Отидете към основна версия

29 066 83

Държавният олигархизъм на Пеевски и Доган ще съсипе всичко, до което се докосне

  • делян пеевски-
  • ахмед доган-
  • тец-
  • илиян василев

Това е програмирана бедност за години напред за всички - граждани, компании, институции, държава

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Илиян Василев във Фейсбук:

Ковид-19 кризата е ясна, вирус е, ще се справим. Но с човешката корист и глупост?! Държавният олигархизъм на Пеевски и Доган ще съсипе всичко, до което се докосне и над което има власт, защото преразпределят възможности от можещите и предприемчивите към мързеливите и тарикатите.
А това е програмирана бедност за години напред за всички - граждани, компании, институции, държава.

Догановият ТЕЦ прогнозирал "гарантирана" печалба от около 30 милиона лева всяка година, което е почти точно размерът на плащанията към него от държавата за студен резерв, този който взеха от работещия ТЕЦ ''Марица Изток 2''. Вземаш от ТЕЦ, критично важен за националната енергийна сигурност, като изкуствено го убиваш, за да дадеш на олигархичен ТЕЦ, който бездейства?!

Е, как да има стабилна и конкурентна енергетика при това положение? Това ако не е престъпление, здраве му кажете.

От години в търговете за градеж на инфраструктура не участват външни фирми, за да могат да затворят кръга на разпределение на корупционния откат. Тупат се в гърдите, че градят магистрали, но никой не пита за качеството, което утре ще се обърне в по-големи разходи за поддръжка и ремонти. И накрая класика, спестили хиляди, дали милиони. Но ББ минава за строител. А той е актьор в театър, който оправдава схема за източване на публични средства през подобни проекти.

От години в страната преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ се самослучват и намаляват като процент от БВП, да не говорим, че през миналата година по-голямата им част идва от Холандия, което е изнесена печалба, без да се плащат данъци, върната като инвестиции през една нефтена компания. Този модел гледа на ПЧИ като ненужна конкуренция на олигархичния капитал за пазари, потребители и публични средства. А без тях няма технологично обновление на икономика, няма интеграция във високите етажи на глобалната търговия. И пак програмирана бедност и къса верига на добавената стойност. Моделът има нужда от прости и бедни хора, за да могат да целуват ръка на болярите за няколко лева в повече.

За да бъде кошмарът пълен, прокуратурата им вече обяви, че и инвестициите в чужбина са престъпление, да не говорим, ако някой държавник помогне за тях - готова е стигмата, че е корумпиран. А това е задължение на всеки висш политик, чиновник или дипломат. Вижте какво правят западните политици и дипломати у нас. Не случайно всеки български бизнес си търси чуждестранен партньор, за да има чуждо посолство зад гърба си, като антидот срещу мутрите на власт.

Това не е просто триумф на паразитите във властта и икономиката, а е пряк и бърз път към разрухата на нацията - когато наказваш можещите "пчели" в името на посредствените "търтеи".

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 262 гласа.

Свързани новини