Отидете към основна версия

1 407 7

Мартин Димитров: Няма пазар за тока от АЕЦ "Белене"

  • мартин димитров-
  • аец "белене"-
  • инвеститор
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това, че има някакъв инвеститор, който има интерес за строеж на АЕЦ „Белене”, още нищо не означава, заяви председателят на парламентарната икономическа и енергийна комисия Мартин Димитров в предаването на Нова телевизия „Здравей, България“. Дали той цели да инвестира в „Белене”, или да се вдигне шум и да се промени ситуацията до изборите, е отделен въпрос, смята бившият лидер на СДС.

„Нещата се случиха по много странен начин. Първо идва един иск от Русия за 1 милиард евро компенсация, което коментирах като опит за възстановяване на проекта. Малко по-късно същите консултанти, които искат да построят „Белене”, се появиха и доведоха инвеститори. Много е логично, че Русия участва под някаква форма в това, което в момента става в България”, обясни Мартин Димитров.

Според него обаче целта не е да се построи „Белене”, а да има забавяне до следващите парламентарни избори и ако тогава се появи нова управляваща коалиция със симпатии към проекта, той да бъде възстановен.

Мартин Димитров изтъкна в студиото, че според него и според направените анализи пазар за тока от АЕЦ „Белене” няма.

Вчера настъпи обрат по темата „Белене”. Само шест месеца, след като правителството обяви, че окончателно се отказва от изграждането на нова атомна централа, се оказа, че строежът на „Белене” все пак може да започне. Американският „Глобал пауър консорциум” е проявил интерес към проекта. За тези намерения съобщи енергийният министър Делян Добрев пред депутатите от парламентарната и икономическата комисия. Според кандидат-инвеститора нямало да се налага държавата да изкупува енергията от бъдещата централа. От консорциума обявиха още, че щели да търсят решение за арбитражните процедури с руската страна за ядреното оборудване. Вече били започнали и разговори с НЕК.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини