Отидете към основна версия

60 794 292

Защо България е толкова бедна дори 30 години след комунизма?

  • българия-
  • бедни-
  • бедност-
  • комунизъм-
  • икономика-
  • българи-
  • раждаемост-
  • ес-
  • приходи

Българите изчезват, но в никакъв случай не са бедни, отговаря авторът

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо страни като България и Румъния са толкова бедни дори три десетилетия след комунизма? Този въпрос е зададен в сайта Quora, който е платформа за задаване на въпроси, под които могат да се получат интересни дискусии. Отговор на конкретния въпрос се опитва да даде Дино Дион (Dino Dionne), президент и изпълнителен директор на Genesis Capital Group.

България е далеч от бедна страна. Всъщност, имайки предвид неликвидните активи като недвижимите имоти, българите са богати, посочва авторът. За сравнение близо 59% от американците имат собствен дом, като голяма част имат ипотека върху имота. Добре установен е фактът, че собствеността на жилище движи брутния вътрешен продукт средно от 8 до 12 процента (зависи от държавата). В допълнение в доклад на Белия дом от 2019 година се казва, че над 550 хиляди американци живеят на улицата. Проблемът с бездомните се изостря особено по време на рецесии.

40% от американците изобщо нямат активи. В България ситуацията е различна – 95% от българите притежават собствен дом или собственост. Почти всички българи са получили или реституирали някакви земеделски или други земи. Средностатистическият българин живее от заплата до заплата, но това важи и за американците. Всички българи обаче имат безплатно здравеопазване, а освен това висшето образование е безплатно или субсидирано от държавата. Университетите обаче са прекалено много за страна със 7 милиона население, поради което идва и нуждата от привличане на чуждестранни студенти. Близо 1/3 от българите получават социални помощи, а над половин милион роми се възползват от облаги като храна и безплатен наем.

В допълнение плоският данък в страната е 10%, докато в САЩ данъците са в пъти по-високи. Въпреки че по световните стандарти данъците в България са ниски, то мнозина не плащат никакви. Почти всички в частния сектор мамят данъчните, осигурявайки своите служители на минимална заплата. И въпреки всичко това по данни от септември 2019 година България има второто най-ниско в Европа съотношение дълг към БВП – 19.7%. Единствено Естония е с по-ниски проценти. За сравнение при гърците процентът е 182%, докато средният за ЕС е 80%. Българите са пестеливи и не харчат като други европейски държави.

Взимайки под внимание всичко това, как България може да е бедна? Не е! Качеството на живот на средностатистическия българин е много по-високо от това на средностатистическия американец. Повечето българи пътуват и отиват на почивка поне веднъж годишно. Повечето българи, освен това, пътуват и в чужбина. Половината от всички българи са пътували поне веднъж до Гърция на почивка. За сравнение 130 милиона американски граждани дори нямат паспорти. Българите имат 4 седмици годишно отпуска, а платеното майчинство е 1 година (90% от сумата, на която са осигурявани), което е много щедро, но не толкова щедро като в Скандинавия. Така или иначе българите страдат от „периферния комплекс”, което ги кара да се оплакват много, може би дори повече от италианците.

Независимо от това България е богата страна. Територията ѝ е повече от достатъчна за 7-милионното ѝ население. Има богата почва, разнообразен климат, планини и крайбрежие. Намира се на кръстопътя между Европа и Азия и има богато културно наследство. Българите са потомци на древни култури и цивилизации, и имат изразено самосъзнание. Техният човешки капитал е висококвалифициран, което е видно от имиграцията им по света. Ако гърците притежават заведения в Америка, то българите работят в IT и научния сектор. На академично ниво българите са по-напред.

Българите обаче са страдали много исторически. Те губят своята независимост през XIV век, а тяхната култура, литература, училища и религия са почти заличени от османските турци по време на техните репресии, които варират от масови геноциди до насилствено изкореняване на националното им самосъзнание. Едва след Освобождението през 1878 г. те тръгват да възстановяват нацията си от нулата, докато останалата част от света е в разгара на индустриалната революция. Българите се бият и в двете световни войни, както и в регионални войни, но винаги са на губещата страна. След всяка война България трябва да плаща огромни репарации на победителите. Въпреки че не са загубили нито едно знаме в битка, българите губят войните. Като резултат Съветският съюз нахлува в страната през 1944 година и унищожава останалото от нея. Понякога дори се чудя как още са наоколо?! Как тази държава продължава да съществува 14 века, като има и най-тежката демографска криза в Европа? Българите бавно се топят. Те губят средно по 1.5 души на всяко раждане. Бракът е загубил своето значение, а раждаемостта е ниска. Да, българите изчезват, но дали са бедни? Не.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 422 гласа.

Свързани новини

  • Много българи живеят в страх

    Швейцарско радио излезе с материал за изземането на данни от НАП. Материалът е на радио SRF. Припомня се, че хакери успяха да преодолеят защитата н ...
    17.08.2020
    9 148
    38