Last news in Fakti

27 Септември, 2012 15:26 1 399 7

Мартин Димитров: Няма пазар за тока от АЕЦ "Белене"

  • мартин димитров-
  • аец "белене"-
  • инвеститор
Мартин Димитров: Няма пазар за тока от АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това, че има някакъв инвеститор, който има интерес за строеж на АЕЦ „Белене”, още нищо не означава, заяви председателят на парламентарната икономическа и енергийна комисия Мартин Димитров в предаването на Нова телевизия „Здравей, България“. Дали той цели да инвестира в „Белене”, или да се вдигне шум и да се промени ситуацията до изборите, е отделен въпрос, смята бившият лидер на СДС.

„Нещата се случиха по много странен начин. Първо идва един иск от Русия за 1 милиард евро компенсация, което коментирах като опит за възстановяване на проекта. Малко по-късно същите консултанти, които искат да построят „Белене”, се появиха и доведоха инвеститори. Много е логично, че Русия участва под някаква форма в това, което в момента става в България”, обясни Мартин Димитров.

Според него обаче целта не е да се построи „Белене”, а да има забавяне до следващите парламентарни избори и ако тогава се появи нова управляваща коалиция със симпатии към проекта, той да бъде възстановен.

Мартин Димитров изтъкна в студиото, че според него и според направените анализи пазар за тока от АЕЦ „Белене” няма.

Вчера настъпи обрат по темата „Белене”. Само шест месеца, след като правителството обяви, че окончателно се отказва от изграждането на нова атомна централа, се оказа, че строежът на „Белене” все пак може да започне. Американският „Глобал пауър консорциум” е проявил интерес към проекта. За тези намерения съобщи енергийният министър Делян Добрев пред депутатите от парламентарната и икономическата комисия. Според кандидат-инвеститора нямало да се налага държавата да изкупува енергията от бъдещата централа. От консорциума обявиха още, че щели да търсят решение за арбитражните процедури с руската страна за ядреното оборудване. Вече били започнали и разговори с НЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dddd

    0 1 Отговор
    Как да няма пазар! Това с анализите е гнусна инсинуация ! Как да няма пазар като след време и то много скоро ще навлязат масово електрическите автомобили , как целия свят вижда бъдещето , а тия дето само взимат заплата се изказват по най-глупавия начин, за малки държави като България светло бъдеще няма .....
  • 2 рр

    0 1 Отговор
    А бе господа журналисти , на тоя политически труп и чуждо мекере що му давате трибуна. Да си обира Костов и право в Белене. То май всички политици са за там, ама ще е хубаво и Гогов да и пратим , че другите след тях да имат едно на ум за "Народната любов".
  • 3 ....

    0 1 Отговор
    Как да няма пазар за тока.
    Нали в БГ живеем още малко хора-ние ще го купуваме,скъп скъп ще си го платим ЯКО.
  • 4 Дядо поп

    0 1 Отговор
    Този дебелобуз плаче за затвора с неадекватните си просташки изцепки!
  • 5 Хихи

    0 1 Отговор
    Хахоо се изказа !
  • 6 ей, кой си ти

    0 1 Отговор
    Мартин Димитров, кой си ти?! Надявам се вече в българския парламент да няма вече такива като теб господин Никой, но до като се разчита на купените цигански гласове и нихилизма на голяма част от обществото ще слушаме подобни глупости от подобни мекерета и...
    Вън от България продажници!
  • 7 тъжен_седесар

    0 0 Отговор
    Мартин Димитров ...някога български политик...в някогашната партия СДС...