Отидете към основна версия

2 020 5

Борисов да се репчи на монополите в България

  • борисов-
  • репчи-
  • монополи-
  • русия-
  • станишев
Снимка:БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Когато водиш преговори, няма защо да се репчиш, като например Дянков, който каза, че ще напляска руснаците, а Борисов, че на Путин щяло да му бъде неприятно посещението в София(...) Водил съм тежки преговори с Путин и знам как се отстояват национални интереси".

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването "Тази сутрин" по bTV Според него разговорите "трябва да са уважителни, ако е необходимо, проявяваш твърдост".

Коментирайки политическото поведение на управляващите, той даде съвет на премиера - да се "репчи на монополистите в България".

"Във всеки сектор на производството има монополи. В строителството печелят само три-четири конкретни фирми, близки до ГЕРБ", коментира Станишев. Той обвини администрацията в провеждане на некоректни поръчки по държавни проекти.

"Прави се дъмпингова цена, после се анексира с допълнителни споразумения", заяви Станишев. Така по думите му се е качила цената на магистрала "Люлин", за която са платени 60 милиона лева допълнително.

Според него обществените поръчки, които са проведени, без да се спазват правилата, са за над 1 милиард лева.

"На опашка за реактори"

Станишев продължава да е категоричен, че проектът АЕЦ "Белене" е важен за българската икономика, за енергийна независимост, за цената на тока, която ще плащаме в следващите години.

"Проектът е стартирал за три години с конкурс за изпълнител. През 2008 година се подписаха споразуменията. Да, поръчаха се реакторите, защото имаше опашка", заяви той. По думите му спорове с руската страна е имало и тогава, защото "никога не сме "клякали".

Станишев отново изтъкна, че инвеститор е имало и той е бил избран с международен конкурс, а проектът е бил на финалната права.

"Баща ми е рискувал живота си за лявата кауза, какъв да бъда аз?"

Партийният лидер коментира и изказването на Антон Кутев, че социализмът е като СПИН и се предава само по наследство или по полов път.

"Фразата на Антон Кутев беше неуместна, но не и същността", заяви Станишев.

"Моят баща е бил в партията, рискувал е живота си за лявата идея, аз какъв да бъда?", попита Станишев, който смята да възпита и дъщеря си в същите ценности.

"Няма политик, който да не е казал някаква глупост. Но другарите от моята партия, които раздухаха скандала, или им липсва политически инстинкт, или обслужват наш опонент", коментира Станишев.

"Оттук нататък, всеки който говори по медиите, а не вдигне телефона, за да реши проблемите вътрешно, ще получава моя отпор. За всеки се отнася това", допълни лидерът на БСП.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини