето шише под масата :(
  • 19 Behemoth

    11 4 Отговор
    Туй сайтче от де го изкопа ма ?Белоруска правда ли е какво е сигурно някое белоруско НПО финансирано от ЦРУ...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 С две думи

    14 11 Отговор
    Стил-Дойче Веле...добре си е научила урока.Само че,точно лекари от Белгия,Италия и Германия казват ,че от Русия трябва да се учат как се води борбата с Короновируса.Там са за да имат опит по време на падемия-и точно в Москва.Явно соросоидите не могат да преживеят,че лъсна цялата"гнила ябълка" на Запада-и обикновенните хора виждат че са лъгани по повод Путин и Русия.Затова и са тези писаници по сайтовете-че видиш ли,пусти италянци взели да симпатизират на Путин...
  • 22 Смешничка

    13 8 Отговор
    Тази така наречена журналистка трябва бързо да напусне професията,защото със своята предубеденост нарушава един от основните принципи - ОБЕКТИВНОСТТА.Ако вземе да напише нещо подобно за обстановката в САЩ сигурно Тръмп ще вземе да отложи президентските избори през ноември...

    Коментиран от #36

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПЕНКО

    2 7 Отговор
    АКО ГО НАРЕКАТ : ПРЪД ДЕЙТ ...ИЛИ ДРИС ТАЙД ...ИЛИ... ШООР ГЕЙТ ...ИЛИ СМРАД ПРАЙД .........И АЗ ЩЕ СЕ ВКЛЮЧА !!!!
  • 25 Нищо ново

    13 4 Отговор
    освен старата евроатлантическа песен: За Русия или нищо или лошо.
    Ама вече не работи.
  • 26 Винету

    8 9 Отговор
    Е, поне няма да се охарчват с макети или да се излагат със счупени танкове.
  • 27 Антония

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Пазарът на победата ще бъде проведен на 24 юни
  • 28 Дядя Вова

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Нервничък ми се чиниш, таварищ... Почему?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Слава на Украйна

    4 7 Отговор
    В България, като нормална европейска държава, сте загубили представа докъде може да стигне идиоти ма в северната, азиатска пустош.
    Новата "Велика Отечествена цел" е броят на "героите" от бессмертний полк да достигне 100 000 000 (сто милиона) души. Е, това е парад!
  • 32 Хахаха

    4 2 Отговор
    Да се преброят зомбираните, които вярват на глупостите в тази статия.

    Коментиран от #35

  • 33 Ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "В русия няма котона":

    Куба има по-добро здравеопазване от САЩ и Испания заедно взети.Нищо,че са гладни и бедни.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 По-тъп

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Хахаха":

    пасквил едва ли е възможно да бъде написан.
  • 36 Авторката

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Смешничка":

    не става! Пуйките на Боко са много по-високо интелектуално.
  • 37 Ай стига бе

    2 2 Отговор
    Мнооого е важно дали шъ има парад или не.Мноого важно как шъ съ перчат
    Мноого е важно Тръмпчо кат пръдне наште мисирки да изследват какъв газ в колко часа и т.н.
    Та да го донесат и у нас даже.
    Алооо мисирките погледнете информационните агенции и журналисти у белите страни особено у скандинавските.
    И че видите ,че требе дипломите да си скъсате.
    Мисирки😂😂😂😂😂😂мн.точно казано.Начукват ви го публично даже а не смеете да се възпротивите,е га си и подлогите.
  • 38 България 16 република на СССР

    4 2 Отговор
    Как без парад бе другари. Къде ви изчезна могъществото на държавата. При толкоз оръжия,един вирус не моете да отрепете......Путин ,не се излагай
  • 39 12 000 лв. ПРЕЗИДЕНТСКА ЗАПЛАТА

    4 2 Отговор
    Кво ша прая сега. Нема парад,нема целувки с. Путин