Last news in Fakti

17 Август, 2020 14:35 60 521 292

Защо България е толкова бедна дори 30 години след комунизма?

  • българия-
  • бедни-
  • бедност-
  • комунизъм-
  • икономика-
  • българи-
  • раждаемост-
  • ес-
  • приходи

Българите изчезват, но в никакъв случай не са бедни, отговаря авторът

Защо България е толкова бедна дори 30 години след комунизма? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо страни като България и Румъния са толкова бедни дори три десетилетия след комунизма? Този въпрос е зададен в сайта Quora, който е платформа за задаване на въпроси, под които могат да се получат интересни дискусии. Отговор на конкретния въпрос се опитва да даде Дино Дион (Dino Dionne), президент и изпълнителен директор на Genesis Capital Group.

България е далеч от бедна страна. Всъщност, имайки предвид неликвидните активи като недвижимите имоти, българите са богати, посочва авторът. За сравнение близо 59% от американците имат собствен дом, като голяма част имат ипотека върху имота. Добре установен е фактът, че собствеността на жилище движи брутния вътрешен продукт средно от 8 до 12 процента (зависи от държавата). В допълнение в доклад на Белия дом от 2019 година се казва, че над 550 хиляди американци живеят на улицата. Проблемът с бездомните се изостря особено по време на рецесии.

40% от американците изобщо нямат активи. В България ситуацията е различна – 95% от българите притежават собствен дом или собственост. Почти всички българи са получили или реституирали някакви земеделски или други земи. Средностатистическият българин живее от заплата до заплата, но това важи и за американците. Всички българи обаче имат безплатно здравеопазване, а освен това висшето образование е безплатно или субсидирано от държавата. Университетите обаче са прекалено много за страна със 7 милиона население, поради което идва и нуждата от привличане на чуждестранни студенти. Близо 1/3 от българите получават социални помощи, а над половин милион роми се възползват от облаги като храна и безплатен наем.

В допълнение плоският данък в страната е 10%, докато в САЩ данъците са в пъти по-високи. Въпреки че по световните стандарти данъците в България са ниски, то мнозина не плащат никакви. Почти всички в частния сектор мамят данъчните, осигурявайки своите служители на минимална заплата. И въпреки всичко това по данни от септември 2019 година България има второто най-ниско в Европа съотношение дълг към БВП – 19.7%. Единствено Естония е с по-ниски проценти. За сравнение при гърците процентът е 182%, докато средният за ЕС е 80%. Българите са пестеливи и не харчат като други европейски държави.

Взимайки под внимание всичко това, как България може да е бедна? Не е! Качеството на живот на средностатистическия българин е много по-високо от това на средностатистическия американец. Повечето българи пътуват и отиват на почивка поне веднъж годишно. Повечето българи, освен това, пътуват и в чужбина. Половината от всички българи са пътували поне веднъж до Гърция на почивка. За сравнение 130 милиона американски граждани дори нямат паспорти. Българите имат 4 седмици годишно отпуска, а платеното майчинство е 1 година (90% от сумата, на която са осигурявани), което е много щедро, но не толкова щедро като в Скандинавия. Така или иначе българите страдат от „периферния комплекс”, което ги кара да се оплакват много, може би дори повече от италианците.

Независимо от това България е богата страна. Територията ѝ е повече от достатъчна за 7-милионното ѝ население. Има богата почва, разнообразен климат, планини и крайбрежие. Намира се на кръстопътя между Европа и Азия и има богато културно наследство. Българите са потомци на древни култури и цивилизации, и имат изразено самосъзнание. Техният човешки капитал е висококвалифициран, което е видно от имиграцията им по света. Ако гърците притежават заведения в Америка, то българите работят в IT и научния сектор. На академично ниво българите са по-напред.

Българите обаче са страдали много исторически. Те губят своята независимост през XIV век, а тяхната култура, литература, училища и религия са почти заличени от османските турци по време на техните репресии, които варират от масови геноциди до насилствено изкореняване на националното им самосъзнание. Едва след Освобождението през 1878 г. те тръгват да възстановяват нацията си от нулата, докато останалата част от света е в разгара на индустриалната революция. Българите се бият и в двете световни войни, както и в регионални войни, но винаги са на губещата страна. След всяка война България трябва да плаща огромни репарации на победителите. Въпреки че не са загубили нито едно знаме в битка, българите губят войните. Като резултат Съветският съюз нахлува в страната през 1944 година и унищожава останалото от нея. Понякога дори се чудя как още са наоколо?! Как тази държава продължава да съществува 14 века, като има и най-тежката демографска криза в Европа? Българите бавно се топят. Те губят средно по 1.5 души на всяко раждане. Бракът е загубил своето значение, а раждаемостта е ниска. Да, българите изчезват, но дали са бедни? Не.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 422 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    409 108 Отговор
    Е как защо, понеже комунистите и ДС още са на власт ;)

    Коментиран от #31, #107, #203, #255, #291

  • 2 Защото

    221 129 Отговор
    до Борисов пак управляваха комунисти. Там е заровено кучето

    Коментиран от #10, #67

  • 3 Shaikata

    449 74 Отговор
    "Българите изчезват, но в никакъв случай не са бедни, отговаря авторът" - Автора чел ли е статистиката колко хора са на прага на бедноста? Преватизацията също оби мечтите на много хора!

    Коментиран от #97, #269

  • 4 6ъ7

    423 33 Отговор
    Много,много,много се краде и няма пари

    Коментиран от #191

  • 5 пладнежки обир

    401 80 Отговор
    Щото Баце е най-богатият министър председател на Земята.

    Коментиран от #216

  • 6 ББ от ппГРОБ

    381 81 Отговор
    Cлeд 10 гoдини упрaвлeниe cтигaмe дo кaтacтрoфa нa държaвaтa, пoрaди пoвceмecтнa кoрупция, нeкoмпeтeнтнocт, липca нa държaвничecкo миcлeнe. И cтигaмe дo рecтaрт. Нe ми ce и миcли кaквo щe cтaнe, aкo упрaвлявa oщe 10 гoдини. ББ и приближeнитe му лaкeи щe имaт пълни c пaри чeкмeджeтa и гaрдeрoби, a нaрoдът щe прoклинa cъдбaтa cи.

    Коментиран от #221

  • 7 Асан

    46 243 Отговор
    Защото не вярва на Борисов затова но само Апостола на Демокрациятв Бойко Борисов може дани спаси
  • 8 Защото

    244 25 Отговор
    власт и пари са в грабливи мандраджийски потомци , без морал и човешка ценностна система ! Грабят с пълни шепи Род и Родина !
  • 9 габровец от варна

    235 30 Отговор
    Защото много се краде бе! Е затова! Сега на комунягите от ДС аверите изнасят квото е останало.
  • 10 Емил

    121 195 Отговор

    До коментар #2 от "Защото":

    В момета боят е до небесата, защото Б.Б. подперна ченгетата! Всичките русофилистици сега ще скочат да обясняват, че Б.Б. е виновен, а като дойде на власт Нинов и пРезидента - ще цъвнем и вържем!

    Коментиран от #15, #111, #190

  • 11 no name no face no number

    270 86 Отговор
    Стига с тоя комунизъм бре НИКОГА НЕ Е имало комунизъм в България социализъм беше социализъм и беше по добър от демокрацията, но комунизма си е екстра, но скоро не се очакеа да дойде а може и нещо още по добрп дс се измисли.

    Коментиран от #13, #37

  • 12 Дельо Хайдутин

    352 32 Отговор
    Много ги е яд че българите имат жилища от соца.Парите им взеха с банкови измами.Сега ще искат да ни вземат и жилищата.

    Коментиран от #187

  • 13 Бау

    152 49 Отговор

    До коментар #11 от "no name no face no number":

    Като гледам нито знаеш какво е комунизъм, нито социализъм, нито демокрация, нито граматика. А като се има впредвид, че 80% от народа са такива, как няма да е лошо положението.

    Коментиран от #18, #29, #176, #177

  • 14 кикисикчо

    310 29 Отговор
    Стига с това, че българина има жилище и затова видите ли бил богат. Повечето жилища са панелки остали от татово време, ще дойде ден, когато стотици хиляди ще останат на улицата заради тези панелки по на 30-50 години. И колко под тези панелки гладуват и едвам свързват двата края. И колко заплата или пенсия получават хората. И къде е това безплатно здравеопазване като си плащаш за всичко. Даже като влезеш в болница трябва да си мъкнеш всичко. То хубаво е да не сме бедни, НО СМЕ
  • 15 Тоя па

    75 87 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Точно Тиквун прокарва руски интереси - газопровода, АЕЦ и разбира се партньора му на белот заради когото плащаме най-скъпите горива в ЕС преди акциз

    Коментиран от #266

  • 16 Ynd

    227 24 Отговор
    Грешни факти. Интерпретация тип ГЕРБ. Защо САЩ-овци не емигрират при нас на 450 лева СРЗ?

    Коментиран от #157

  • 17 Вуйчо Обрешко

    164 13 Отговор
    Прост народ ,слаба държава !
  • 18 no name no face no number

    40 16 Отговор

    До коментар #13 от "Бау":

    Де речи ти обясни ми тогава щом мислиш, че незнам? Що се отнася до българският ми език съм готов да споря, но тук не се старая особено да пиша перфектно.

    Коментиран от #19, #38

  • 19 Бау

    78 67 Отговор

    До коментар #18 от "no name no face no number":

    Ами първо комунизъм и социализъм са икономически доктрини. Демокрацията е политическа система и те въобще не се изключват взаимно. Второ - няма социалистическа система в държава, която да функционира правилно, ефективно и без корупция. Няма таква. Няма и богати социалистически държави. Трето - дори на тъпия второкурсник по икономика ще ти каже, че свободния пазар е много по-ефективен и икономичен в сравнение с централното планиране при разпределянето на благата, което прави пазарните икономики ВИНАГИ по-богати и развити по всички възможни показатели за качество на живот и доходи. За повече информация се обърни към учебници по микро и макроикономика за начинаещи.

    Коментиран от #49, #99, #185, #227

  • 20 Ако излезе

    101 26 Отговор
    някой да ни сравни и с Китай и Монголия . Не говорим за 💰 говорим за морални ценности за министри които се кланят и целуват ръка на ВОЖДА . БЪЛГАРИЯ изчезва БЪЛГАРИНА е горд и трудолюбив навсякъде ще се оправим . Какво да кажем на младите ,целувайте ръка на вожда и му се покланяйте ако искате да станете министри . Всеки казал нещо различно от ОСТАВКА на този ВОЖД малоумник не е българин . Отвратен съм .🧳

    Коментиран от #59, #238

  • 21 Behemoth

    117 15 Отговор
    Ми щото народа е тотално опростачен и се управлява от простаци.....
  • 22 Обикновен човек

    148 47 Отговор
    Че като беше комунизъм нима хората бяха бедни ходеха на почивки по 5 пъти в годината сега някой семейства немогат и един път да идат

    Коментиран от #68, #192

  • 23 ДО ФАКТИ.БГ

    70 4 Отговор
    С указания Комисията за финансов надзор (КФН) в разрез със закона е ограничила правото на наследяване на т. нар. втора пенсия. Това е установил Висшият адвокатски съвет./lex.bg/
  • 24 1234578

    148 15 Отговор
    Лъжа е, че в България данъците са по-високи отколкот в САЩ. Догога ще промивате мозъците на хората. Българи събудете се, лъжат ви най-нагло. Осигуровките у нас са данък. В САЩ осигуровките не са задължителни. В САЩ няма ДДС и стоките в магазините и автомобилите са по-евтини.

    В България осигуровките и данка върху доходите са общо 44% от дохода на работещите, ако дохода им е до 3000 лева месечно. Ако е повече, облагането намалява. Така се обалагодетелстват богатите и политическата класа.

    Коментиран от #48

  • 25 МОЛИ

    69 120 Отговор
    ЗАЩОТО 50 ГОД.БЯУХМЕ НАЙ-РЕВНОСТНИЯТ САТЕЛИТ НА БИВШИЯТ СССССР .ЗАЩОТО ВЪПРЕКИ ВСИЧКО СТРАНИ,КАТО ЧЕХОСЛОВАКИЯ,УНГАРИЯ И ПОЛША, ИМАХА СВОЯ ПОЛИТИКА И ПЪТ.ТАМ ЧАСТНИЯТ СЕКТОР ВИНАГИ Е СЪЩЕСТВУВАЛ.СЕГА ОБАЧЕ НЯМА КОЙ ИЛИ НЕ ИСКА ДА ОБЯСНИ ТОВА НА БЕЗДЕЛНИЦИТЕ ВИКАЩИ ПО УЛИЦИТЕ.НЯКОИ ОТ ТЯХ ,ДОРИ НЕЗНАЯТ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА.ТОВА,ОБАЧЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ ОГЛАДНЯЛАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ВЪРХУШКА БАРАБАР С НАЗНАЧЕНИЯТ ОТ НЕЯ ФИГУРАНТ!!!!!!!!НИКАКВО ОСТАВКА!!!!

    Коментиран от #41, #76

  • 26 Сандо

    104 18 Отговор
    Някъде докъм 85 г. бяха окончателно изработени плановете за развитието на страните от Източна Европа след падането на "комунизма".И докато стадото подскачаше и блееше от възторг,в очакване върху му да се излеят всички мечтани и обещани блага,плановете се привеждаха в действие.За съжаление за България беше предвидено да бъде опитно зайче и тя и досега е такава.Краят и е предопределен и само чудо може да го промени.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Естествено че това

    46 6 Отговор
    ше каже, я го вижте какъв е. От ония за които човек които няма дългове е враг и трябва да бъде набутан с дългове.
  • 29 Тези 80% останаха

    58 13 Отговор

    До коментар #13 от "Бау":

    в БГ ,електората на ГЕРБ а другите 20% са наведени и целуват ръката на вожда за някоя службица . Всеки КРЕАТИВЕН и трезвомислещ отдавна си е намерил местото в чужбина. 🤨
  • 30 Бай Стойчо

    158 36 Отговор
    "Съветският съюз нахлува в страната през 1944 година и унищожава останалото от нея."

    Кви са тия глупости, бе?
    Значи, загубили сме войната и плащаме зверски репарации, и въпреки това от 7 000 000 души население през 1945 Съветският съюз така ни унищожава, че до 1989 ставаме 9 000 000.
    Следва 30 години американска "демокрация', която ни връща на 7 000 000 население със заеми като репарациите - все едно сме след война...

    Коментиран от #47, #127

  • 31 Иван4о И

    61 18 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Така е, Президентът Радев е станал член на БКП през 1985г., в друга партия не е бил член. Подобно, ББ още си пази партийния комунистич.билет. Президент Плевнелиев - комунист, Ц.Цачева -партийна секретарка и пр. Осъдени сме на комунизъм ( да ни управляват комунисти)
  • 32 1234578

    111 13 Отговор
    Случайно Дeниc Джaмбaзoв да е чувал за неравенство.

    Защо не коментира това. Да в САЩ социалното неравенство е по-голямо отколкото в България. В Африка, Бразилия, Венецуела, Русия .... също

    Но в Европа България е сред държавите с най-голямо неравенство.

    Случайно Денис Джамбазов, да знае, че от 6,5 млн население, 1 000 000 български енсионери живеят с 130 евро месечно и ако на повечето от тях не им помагат децата, няма да оцелеят.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 wankelmut

    71 11 Отговор
    95 % от българите притежюват собствен дом или собственост. НЕ е съвсем вярно - земята на която са построени повечето от апартаментите през комунизма е държавна и хората притежават част от сградите без да имат идеални части от земята, върху която са построени. Практически след като изтече експлотационния срок на сградите до който те могат да бъдат многократно санирани и поддържани , те или техните наследници няма да притежават нищо, освен ако държавата не реши да им прехвърли собствеността върху земята безвъзмездно.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ами тогава

    92 13 Отговор
    защо 2 милиона българи живеят под прага на бедността. Приказно богати са само мафиотите, тези които разпределят порциите и бившите комунисти и ДС, които заграбиха всичко. И това със земеделската земя е ала бала. Примерно майка ми има 5 дка , и взема рента 50 лева, с които си плаща данък и за един месец лекарства. Здравеопазването е платено, само на книга е безплатно; образованието също.Във висшето образование идват уж да учат младите, тъй като си вземат общежитие, работят, въобще не ходят нито на лекции, нито на упражнения, просто София, пък и в други градове намират работа. Панелките, които вече са над 50 години, те ли са богатство?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този е

    30 6 Отговор

    До коментар #18 от "no name no face no number":

    НАВЕДЕН и целува ✋ на вожда ,не го взимай на сериозно .🤔😄🤫
  • 39 Авторе

    67 13 Отговор
    Първо на мен не ми стана ясна фразата СССР. Нахлу и унищожи всичко останало , като чисто демографски ,през 1950-1960г. са се раждали около 170 000 деца , и тогава всяко семейство е започнало да гради свое жилище , на което се дължи сега високият ни брой. собствени жилища. И как автора вижда възможността за демографски разцвет след 1988г. Като българският лев от тогава е обезценен около 20 пъти , с заплатите са се увеличили само няколко пъти , и върху кого се отразява тази аномалия. В по бедната , според автора Америка , един обикновен строителен работник мексиканец с американска. виза получава дневни 250 долара. Това прави средно около 160 000 долара годишен доход . Нов автомобил там се купува , така както тук. В България можеш да си купиш нова тротинетка. Прилично жилище там струва 400 000 долара.
  • 40 смърт за БКП

    54 44 Отговор
    Защото нямаше лустрация и бившите ДС ченгета си разпределиха властта. 9.9.1944 е най-лошата дата в историята на 3тата българска държава.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 stefanaki

    81 3 Отговор
    Според автора изчезваме от хубаво...а не от лошо...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 не съм комунист

    76 15 Отговор
    Но през комунизма бяхме 8 милиона пък сега сме близо 6 милиона???

    Коментиран от #69, #108, #262

  • 45 Питанката

    73 6 Отговор
    Автора може ли да каже каква щеше да е ситуацията ако несе крадеше, ако шепата мутри и олигарси не крадяха, не плашаха на политиците и ако плашаха прогресивен данък, ???колко по богата щеше да е българия ???
  • 46 Е как защо

    82 21 Отговор
    Защото тая Демокрация ни разгони фамилията ..ахахахах....то не бяха Европейски ценности , които никой не ги знае какви са...то не бяха Атлантически ценности ...Седесари...Натовци...пълна трагедия.:)
  • 47 Иван4о И

    40 41 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Стойчо":

    Сметката грешна - Бяхме близо до 9 мил., но преди да станем, БКП проведе ВЪЗРОДИТЕЛЕН процес - насилствена смяна на имена и няколко стотици обидени бълг. граждани се преселиха в Турция. После от безисходица, комун. у-ние отвори границата и още повече хора напуснаха комунистическия "раи", който стана посткомунистически. Още управляват комунисти: Радев - член на БКП от 1985 год., ББ - още си пази партийния билет. С една дума: ПОСТКОМУНУЗЪМ.

    Коментиран от #234, #280

  • 48 кратун

    12 11 Отговор

    До коментар #24 от "1234578":

    ало, я се спри, говориш абсолютни глупости .!

    Коментиран от #70, #130

  • 49 Истината е точно обратната.

    100 27 Отговор

    До коментар #19 от "Бау":

    Само при социалистическата система, която гарантира държавната собственост върху земята и природните ресурси, няма как те да се ограбват хищнически от малък процент разбойници, както е при капитализма. Трудещите се при социализма са защитени , а при вълчия капитализъм са жестоко експлоатирани от работодателите. Частната собственост при капитализма изражда моралните ценности и отношенията в обществото стават антагонистични. Материалният интерес, издигнат като единствен приоритет, прави човек за човека да става звяр. По правило, при капитализма хората са несправедливо оценени и възнаградени не според качеството на положения труд, а според лични интереси. Просперират лъжци, подмазвачи, мутри, мафиоти. При социализма образование, здравеопазване, опазване на обществения ред са гарантирани и безплатни, а при капитализма - предмет на търговски взаимоотнашения и интереси.При капитализма обществото деградира и рано или късно се стига до конфликти в национален и международен мащаб, поради несправедливия начин на разпределение на ресурсите и задълбочаване на социалното неравенство. Капитализмът е обречен. Социализмът е правилният начин за развитие на обществата, но изисква висок морален статус на гражданите, който не се постига лесно и бързо.

    Коментиран от #55, #57, #61

  • 50 тодоров

    64 6 Отговор
    Защо България е толкова бедна? - Защото се краде чудовищно!
  • 51 По-зле сме от румъния, от сърбия,

    46 5 Отговор
    Която беше във война.Прведставете си т.нар. преход колко е зле, по-зле от война. В основата е неотваряне на досиетата и управление от зависими субекти с обвързаности и редуващи се
  • 52 Просто

    63 7 Отговор
    Отговорът е прост. Колкото повече цигани има в една държава, толкова тя е по-голяма развалина. Както знаем у нас циганите и мюсюлманите са близо 20 %, най-много в целия Европейски съюз.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Нико

    77 1 Отговор
    Хиперинфлацията през 1997 г. изяде жилищните влогове на много българи, които тогава бяха в млада възраст и имаха мечти за свой дом. Тогава нямаше обезщетения за претърпените загуби. Всичко започна от нула. Тогава лихвите по кредита не бяха 2%. Колко хора бяха ощетени: инфлация, безработица, нараснала престъпност, обрани домове. За кое поколени говори авторът, че не е пострадало? За поколението на прехода ли? Някой дава ли си сметка колко струва прехода за това поколение, което през 1990 г. беше на 25 - 30 г. Като придавим и още 30, на колко години са сега тези хора?
  • 55 Чакай сега

    15 35 Отговор

    До коментар #49 от "Истината е точно обратната.":

    Ти сравняваш с вълчия капитализъм. Сравнявай с нормалния капитализъм.

    Коментиран от #109

  • 56 Мародерството не е спирало 30г,

    40 5 Отговор
    Сега е най-слабо, а гнева е насочен към сегашното управление.Всичко е с натрупване, хронологията на събитията започва с източен пенсионен фонд, държавен резерв, банки, преминава през престъпна приватизация, укриване да данъци към днешна дата.И нищо не е правено в частта съд и прокуратура.Най-малкото е доказване на доходи при крупни сделки, минало-бешало
  • 57 Социализмът е вечно текущото зло,

    22 42 Отговор

    До коментар #49 от "Истината е точно обратната.":

    защото обещава Постижения Без Усилия и Придобивки Без Отговорности

    Коментиран от #184

  • 58 Р. Кирилова

    56 10 Отговор
    Само едно знаете и стига комунистите ви виновни. Няма друг виновен освен ние сме си виновни. Коя нормална държава си изелва половината население. Коя друга страна си унищожава икономиката и селското стопанство. Коя държава избира само едни и същи мафиоти и крадци а натода търпи. Защо? Ние сами се заличаваме ката държава. Съ уди се народе! Стига сте спали!

    Коментиран от #62

  • 59 Гост

    45 8 Отговор

    До коментар #20 от "Ако излезе":

    Абе пич, не се заблуждавай, че други чужди управници са по морални от нашия. Само че те си замаскират неморала по успешно. Ако бяха по морални дали щяха да подкрепят тиквун, дали щяха да стоят бездействени за корупцията у нас?
  • 60 Ханко

    49 9 Отговор
    Най малоумната съатистикс.
    Според нея по Тошово време сме били светлинни години преди Америка . Бедноста беше почти нулева никой не ровеше по кофите за боклук.
    Заемите от банките бяха на 3,% годишна лихва
    А на млади семейства даваха по 5000 лева и при второ дете ги опрощаваха
  • 61 ИМПЕРИАЛИСТ

    25 33 Отговор

    До коментар #49 от "Истината е точно обратната.":

    Социалистическа държава, В ТОЧНИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, няма и не е имало, това е една фикция в стил Оруел. Нашето НРБ си беше с еднолично корпоративно-тоталитарно управление. Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. При тоталитарните държави подходът е по-друг. Независимо дали тази държава се титулува социалистическа..., народно-демократична..., народна република... гражданите се обират от властта, като им се дават средства колкото да преживеят и контролирано възпроизвеждат. С окрадените пари тоталитарната държава финансира своята социална политика. За да реализира тази си дейност се разчита на огромен идеологически апарат за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбването демотивира хората да работи за благото на обществото, а започват да търсят други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тотално икономическо изоставане и крах на системата.

    Коментиран от #117, #171

  • 62 Изселва се, поради липса на работа, а

    30 20 Отговор

    До коментар #58 от "Р. Кирилова":

    Няма работа, понеже предприятията за жълти стотинки ги подариха на олигарсите баневи, и сие за скрап, вместо да ги развиват, земята в идеални граници и т.н., управление на хора сътрудници на дс, това са фактите..., а ние сме си виновни като гласуват за тях и сега искат някои да ги върнат на власт през задният вход на радеФ
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Съдията Дред

    59 2 Отговор
    Това е историческо, най-сетне признаха, че турските репресии над българите са геноцид.
    А по същество - не знам автора къде го видя това безплатно здравеопазване и образование. Сигурно щото не му се е налагало да се лекува в България. Дано не му се наложи.
  • 65 Стефан

    30 24 Отговор
    Комунизма не прости на никой, съчетано с алчност и беззаконие това е катастрофа, а съчетано с власт на прости хора това е трагедия.

    Коментиран от #167

  • 66 Хм Хм

    41 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Всички българи обаче имат безплатно здравеопазване".
    "а освен това висшето образование е безплатно или субсидирано от държавата".
    Това нещо не го разбрах.

    Коментиран от #91

  • 67 Ранко

    27 9 Отговор

    До коментар #2 от "Защото":

    А Борисов не е ли Комунист??И Нима сега при него живеем супер?
  • 68 КОЙ ТОЙ

    13 6 Отговор

    До коментар #22 от "Обикновен човек":

    ти ако си ходел 90% не са
  • 69 Иван4о И

    21 8 Отговор

    До коментар #44 от "не съм комунист":

    защото заживяхме в ПОСТКОМУНИЗЪМ. Продължиха да управляват комунусти -последната : Радев - член БКП от 1985г, ББ - отпреди това.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 БЕЗПЛАТНО здравеопазване

    38 5 Отговор
    "българи обаче имат безплатно здравеопазване"
    Здравно осигурен при посещение на спешен център на ИСУЛ в 02:00 през нощта за да му извадят стружка от окото, струва 40лв в брой.

    Коментиран от #85

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Германец

    14 3 Отговор
    Минималната заплата в светът се определя на баз 25% от БВП. За заплати се спестяват 7 милиарда лева. Толкова се спестява търговски оборот. 700 милиона данък ДОД. 500 милиона за здравеопазване. 800 милиона за пенсии. Имме немско здравеопазване, уж, тоест не е бюджетно чрез здравни вноски, но в германия те са 15% а тук 8%, там половината се плаща от работодателят.. в нОРВЕГИЯ ДАНЪЦИ удръжки, ДО 100 000 ЛЕВА, е 28%, тук до 30 000 лев е 40%. Там кредитите с 200-300 процента над депозитите. Това допълнително стимулира икономиката, но с ниски заплати и ниски кредити. Спестените 7 милиарда недадени за заплати, са 600 000 нови работни места - спестени. Германия харчи 13% за здравеопазване, ние 8%.

    Коментиран от #232

  • 74 7777

    18 30 Отговор
    този коментар точен анализиращ и обективен показва колко неадекватни са уличните протести и кои са инициаторите им начело с неадекватния президент и професионално и политически недоказани инициатори на безумния метеж по улиците .60% са против уличните демонстрации а 70% са против извънредни избори. ТОВА Е ИСТИНАТА

    Коментиран от #128

  • 75 Стефан

    40 1 Отговор
    Колко добре съм живял досега ,без да знам!
  • 76 Филибар

    16 15 Отговор

    До коментар #25 от "МОЛИ":

    Абсолютно заставам зад думите ти..... Пишлигарите и хабер си нямат от мракобесието и страха в който живяхме.... Сега реват кат девица за.... Й. Земя на слепци..
  • 77 Майко

    25 1 Отговор
    Бил съм богат без да знам
  • 78 СЕРИОЗНО

    21 4 Отговор
    6% редовно ходят на почивка през комунизмът 60%, 7% имт депозит през комунизмът 70%, като се сега 80% от депозитите са до 1000 лева средно от тях по 200 лева. 50% ОТ БЪЛГРИТЕ И ИЗТОЧН ЕВРОПА живеят в пренаселени жилища, на запад 5%. германците имат 55 кв.м на глав жилищна площ, българите 18кв.м. от 1984 г. до 1992 г. се строят 480 хиляди жилища, от тогава минаха почти 4 пъти повече време, щеше да има още 2 милиона жилища. санирани
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 СЕРИОЗНО

    13 6 Отговор
    6% рeдoвнo хoдят нa пoчивкa, прeз кoмунизмът 60%, 7% имт дeпoзит, прeз кoмунизмът 70%, кaтo ceгa 80% oт дeпoзититe ca дo 1000 лeвa cрeднo oт тях пo 200 лeвa. 50% OТ БЪЛГРИТE И ИЗТOЧН EВРOПA живeят в прeнaceлeни жилищa, нa зaпaд 5%. гeрмaнцитe имaт 55 кв.м нa глaв жилищнa плoщ, бългaритe 18кв.м. oт 1984 г. дo 1992 г. ce cтрoят 480 хиляди жилищa, oт тoгaвa минaхa пoчти 4 пъти пoвeчe врeмe, щeшe дa имa oщe 2 милиoнa жилищa. caнирaни
  • 81 442

    35 6 Отговор
    КРАДЦИ, УБИЙЦИ ПОРОБИХТЕ НАРОДА.
    НАИСТИНА ИСКАТЕ ДА ЗАТРИЕТЕ СТРАНАТА НИ ПРОДАЖНИЦИ ЗАТРИХТЕ ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА ЗА ДА УГОДИТЕ НА ЕС. ТОНОВЕ МЕСО СЕ ВНАСЯ ОТ ДРУГИТЕ СТРАНИ А ТУК ЗАТРИВАТЕ ЖИВОТНИ.
    В ЗАТВОРА ВСИЧКИ ТОВА КОЕТО СА ОТКРАДНАЛИ ОСТАВА ЗА ДЪРЖАВАТА
  • 82 Беден социалист с ВЕЦ

    32 5 Отговор
    Корнелия да прочете този независим материал, писан от колега на нейния син от САЩ. Тя пък не никак бедна, имала хотел в Халкидики и 3 мил$ активи от Техноимпекс, но касата на БСП е празна..там няма пари

    Коментиран от #83

  • 83 Били

    32 2 Отговор

    До коментар #82 от "Беден социалист с ВЕЦ":

    На вас и автора пожелавам да сте богати като болшинството българи. Да си имате собствена гарсониера и 800 лв. заплата.
  • 84 Гост3

    16 38 Отговор
    Бедни сме,защото България се управлява от КРЕМЪЛ,все още,много жалко!

    Коментиран от #137

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Песимистично

    36 0 Отговор
    Бедни са обикновените граждани.Тези които преминаха през политиката по-голямата част от тях здраво се облажиха.Корупционните практики се превърнаха в приятелски наздравици и нещо съвсем нормално за участващите.Примери много.
  • 87 гост

    13 6 Отговор
    Всичко в коментара не е вярно.
    По данни на БНБ "Пътуванията на български граждани в чужбина през октомври 2019 г. са 473.3 хил." или 7% от населението само за 1 месец е било в чужбина, а за цялата 2019г. са над 63%. Кога през комунизма е можело да си мислиш за почивка в чужбина?
    Депозитите на гражданите към 1.6.2020 г. по данни от БНБ са:
    до 1000 лв - 5 511 354 бр. / от 1000 до 2 500 лв - 1 038 808 бв. / от 5 000 до 10 000 лв - 772 732 бр. / от 10 000 до 20 000 лв - 592 533 бр. / от 20 до 30 х.лв - 234 568 бр. / 30-40 х.лв - 120 536 бр. / 40-50 х.лв - 72 981 бр. / 50-100 х.лв. - 138 634 бр. / 100 - 200 х.лв 59 954 бр. / 200-500 х.лв - 11 762 лв. / 500 х.лв - 1м.лв. - 1 836 бр. / над 1 милион лв - 987 бр. депозити.
  • 88 Катя

    37 2 Отговор
    Щом при това положение сме за завиждане, какво ли ще бъде ако кражбите изчезнат и си изберем читави хора в управлението. Сигурно Тръмп ще си оскубе перчема от яд, че сме го надминали.
    На господина предлагам да поживее тук от заплата до заплата с нашата заплата и пак да напише статия.
  • 89 Кой68

    39 5 Отговор
    Безплатно-здравеопазване и учене бе при бай Тодор.
  • 90 Русский

    24 7 Отговор
    Аз живея в Москва, имам заплата малко над 4000 лева на месец за вашите пари след приспадане на данъците, ние имаме данък върху заплатите за гражданите на Русия 13%.
  • 91 Тинтириминтири

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "Хм Хм":

    Ми щото е абсурдно!
  • 92 Ха ха

    40 7 Отговор
    Ще цитирам Жорж Ганчев:”Българският народ е малък, но много прост”. Редовно протестирам, но си давам сметка че в град като София, на площада бихме могли да бъдем ПОНЕ десетократно повече. Но какво са 10 години за една “нация” която кротко е живуркала 500 години под турско? Българите може да сме богати на собствени жилища (повечето са коптори) но за жалост сме духовно бедни, страхливи, крадливи, завистливи... Малобройните протестиращи само потвърждават правилото
  • 93 Нане

    30 7 Отговор
    Хаха!? Е как защо? Виждате какви ни управляват... такива които съсипват България! Нещо градено с години и тогава държавата беше с огромен напредък. За 30г. корупцията и наглите и тъпи управления сринаха това което крепеше България. Затова сега напода иска само едно: МУТРИ ВЪН! ОСТАВКА И ЗАТВОР за виновниците че превърнаха държавата ни в тоалетната на Европа! ОСТАВКА!
  • 94 Сивата котка

    30 9 Отговор
    Г-н Дион не е почивал на Черноморието ни, за да му изчистят влязлата вода в ухото му за 200 евро, щом казва, че здравеопазването ни е безплатно. Кои половина българи ходят поне веднъж на почивка в Гърция? Тези от най-бедният регион на ЕС северозапада ли? Или онези от малките населени места, села? Повече от половината територия на страната е забравена от политиците, почти и от Бога. А тоя приказва приказки от 1002 нощи. Още един дето си мисли, че София е България и тъй завеян,че става течение. Това, че ти не плащаш за образование, значи че друг плаща или ти вземат чрез данъни, осигуровки или подобно, за което.
  • 95 Чичо

    29 3 Отговор
    Високопоставен индийски държавник подарява на бай Тошо факир, но той му отказва с думите: Аз си имам 8 милиона факири, получават по 120 лева, а харчат по 300
  • 96 гост

    22 15 Отговор
    ... продължение към ком. 87
    Или около 1 милион българи (половината от работещото население) имат депозити над 10 000 лв., което е около една средна годишна заплата. Когато половината от работещите американци могат да имат спестени по една годишна заплата - тогава се оплаквайте. Да не говорим, че масово се живее в собствено жилище, че масово се укриват и неплащат данъци, че масово хората имат друг доход /наем, рента, частни уроци, заетост в сивия сектор.../ неща, които никой немец, французин или американец няма.
    Обаче сме и рекордьори по оплакване - все някой друг ни е виновен и тези оплаквачи се чуват най-много. Повечето хора се оправят добре и по-добре от западните си колеги и не реват по форумите, че боко, комунизма или краварите са им виновни. Тези, които не могат да разберат, че сами си определят стандарта, остават вечно бедни и мрънкащи.

    Коментиран от #112, #114, #139

  • 97 хеий

    19 13 Отговор

    До коментар #3 от "Shaikata":

    Беден е този който го мьрзи да работи ,само хленчи и ,и все чака на някой друг да му оправи живота..с две думи ПАРАЗИТ. умния кадьрен човек с цел в живота никога няма да остане гладен. ПРАВИ СА ХОРАТА КОИТО КАЗВАТ ВСИЧКО ТОВА ЗА БЬЛГАРИНА
  • 98 Бедна

    34 1 Отговор
    Аз ли не мога да чета или авторът се е объркал. Прочетох нещо за безплатно здравеопазване и безплатно образование. За кое време по-точно става въпрос, че нещо не схващам.

    Коментиран от #210

  • 99 Пешо

    12 5 Отговор

    До коментар #19 от "Бау":

    Ти за Китай да си чувал нещо?
    Направи си справка за политическата система на страната и за икономиката и и пак ела, но вече по-подготвен.
  • 100 любопитен

    31 1 Отговор
    Според писаното от този Задокеански Мислител - всички българи са богати , лекуването и учението е безплатно ......следователно в България всичко е наред .Но защо задокеанската република не сваля ВИЗОВИЯ режим за НАС . Та нали ние с нашите богатства , можем да подпомогнем бедния американец от САЩ . Според мен проблемът е - Щатското Правителство го е страх , да не обучим безвъзмездно тяхното население , КАК ДА СКАТАВАТ ДАНЪЦИ .
    След анализи Ф.Б.Р. е стигнало до извод - българите са опасни за НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ на САЩ .
  • 101 Аааъъъ

    36 3 Отговор
    Страшен смях - човек, който никога не е бил в една държава, ни обяснява колко добре се живее в нея... Ако беше вярно безмисленото му бръщолевене, то милиони германци, англичани и американци щяха да чакат на опашки пред българските посолства по света за да емигрират у нас... Смях в залата!!!
  • 102 Пешо с калибрата

    15 6 Отговор
    Защото не ДС-то не се е оттегляло и не позволи приемане на закон за лустрацията. Ние сме единствената соц. държава без закон за лустрацията. Връзката с бедността е очеизвадна.
  • 103 Станимир

    10 3 Отговор
    Защото народа е "УМЕН",затова е така
  • 104 Аааа

    28 2 Отговор
    Защото повече от 30 години ни управляват ИЗРОДИ , които отдавна трябваше да бъдат в ЗАТВОРА , ДО ЖИВОТ !!!

    Коментиран от #211

  • 105 Нов

    26 4 Отговор
    Нямам думи чета написаното и не мога да разбера кое е вярно Този продажен драскач някой му е казал какво да пише Много ми се иска да е вярно това за безплатното здравеопазване и образование Пожелавам му да се разболее и да дойде в България да се лекува Ние сме на първо място в Европа по бедност по корупция по смъртност
  • 106 Хаджиментов

    11 4 Отговор
    Защото не извършихме преход, а Перестройка!
  • 107 Марко

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Абе гьон България колко население имаше до 1989 година.

    Коментиран от #119

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Няма нормален капитализъм,

    24 0 Отговор

    До коментар #55 от "Чакай сега":

    той рано или късно се превръща във вълчи, защото се базира на частната собственост. Дребният собственик или такъв, който смята, че може да си движи някакъв дребен бизнес и да не се намесва в големите игри, много скоро бива изяден от едрите риби. Уедряването на собствеността става все по-хищническо и постерпенно взема размерите на национална и международна корпоративна структура, която подчинява икономиките на по-слабо развитите държави и ги заробва финансово, икономически и стратегически. Всички ние го виждаме и осъзнаваме, защото сме точно в ролята на такава подчинена държава и икономика. И в международен план отново няколко проспериращи държавни икономики дирижират финансови корпорации, като резултатът е социално неравенство не просто в отделна държава, а тотално неравенство в света. На прост език казано едрите изяждат малките, стават все по-мощни и хищни, накрая битката е между останалите най-едри и свирепи гиганти. Тогава неминуемо се стига до конфликти, макар и да не е необходимо напременно прилагане на военни ресурси. Съвременните стратегии използват безкръвни икономически блокади, различни ограничения в международните отношения и т.н. Но Звярът става все по-крупен и безпощаден.
  • 110 666

    11 2 Отговор
    Е как 130 млн.американци да нямат паспорт ? Ами те всички са около 330 млн.,с бебетата ...от всички на възраст за паспорт са може би по-малко от половината,т.е около 150 млн.и от тях 130 млн. нямат паспорт ...!!! Интересни факти дава авторът на публикацията.....
  • 111 Куку

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    Лудите не свършват.
  • 112 Ха ха

    20 4 Отговор

    До коментар #96 от "гост":

    Ти в ред ли си?Българина бил спестил годишно 10 000лв(5000$).Че това му е месечната заплата на работещия американец.Поне.Ако американеца си имаше дом построен от дедите му ( родителите му)по колко щеше да спестява?????Американците нямат толкова недвижима частна собственост защото са нямали социализъм,при който за всички домът беше достъпен и лесен.Хайде Чао коронари.

    Коментиран от #147

  • 113 Защото...

    32 1 Отговор
    1. Живеем в диктатура оглавявана от боса на организираната престъпност в абсурдистан.2. Бългърина е адаптиращо се същество с робско днк.
    И със сярна киселина да го полееш и към това ще се адаптира.Какво остава за една диктатура.
    3. Геноцида спрямо бг.данъкоплатец ке осъществява с пряката протекция на ЕС и посолството на фащ.
    4.Народа е изпростачван 30-ет години и е доведен да тиво да не може буквално 2х2 да върже.
    5. Промивката на мозъци никога не е била по-масирана като посл.12 години.
    6. Над 3милиона кадърни,можещи и знаещи българи напуснаха с помощта на майчица абсурдистания завинаги.Това е потенциал, който вместо да работи тук, се използва от чужди държави,но кой може да вини хората.
    Те просто си спасиха бъдещето.
    Има и още много причини, но е безмислено.
    Шахмата за всички тук е близо.
  • 114 Ха ха

    11 1 Отговор

    До коментар #96 от "гост":

    Защо ми изтрихте пост 108????? Псувам ли нещо или реклама на фашизма правя?Просто сравних интелекта на Денис Джамбазина с ръгащия с 200.И му казах,че Боко знае как да му го налее.
  • 115 Хамериканска манипулативна утайка

    29 4 Отговор
    Уж говори как СССР унищожило българия, а после хвали как 95% от българите притежавали собствен имот, който е придобит по време на СССР! Освен това яката лъже за здравеопазването, почивките, заплатитв и прочие! 50% от българоте не ги осигуровят на минималната заплата за да крият осигуровки, ами наистина 50% от българите бачкат на минимална заплата!
  • 116 мечо

    5 13 Отговор
    комонизама е едно недуносче
  • 117 Ха ха

    14 2 Отговор

    До коментар #61 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Доста си се постарал.Но разбрах ,че ГЕРБ са си тоталитаристи,а Боко е диктатор.
  • 118 Матей

    32 5 Отговор
    Че тя България не беше бедна преди 30 г.,изобщо,дори,доколкото зная,беше на 28 място по развитие в света.Реформи щяха да правят и защо,молим?Да развалят нещо работещо и достигнало известна висота.Въпреки редовното заклеймяване ,социализма имаше твърде много положителни черти,абсолютно засенчващи козметичните несъвършенства.Но им паднахме на американците и Западна Европа и ни съсипаха планомерно.Грабежът беше като за световно,пари и материални активи за стотици милиарди,цяло чудо е че все още нещичко мърда в тая страна.

    Коментиран от #120

  • 119 Да де

    12 6 Отговор

    До коментар #107 от "Марко":

    точно комунистите и наследниците им го прогониха...
  • 120 Ако

    6 9 Отговор

    До коментар #118 от "Матей":

    броиш убийствата,конфискациите,изселванията,лишаването от образование и бъдище,концлагерите,кражбите,двуличието,мързела,безхаберието и пр. за "козметични несъвършенства" добре.Но не може щастието на номенклатурата,а тя е ясна коя е,да се гради на нещастието на хиляди.
  • 121 Стамболов

    10 14 Отговор
    Ще са бедни докато лежат руски пърделници.....
  • 122 В КУБА КАК Е

    12 5 Отговор
    В БГ РЕГИСТРИРАНИ 3.5 МИЛИОНА АВТОМОБИЛА, ЧАСТНИ АВТОМОБИЛИ НА ТРИМА БЪЛГАРИ СЕ ПАДА ЕДИН, В РАША НА 8 УШАНКИ ЕДИН АВТОМОБИЛ, В КИТАЙ НА 32 ЖЪЛТУРИ - ЕДИН АВТОМОБИЛ, В ТУРЦИЯ НА 13 -ЕДИН....

    Коментиран от #170

  • 123 Шабан

    9 4 Отговор
    Ами защото комунистическата миродия аще не се е извоняла!?
  • 124 Адолф

    3 4 Отговор
    А какво можеше да бъде....
  • 125 Ким Чен Ун

    12 7 Отговор
    Защото комунистите и техните потомци още са тук.
  • 126 Враца

    18 1 Отговор
    България не е София и Пловдив обиколете по селата и не е Швеция Дания Белгия или пък швейцария. Баш бедно си е...
  • 127 Бае тодър

    10 4 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Стойчо":

    Бае Стойчо, ако беше отворена границата повярвай ми и тия 7 щеше да са духнали..
  • 128 Голата истина

    11 2 Отговор

    До коментар #74 от "7777":

    Истината явно е че ти си яко захлебил ГЕРБаджия и треска те тресе да не ти изчезне ,,мазнинката" ако Боко подаде оставка.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 ТРЗ

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "кратун":

    щот неплащаш .за това и незнаеш .Данак на залпата е 29 процента и кат сложиш 20 -ДДС колко станаха.
  • 131 пожелания

    0 0 Отговор
    Този, който трие ски затрива живота но не се усеща.
  • 132 Винету Борисов

    14 2 Отговор
    Този аутор изобщо не познава България и българите, а струва ми се, че толкова познава и САЩ. Българите (говоря за читавите, а те стават все по-малко) имат някакви активи благодарение на труда и пестеливостта на няколко поколения. На здравите семейни традиции, които обединяват постигнатото от различни фамилии и на вроденото убеждение, че трябва да се грижат за децата си цял живот, а и след смъртта си (т.е. да им оставят нещо). Авторът откровено лъже, че в САЩ са по-бедни. Ако изключим цветнокожите мързеливци (то и у нас броят им расте), бялото работещо и образовано население живее доста добре. Може да си позволи (и ходи) на почивка по цял свят (а не само до съседно Мексико, както е с българите и Гърция), може да си позволи да пътува по цял свят и със заработената пенсия да живее където си поиска по света. Може и да направи спестявания, които да вложи в недвижимост след пенсия. Всичко това не са празни приказки, а историята на наши семейни приятели, живеещи в САЩ от началото на това хилядолетие (понеже са бедни гастарбайтери през последните 6 години два пъти си идваха у нас, и всяка година са по круизи или някъде на ваканция). А ние, богатите българи, не можем да си платим самолетните билети за да им отидем на гости.
  • 133 В НАШИЯ РЕГИОН СМЕ ОК

    6 8 Отговор
    АБЕ ДРУГАРИ, СРАВНЯВАЙТЕ НАШИТЕ СЕЛА СЪС СЕЛАТА В РУМЪНИЯ, УКРАЙНА, РУСИЯ И ТОГАВА ГОВОРЕТЕ. ЗАЩО СЕ СРАВНЯВАМЕ С ГЕРМАНИЯ И ШВЕЙЦАРИЯ? НАЛИ ТРЪГНАХМЕ ОТ ГОРЕ ДОЛУ ЕДНО НИВО СЪС СОЦ. СТРАНИТЕ? СЕГА СМЕ ПО НАПРЕД И ОТ СЪРБИЯ, КОЯТО БЕШЕ НЕСРАВНИМО ПО ДОБРЕ ОТ НАС ПРЕДИ 30 ГОДИНИ! КАКВА АМЕРИКА?

    Коментиран от #145

  • 134 До ГОСТ

    9 0 Отговор
    Нека да изчакаме прав си и аз си задавам много ??????? . Дали чакат да бръкнат в чекмеджето ? Предстой да разберем . Важното е да сме активни СУВЕРЕНА гражданите имаме право на този протест. Мисля че вожда е замесил много и го пазят . Не могат да го пазят дълго ,никой не обича протести . Виж вожда какви глупости ни наговори и колко пари и на кой раздаде . Замесил се сериозно . Чакаме но протестираме , поне аз де ,с каквото и където може 👍
  • 135 Ей за това

    10 2 Отговор
    Мутрата и Шайката, под благия поглед на еврозелките и по-специално Фрау-то.
  • 136 Galya

    22 0 Отговор
    Как да не сме Бедни Държавата е в ръцете на 5 Човека .Народа имал Жилища къщи има ги от Соца А след Демокрацията някои Хора имат Дворци Палати.Народа работи за тези Петима Кой направи нещо за Народа .Здравеопазване 30 Години няма Съдебна система няма Народа тъне в Мизерия и Глад
  • 137 Ужасссс!

    7 3 Отговор

    До коментар #84 от "Гост3":

    Да, даже по препоръка на Кремъл купихме 8 таралясника разработка преди 50 години на баснословна цена и не се знае кога ще дойдат и дали изобщо са актуални в момента, да не говорим за тогава.
  • 138 И ВЕЧЕ НЕ СТРЕЛЯТ НА ГРАНИЦАТА

    13 7 Отговор
    ЩОМ НЕ ЧАКАМЕ ПО 10 ГОДИНИ ЗА КОЛА, 15 ЗА АПАРТАМЕНТ, ПО НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЗА ТЕЛЕВИЗОР, ПЕРАЛНЯ, ХЛАДИЛНИК ТРЯБВА ДА СМЕ ПО-ДОБРЕ ОТ ПРЕДИ, А?
  • 139 Голем смях

    8 2 Отговор

    До коментар #96 от "гост":

    Гост, гост, ама много прост и купен от ГЕРБомафията за жълти стотинки.
  • 140 Васил

    15 1 Отговор
    Защо лъжете? Румъния е светлинни години напред. Всяка седмица съм там и виждам истината.

    Коментиран от #150

  • 141 Някои хора просто ме изумяват

    10 6 Отговор
    Не може една сутрин да се събудим и да имаме голяма икономика. Това е процес който отнема години. И да ние не сме бедни. Ама кажи го това на тъпанарите в обществото ни дето все се оплакват на тях все някой им е виновен вместо да си седнат на гъзовете и да започнат да работят за по-добра държава. Нашето общество е по-зле от парите ни. И докато не оправим този проблем няма и да сме добре. Аз не мисля че съм бедна защото знам за държави в които хората все още живеят все едно е 15 век. В които хиляди деца умират дневно заради липса на храна и чиста вода. А България може да осигури хубаво детство и образование на населението си и после хората да бягат по чужбина защото те са имали тази възможност, легално да отидат а не като африканците със салове да идват в Европа

    Коментиран от #148

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 НАШИЯ УРКО

    5 11 Отговор
    КАК Е В БЕЛАРУС, НЕЩО МНОГО БИЯТ? А КОЛКО ПОЛУЧАВАТ? И НЕ ГИ ПУСКАТ В ПОЛША, ЩО БЕ? ФАТМАКА ИСКА ДЕ СТАНА КАТО ЛУКАШЕНКО - ПРЕЗИДЕНТ ЗА 25 ГОДИНИ?

    Коментиран от #149

  • 144 Ники

    5 6 Отговор
    Мързел и комунисти-зависници!
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Бял в ЮАР

    4 1 Отговор

    До коментар #112 от "Ха ха":

    Абе пич 5000$ как се изкарват,бе.Затова половината янки нямат здравна застраховка,да не говорим,че зъболекар са виждали само като деца.Няма как над 1000000 човека да имат влогове над 10000лв.Това не са бедни хора.Само вижте цените на строителните ремонти.Дали един доход от 2-3хиляди лева на фаянсаджия например е малко?
  • 148 Голата истина

    6 1 Отговор

    До коментар #141 от "Някои хора просто ме изумяват":

    И ти просто изумяваш с опитите за манипулация. Или искаш да стигнем нивото на Мавритания и ти да се открояваш като ,,бялата царица" разчитайки на ,,мазнинката" до която си се докопала по полукриминален начин по време на Боковото мъдро дерибействане. Все пак говорим за държава от ЕС устойчиво заела последните места във всички европейски класации за качество на живот пак под това мъдро ръководство.
  • 149 Ха - ха!

    6 1 Отговор

    До коментар #143 от "НАШИЯ УРКО":

    Разкрит си - много прост ГЕРБоиден манипулатор си ти!

    Коментиран от #152

  • 150 СЪВЕТ ЗА ИКОНОМ ВЗАИМОПОМОЩ ПОМОЩ

    6 8 Отговор

    До коментар #140 от "Васил":

    КОЙ Е КАЗАЛ, ЧЕ СМЕ ПО ДОБРЕ ОТ РУМЪНИЯ? ПО ДОБРЕ СМЕ ОТ АЛБАНИЯ, МАКЕДОНИЯ, СЪРБИЯ,УКРАЙНА МОЛДОВА, БЕЛАРУС, РУСИЯ, ГРУЗИЯ, АРМЕНИЯ, КУБА, СЕВЕРНА КОРЕЯ И ДРУГИ БРАТСКИ ЦОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СТРНИ С КОИТО БЯХМЕ РАВНИ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ. СЕГА СМЕ СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД НЯКОИ ОТ ТЯХ.

    Коментиран от #202

  • 151 Анатема на Сашо Нереза и на СулЮ Пасито

    12 0 Отговор
    Ако беше съдена и изнесена СДС-Шайката на стълбовете около "Орлов мост" и пред"Коня" , следващите шайкаджий от другите политически партии нямаше да бъдат толкова,алчни,безскрупулни и арогантни в крабитебси.
    За това сме на това дередже.
  • 152 НАШ УРКО Е ЧОВЕКА НА МАФИЯ

    0 3 Отговор

    До коментар #149 от "Ха - ха!":

    И ТИ СИ РАЗКРИТ. НЯМАШ МОЗЪК.
  • 153 страшна работа

    7 0 Отговор
    Щом е така нека да заповяда този американец на нашето място да си живее богато а да не дреме там в беднотията.
  • 154 цачо

    14 1 Отговор
    Само не разбрах в коя България образованието и здравеопазването са безплатни?
    В САЩ данъците били по-високи,ами и заплатите им са в ПЪТИ по-високи.
    Не знам СССР дали унищожава останалото от нея , но 30г демокрация - пладнешки грабежи от страна на управляващи крадци,мафиоти я съсипаха!

    Коментиран от #241

  • 155 КОКО ДРИЛО

    3 5 Отговор
    ДАЙ ДА ЛИКВИДИРАМЕ КОМУНИСТИТЕ И ГОТОВО .......ЩЕ ТРЪГНЕ -УПРАВЛЕНИЕТО .............
  • 156 РАВНИ САМО В ОРЛАНДОВЦИ

    6 7 Отговор
    КОЙ ВИ ПРЕЧИ ДА СЕ ОБРАЗОВАТЕ, КВАЛИФИЦИРАТЕ И ДА РАБОТИТЕ У НАС ИЛИ В ЧУЖБИНА? ДА СИ ПЕЧЕЛИТЕ ПАРИ И ДА СИ ГИ ХАРЧИТЕ КАКТО ВИ Е КЕФ! СТАНЕТЕ ТЪРГОВЦИ, АДВОКАТИ, ЛЕКАРИ, СТРОИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ, ПРЕМИЕРИ, ПЕЧЕЛЕТЕ И НЕ ГЛЕДАЙТЕ В КАНЧЕТО /ШКАФЧЕТО/ НА ДРУГИЯ! РАВЕНСТВОТО НЕ СЕ СЪСТОЯ.
  • 157 Тц тц

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ynd":

    Тва 450 за половин работен ден ли .
  • 158 България е бедна

    2 7 Отговор
    Защото има 7 милиона комунисти на тази територия

    Коментиран от #165

  • 159 като

    0 0 Отговор
    Съм богат, защо още не съм си купил бузуки? Защото не съм ходил досега в Гърция, нали така?
  • 160 Българин от Родопите

    14 2 Отговор
    По време на комунизма ви заченаха и с парите от онова време ви изучиха! Мързеливи, крадливи, мразещи и завистливи българи тулупи! Все комунизма, ДС и малцинствата са ви виновни! Племе, а не народ! Все ще сте бедни и нещастни! Неграмотници! Американски, немски, руски, турски и маймунски тиквови слуги с робска психика! Работете!!!!!!!!!!!!!!!!! и не завиждайте!
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    а стига бе!!!!!пак ли съм прав/крив.
  • 163 Българин от Родопите

    8 1 Отговор
    По време на комунизма ви заченаха и с парите от онова време ви изучиха! Мързеливи, крадливи, мразещи и завистливи българи тулупи! Все комунизма, ДС и малцинствата са ви виновни! Племе, а не народ! Все ще сте бедни и нещастни! Неграмотници! Американски, немски, руски, турски и маймунски тиквови слуги с робска психика! Работете!!!!!!!!!!!!!!!!! и не завиждайте!
  • 164 Лора

    5 1 Отговор
    Само бих ви казала, господине, че българите.са бедни и то много, нека добавя не можем да, се сравним с една огромна държава по нищо, средностатистическия американец е добре, а само,, циганите на БГ,, са по добре от американските.!(За бракове, че не се уважават у нас, това е възпитанието на повечето, мислят по един различен начин, не може една 70 г жена да се забавлява с 30 г млад мъж,...!)
  • 165 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #158 от "България е бедна":

    Аааа,бе Караянчева!!!!ТЕ КАЗВАТ ЧЕ СМЕ БОГАТИ!!!!!!А пък ти казваш че причината са комунистите!!!!!!МИ ТАКА Е!!!!!!
  • 166 Бай Шиле

    3 0 Отговор
    Ми щото всички управляващи до сега крадат на поразия! И спряха мелодия на годината! В Русия съм в Русия съм!
  • 167 Демокрацията е лъжа!

    5 0 Отговор

    До коментар #65 от "Стефан":

    Алчност, беззаконие и власт на простаците? Значи според теб сега сме в комунизма на ГРОБ?
  • 168 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    и този иска концесия!!!!
  • 169 дедо иван

    7 1 Отговор
    Българите са бедни, защото си избират " умни" управници и ни си търсят правата. Все чакат някой друг да ги оправи. Обаче оправячите оправят само себе си, а българите си остават бедни.
  • 170 90 процента от Автомобилите в България

    7 0 Отговор

    До коментар #122 от "В КУБА КАК Е":

    са проскубани-без катализатор.Дишаме мръсен въздух и боледуваме,защото находчиви богатеят от употребявани коли.

    Коментиран от #182

  • 171 Иван

    9 11 Отговор

    До коментар #61 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Държавата си беше чисто тоталитарна и тя е такава по презумпция още от писанията на Маркс. Еваха ни мамата с тези лагери, ОФ-та, активни борци, членове на Партията (и аз имам член, ама той нямал партийна книжка). Веднага след 9-ти изтрепаха маса народ - едно 200 хиляди души, отровиха живота на още половин милион. Накрая вместо да направят като китайците, Тато се заобяснява, че социализЪмът бил недоносче! Като е недоносче, защо не въведохте елементи на пазарно стопанство още 80-те и защо не либерализиране създаването на смесени фирми със Запада и с тяхно ноу-хау? 80-те България никой нямаше да я нападне по подобие на Унгария и Чехословакия, просто на власт пристигна Горбачов. Ние само онзи стандарт да бяхме запазили, щяхме да сме по-добре от днешна Чехия с 1000 лв минимална заплата. Ама това означаваше бързо коопериране със западни фирми, приватизация, привличане на инвестиции, намиране на западни търговци, за да продаваме нашето производство. Наш проблем бе качеството, което можехме да подобрим със западна помощ, уви, за пари ни разпарчетосаха, продадоха и раздадоха...
  • 172 muzis

    6 0 Отговор
    Румънците отдавна ни излревариха ,благодарение на Макувейт
  • 173 Абрихтът на Дюрер

    5 1 Отговор
    Това не е вярно ! Защо да е бедна ? Вижте само шкафчето на ББ.....на него и злато , и евро , и пищофи даже ! Богата работа , щедра и охолна !
  • 174 Дедо

    11 0 Отговор
    С този заспал народ,краденето не е спирало!Свинари милиардери,сервитьори мулти-милионери,политици подсигурили 2-3 поколения с една дупетатска заплата,синчето на държавен служител"шеф на тотализатора"един от най крупните "бизнесмени"който раздава щедро дарения на ляво на дясно от Нашите парички!NO KOMENT!
  • 175 Марто

    9 0 Отговор
    Ами попитайте "богоизбрания" народ защо сме бедни и къде отива златото ни което крадат от земята ни!!!
  • 176 OffBG

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бау":

    Ти пък си един граматик... Черноризец храбър същи!
  • 177 OffBG

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бау":

    Ти пък си един граматик... Черноризец храбър същи!
  • 178 112

    4 0 Отговор
    Краденето е започнало от 1970 та до днес. Но голямото крадене е от 1999 до днес. Бсп краде с дпс, герб краде с дпс. Днес вместо предприятия има хотели огромни. Не може да съдиш само хората от левите комунисти, а да не съдиш от десните комунисти или бкпбспдпсгербсдсбдсв. Много се краде. Навсякъде, в общини и къде ли не, но мълчат, ако аз взема нещо дребно и ще ме чете цяла бг, а ре взаимно крадат. Не ме еня политиката, но дпс там яко крадене, къщи в турция, понаци и те, сорис, туркие ли, но много днес са у мвт, чакат да заемат длъжности в съда, в пд право, а за някои бг без връзки в су, право, езикова, в сф работят хамали. Излилни са, опъва се кати катър комуниста бб. За мен е комунист, щом много лежали по лагери и сие бб или др, но той.. Анти удари ги. Доган командва, а него путин туркие кгб дс доносницо. Щом е бб, махни кой е бил до 1989 дс, но как герги марков и виенали сте дс. Никога бг с прости, крадливи и лъжливи няма.. Не само пари. От дпс са 99 процента заможни, но мбого не ходили на училише или до 5 клас, с огромно самопувствие. Прости с прости върви. Не парите, а оростотията и гледам с интерес, колко умен млад народ на площада в сф, дай път. Идеални хора няма, а не си идеакен. Един адвокат ти го казахххлъжец. Щомто си се обградил с прости калинки. Лили беше умна, нищо че е от бкп род, сачева също е много умна, да ме извинят майките, подкрепям ги, Патологичен крадец и лъжец, ли бе казал известен сфадвокат. Той си е виновен, че се е обградил с ПКП и
  • 179 НЕ ПЛАЧЕТЕ

    7 1 Отговор
    БЕДНИ, БЕДНИ, КОЛКО ДА СМЕ БЕДНИ? КОЛКОТО В ЛАТИНСКА АМЕРИКА ИЛИ КОЛКОТО В АЗИЯ? КОЛКОТО В АФРИКА НЕ СМЕ. МАЙ СМЕ В НАЙ БОГАТИЯ ЕДИН МИЛИАРД НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. 6 МИЛИАРДА СА ПО-ЗЛЕ ОТ НАС.
  • 180 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Дино, Дино - умнико! Имаме си приказка такава :"На чужд гръб и сто тояги са малко" Ела и богато живей в България с доходите , които има средния българин - за пенсионерите няма да говорим - те всичките са милионери !! Съдиш за нещо, което не си изпитал на свой гръб от висотата на своята камбанария , от финансовите и материални възможности, които ТИ имаш, от твоия свят. Ела в нашия свят, поживей десетина години и тогава пиши...........за мен колко съм богат!
  • 181 Анонимен

    0 0 Отговор
    Дано не вземе да итмъщава бб на стапкуващите, както в туркие, преврат. Става лошо
  • 182 Димитрова

    5 8 Отговор

    До коментар #170 от "90 процента от Автомобилите в България":

    Много стара информация имаш. Защо сме бедни, а? Защото сме тарикати, защото ни чопли отвътре да направим някоя далавера, защото нямахме истинска революция, а преврат, защото допуснахме да ни заблудят, а те да си въртят далаверите, защото нямаше лустрация, затова сега си избираме случайни Хора за президенти, които са псевдо демократи и откровени слуги не на народа си, а на други. Затова!! И в СИВ бяхме най-бедни и сега е така!! Да забелязват разлика, а? Бедни ама 90%със собственост!
  • 183 Jericho

    4 7 Отговор
    Много лесен отговор- защото все още ни управляват комунисти. Комунизмът никога не си е тръгвал от злокобния ден 9-ти септември 1944 до ден-днешен.
  • 184 ГруЮ

    10 2 Отговор

    До коментар #57 от "Социализмът е вечно текущото зло,":

    Така ли? А как бяха построени 1200 социалистически язовира само за 45г.? Кой ги построи? И защо има построени само два “демократични” такива? Или е по-лесно да изплюеш заучена фраза, вместо да се замислиш?
  • 185 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бау":

    " няма социалистическа система в държава, която да функционира правилно, ефективно и без корупция." ------- Швеция много ли са зле, че там са социалисти?
  • 186 Бунтата

    7 2 Отговор
    Защо ни сравняват с американците????
    Не е ли по правилно да ни сравняват със сенегалци или сомалийци???
    Тогава ще излезем богати и сити!!!!
  • 187 Лесна работа

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Дельо Хайдутин":

    трябва само да увеличат жилищния данък. В УК-то най-ниския общински данък е към 110 паунда на месец.

    Коментиран от #213

  • 188 Димов

    6 5 Отговор
    Българинът имал бил собствена панелка, 68кв. А бедният американец, цял живот живеел по хотели. Жив да го оплачеш. И си мечтаел, янкито, как един ден ще събере най-сетне 300$ за билет до България, от мизерната си 1200$ заплата, че да се натика в една люлинска гарсониера, че да заживее като богат човек.
  • 189 Светнат

    7 1 Отговор
    Е,чак сега ми светна защо инвестирахме в задокеанската икономика 2 милиарда..за чертежи,ама пък платихме пет години предварително.Те,горките,едва събраха 350 млн за няколко военни бази(да си пазят златната кокошка)Да не дойде друг да я оскубе.
  • 190 123123

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Емил":

    ти вече си цъфнал и вързал, не се вълнувай
  • 191 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "6ъ7":

    Пари има,просто не се печатат достатъчно и точно от там започва голямата измама и илюзия,но голямата печалба не е в парите,а контрола над хората и всички природни ресурси.
    Защо постоянно се дават кредити на държави и те никога с тази политика не се връщат?
    Ако има напечатани за България примерно 100 милиарда лева и се пускат в обръщение срещу определена лихва,от къде ще изкарат българският народ парите за лихвата като тези пари не са напечатани и ги няма в обръщение?
    Ето защо постоянно живеем в недостиг и на кредит.
  • 192 Свинчо

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Обикновен човек":

    При 14 дни отпуска на година каде ходеше по шест пъти на почивка бе червено тиквеник на село в реката .Да не си ходил в Гърция случайно или Испания
  • 193 Ники

    7 6 Отговор
    Хората никога не са имали повече, от колкото имат днес! Никога не са били по-свободни да взимат собствени решения за съдбата си!
    Никога не са МРЪНКАЛИ толкова, колкото сега!
    P.S: Не подкрепям някое управление или режим! Просто констатации... 🙃😉

    Коментиран от #195, #207

  • 194 Винету

    1 3 Отговор
    Боко Тиквата е скътал милиарди пачки еврогейски комисионни 😁🎃
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 НиУчилНиБоледувал

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Всички българи обаче имат безплатно здравеопазване, а освен това висшето образование е безплатно или субсидирано от държавата..... Tо продължавайте на такива хора да правят проучвания. Само това изречение описва, че и нито има висше образование, нито някога е бил болен от нешо :)
  • 197 Ники

    3 4 Отговор
    Българинът никога не е пътувал толкова, колкото пътува днес!
    При това свободно пътува и то не само в собствената си държава!
    Средната продължителност на живота, макар и бавно, нараства!
    Едва ли е от по-лош живот!?😋🤓
  • 198 Жоро

    4 3 Отговор
    Не знам кой какво е чел и какво не е чел, но #97 е много прав. В момента у нас, само мързеливите гладуват.
  • 199 Анонимен

    0 4 Отговор
    193. Кои имат. Приближените до ляво, дясно, център ляво-дясно. Парата за мен лично не са на първо място. Много хора пизнавам с пари, а може да не ми пивярвате, но много прости. Бабка ми, която бе родена през 1800 г бе много по умна от днешните. Знаеле гръцки и тук научи се да чете на български, работническо дело. Простотията ори някои малцинства ме убива. И бг също. Не става. Навън са и ускам тях, а не тук неуки и прости акъл.. Много богати, но както ми бе казалу юристи.. Тях не гкедай.. Техните пари идват от другаде и така не разбрах, от къде другаде.. Може би саудитска, туркие, сорос.. Много прости, но с пачки.. Коремите им на сх ще се оръснат от меса, оитай го, кога е родена сестра ти, следва отговор, не зная. А кой знай, адвоката ти ли, путай ги. Тайива пари.. Една интелигентна женица, бог да я прости, била е гл. счетоводител в банка, много бедна.. Искам да съм проста, но богата хаха слижи си гокяма диза исулин преди 3,4 г и пичина. Живи и здрави, че и кът са докторите

    Коментиран от #201

  • 200 дядо ви от бг

    1 3 Отговор
    последният е глупак! не е учил бг историята!!! другият денис, не българин, джамбазов, пак не българин!!! или се правят , че не знаят, че турчалята 500 години са крали, после хабсбургите, рус...., после криминалетата от 1945 г до днес!!!!! алоооооо! там вече трябва да внимавате какви простотии пишете
  • 201 Ники

    1 4 Отговор

    До коментар #199 от "Анонимен":

    Ето това явно е да страдаш от "литературна ампутация"!
  • 202 Геню

    7 2 Отговор

    До коментар #150 от "СЪВЕТ ЗА ИКОНОМ ВЗАИМОПОМОЩ ПОМОЩ":

    Кой ти каза, че сме по-добре от Сърбия и Русия, провери колко е средната заплата там и тогава пиши.
  • 203 Велин

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    То май благодарение на социализма сме богати в очите на запада! И не бяхме ли пак благодарение на некадърните комуняги 28-ма икономика в света!? И не бяхме ли космически фактор с двама космонавти, апропо само САЩ и СССР бяха с повече! И благодарение на ЕС и НАТО от държава с двама космонавти не се ли превърнахме в един момент в държава с два самолета!?!? Гадното на комунистите беше, че не ни даваха да ходим на запад!!!
  • 204 Галева

    6 10 Отговор
    Аз не виждам бедни хора. След 2009г хората забогатяха, банковите сметки станаха по големи, хората масово имат повече от една кола, доказателство е задръстване на всякъде в България. Само тия от протестите са бедни, защото или ги мързи, или са глупави, или малоумно и т. н

    Коментиран от #242

  • 205 Пешо

    2 3 Отговор
    Материала е кофти, краде много!
  • 206 Пешо

    3 3 Отговор
    Абе бате ти къде живееш нормален ли си бе. Направо за миг ме убеди че сме несметно богати а само се оплакваме. Българска работа. Българин журналист те убеждава колко сме добре да като взимаш прилични хонорари за тези глупости където пишеш вие може да сте добре. Ама повечето сме си направо зле. Смешен си
  • 207 Кирчо

    3 2 Отговор

    До коментар #193 от "Ники":

    Ами той света върви напред а не назад, не може да се сравняват две различни исторически епохи. Все едно да сравняваш стандарта на живот в САЩ или която и да е капиталистическа страна през двайсете години на двайсти век и стандарта на живот през социализма 70- те години у нас. Ясно е че предимството тук е в пъти и то не в полза на капитализма.
  • 208 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 6 Отговор
    България никога не е била по-богата от началото на демокрацията след 1989г.
  • 209 Магистралажийките

    3 1 Отговор
    Поне, вие знаете къде е Гърция, Турция и Кипър, това са богаташите на БГ, ние сме мизерниците, да си кажем все пак...!
  • 210 Велин

    9 0 Отговор

    До коментар #98 от "Бедна":

    Безплатно образование и здравеопазване са "стари данни" отпреди 1989 г.!!!!
  • 211 Иван4о И

    2 5 Отговор

    До коментар #104 от "Аааа":

    Бяха и момента са комунисти управляващите: Радев и Борисов
  • 212 Анонимен

    4 4 Отговор
    Трудно е за обяснение. Има семейства съкратени 1999,3.01, 2003, 2009...и бяхме на 47 и никъде не те наенаха в смесен регион. Всеки си знае себе си. И бойко ми бил антикомунист. Именно тях удариха. Всучки горе са комунисти. Да живее циганистан. Продадоха я България
  • 213 Велин

    1 1 Отговор

    До коментар #187 от "Лесна работа":

    И колко е в УК-то заплатата уважаеми!?!?

    Коментиран от #276

  • 214 Анонимен

    6 1 Отговор
    Родопите не са християни. А шял бб да гради църкви. На кого бре, на помака, който вече не е с българина бяха, но вече са от работливите пчелички на дпс, циганите. Те са бизнесмени, а ром им работи. Дрене му на бб за България. Оплеска я яко. За байрама се крият на село, той щял църкви хихиху. Те не влизат, А българи куци, болни, стари, от легло не стават, бб ни уби
  • 215 Нормален

    4 5 Отговор
    Защото задунайците точат сополи по комунизма и гнусната Русия, а бившите съветски републики плюха в мутрата на Путин и вече живеят като бели хора.
  • 216 Юри

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "пладнежки обир":

    Баце е бойопасиев пише конституцията на албания,простотията и хлебарките преживяват и ядрен взрив
  • 217 Бай хуй

    1 0 Отговор
    Мани,мани
  • 218 Анонимен

    2 3 Отговор
    Простено му е. Да види бб, как неговите коминисти от бкп ни тровеха живота. Вуж същите тези са по барикадите и затова анти не те защитаване, защито ти и твоите до теб итровиха живота ни. Крадяха, а казваха, че.. Не верно.. Бкп заедно крадете, те си знаят, за кои иде реч.. Замъци от общинския съвет
  • 219 Анонимен

    3 2 Отговор
    Бкпгерб спи спокойно. Накупи си земи. Ша продава на пкп
  • 220 Сесерем

    2 10 Отговор
    Долу комунизма, демокрация за България. Само Герб.
  • 221 Правосъдието Кирилов в действие

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ББ от ппГРОБ":

    Ще стане гражданска война ,какво може да стане ,след като такива като, ликето , Кирилов -Граф Монте Кристо ,който пише конституцията ,както дявола чете евангелието?
  • 222 Случайност?

    1 0 Отговор
    Е с министър председател мутра и главен прокурор, милиционер от най-къпаните, може ли да се задават такива въпроси?!
  • 223 Анонимен

    0 3 Отговор
    Някой писал, че в някои държави, хората живеели като в 15 век. То си има и в бг по тж, а след тж са много по-зле. Както казват те, въздух чист, но не се яде. Нямат училища, църква, лекар, магазин, веднъж на седмица им носят хляб.. Младите знаят от учебници, а старите нагледно. Кой е кадърен гладен няма да остане, а кой не става за нищо, много ясно, че няма да има. Сложна е. Кой краде той ще яде, а кой не може да краде.. Има на някои всичко им се отзава, а на други нищо. И кой не става за нищо гледа в Народното събрание до веки веков. Той не дава, отвън огладнелите напират. Пълна лудница е в БГ. Пари, пари, но като не ти е уютно, не става за живеене, ако ще и 5 жилища да имаш. Ес си е ок, вежлив народ, усмихнат, а в бг намръщени отврат
  • 224 Селянин

    4 4 Отговор
    Най-бедни сме в Европа защото все още ни управляват агенти на ДС. Демокрацията е само на думи.
  • 225 Вярно и невярно

    6 3 Отговор
    Само изречението "Като резултат Съветският съюз нахлува в страната през 1944 година и унищожава останалото от нея." не ве вярно, защото не отговаря на истината. Всичко останало в статията е вярно.
    Все пак, ако България по волята на Чърчил и със съгласието на Сталин, не беше попаднала в Съветската, а в английската зона на влиание, след ВСВ, днес територията ни щеше да е значително по-малка, като са щели да бъдат удовлетворени исканията на Гърция - границата с България да преминава по билото на Стара планина или най-малкото Пловдив, Пирин и Родопи да са гръцки.

    Слава на Сталин - спасителят на България от трета национална катастрофа!
  • 226 Вярно и невярно

    6 3 Отговор
    Само изречението "Като резултат Съветският съюз нахлува в страната през 1944 година и унищожава останалото от нея." не е вярно, защото не отговаря на истината. Всичко останало в статията е вярно.
    Все пак, ако България по волята на Чърчил и със съгласието на Сталин, не беше попаднала в Съветската, а в английската зона на влияние, след ВСВ, днес територията ни щеше да е значително по-малка, като са щели да бъдат удовлетворени исканията на Гърция - границата с България да преминава по билото на Стара планина или най-малкото Пловдив, Пирин и Родопи да са гръцки.

    Слава на Сталин - спасителят на България от трета национална катастрофа!
  • 227 Даа

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бау":

    Разбрахме, че си умствено осакатен. Я кажи поне на колко години си!
  • 228 Българин

    4 4 Отговор
    Когато свърши кумонизма в България тогава ще има народа пари бай кумонист испъди три милиона Българи на запат
  • 229 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #73 от "Германец":

    Не знам какъв Германец си, но дано разбираш какво си искал да напишеш. Сравняваш БГ, Германия, Норвегия и числата са напълно объркани. Ще коментирам само "Германия харчи 13% за здравеопазване, ние 8%".
    Здравната осигуровка в Г. може да е държавна или частна/допълнителна във фонд. Държавната в различните провинции варира и може да е 13%, обаче - ако на един адрес има 1 осигурен (дори и да е на половин работен ден), то той автоматично осигурява здравно всички на неговия адрес (това може да са и 200 емигранти). За хората, които не са доволни от покритието на държавната здравна осигуровка, доплащат за др. здравни покрития допълнително, което е в порядъка на 400-800 евро на човек на месец! В БГ всеки работещ плаща 8%, но от бюджета редовно се прехвърля допълнителна сума към НЗОК. Не може да се каже колко % реално се плащат в Г. за здраве, защото социално слабите и неосигурени лично, почти нищо не плащат, а тези с по-високи изисквания плащат значително над 13%. У нас има огромна част от населението, които нищо никога не плащат, но получават безплатно медицинска помощ /по конституция/.
  • 233 Сжсжсгсгд

    3 3 Отговор
    Просто е - управлението на мутрите - наследниците на комунистите, води до мизерия за хората.
  • 234 Бръм

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "Иван4о И":

    Между "член" и фен има голяма разлика. А да видим дали ще се сетиш...Партийната принадлежност и убежденията не винаги вървят ръка за ръка, както го доказа и по-новата ни история. Виж когато партийното членство може да задоволи личните амбиции за власт или облаги, за много индививи е без значение каква е партийната идеология. Всъщност идеологията масово се използва за заблуда на избирателите.

    Коментиран от #259

  • 235 инж Дянков

    3 0 Отговор
    Брей, като прочетох това, ми се прииска да се върна в България
    Ама надали
  • 236 Аристотелович

    3 3 Отговор
    Наистина откакто България влезе в ЕС, стандартът на живот постепенно се изравни с този в първия свят. Това е факт.

    И това че заплатата в Латвия е по-висока не значи много, защото спрямо техните цени тя е същата. Т.е. има смисъл в чужбина да изкараш пари по техните заплати за да отвориш бизнес после в България, но вече няма смисъл да отиваш другаде да гледаш семейство.

    Но! Първо: стандартът на живот в България днес е изкуствено състояние поддържано отвън. Махни ЕС и България се срива до ниво Молдова/Беларус. Затова са нужни структурни промени да моеж България сама "отвътре" да поддържа своя стандарт, независимо от това какво се случва в останалия ЕС.

    Второ: България има нужда от мощтна собствена наука и култура. Без тях, нейната идентичност ще се разгради твърде бързо.
  • 237 ТАКА ЩЕ Е

    9 8 Отговор
    ДОКАТО НЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ РУСКИТЕ ШПИОНИ И ЧЕРВЕНИ ПРЕДАТЕЛИ, ВСИЧКИ КОИТО УСПЯХА ДА СЕ ОТЪРВАТ ОТ ТЯХ СИ ЖИВЕЯТ ДОБРЕ - РУМЪНИЯ !
  • 238 123

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ако излезе":

    Сравни Китай и България, не е нито комунизма нито демокрацията виновна.Българското племе е 85 % мързеливо,крадливо и лъжливо и си избира политици с ярко изразени такива Български национално душевни способности/наклонности. Защи тези които управляват са си написали закони пред които те самите не са отговрни, но народа е отговорен. Защо има една класа политическа класа за която има безплатни или много намалени храна,пътуване, коли, дълги ваканции, и работа когато си искат с няколко пъти по високи от средната заплата.Но тези хора повечето не работят, и знаете какво става като не се явиш два пъти на работа, колко от работещите получават всичките тези придобивки и пари без да работят и дори и не се появяват на работно място?Хора които работят с много пари и увеличават благосъстоянието и богатството на народа нека получават много пари, не не и тези професионални лентяи и крадци в НС

    Коментиран от #243

  • 239 В името на ВИМЕТО

    3 1 Отговор
    Не е важно , че България е бедна ! Важното е , че Борисов и Шайката му са забогатели ! Да живеят правилните хора ! Ура за тях и хунтата им !
  • 240 Богаташ

    4 2 Отговор
    Българите имат от времето на социализма а сегашният капитализъм ще го докара да живее под наем отнемайки всичко по "законен" начин
  • 241 123

    4 2 Отговор

    До коментар #154 от "цачо":

    В САЩ корпоративния данък печалба е 38.9%,минималния данък личен доход започва от 12% и продължава до /22%/24%/32%/ 35%/37%. В България е 10 % и половината и повчето не плащат и 10%, а тези които плащат 10 % данък,плащат 10% данък върху 10% от техните печалби.

    Коментиран от #254, #261

  • 242 Богаташ

    3 1 Отговор

    До коментар #204 от "Галева":

    Имат коли 2 употреба по времето на соца можеха да си купят нови но нямаше

    Коментиран от #272

  • 243 Някой

    12 1 Отговор

    До коментар #238 от "123":

    Българското племе , не е нито лъжливо , нито крадливо , нито негодно .Смея да твърдя ,че са много малко народите , като нашия , с такава степен на възприемчивост , и пригодност. Българското племе е принудено да живее във време на безхаберно безвремие , наложено ни от вън , и осъществявано от колониална управа. Разликата с Китай е законност и ред. В Китай подрастващи ученици се карат по стадионите ,където се изпълняват смъртни присъди за кражби и корупция. Е това дете като поотрасне си избива от главата подобни схеми , и работи за държава и хора. Само тук на особена почит са тарикатите , далавераджиите , и силиконките ,и печалните резултати са на лице.
  • 244 нобобогаташ

    5 1 Отговор
    не се полу4ава благодарение на божков,прокопиев,стайков,бобоков,пеевски,240те разбойника и още доста други.това е при4ината.
  • 245 Бай хай

    2 2 Отговор
    Бря..,бедните американци..,затова всички дърпат на там..защо искат визи за българите..а там всичко на ипотека и кредит..по 2-3 леки коли като камиони с разход на 15литра на 100км..но колко им струва бензина и работа само да ти се работи..на 2-3 раб.места.Не пишете глупости!
  • 246 Дедоти

    4 2 Отговор
    Това че българите имали собствени жилища, е основно от Татово време. Не че и сега не се строи, но повечето българи казват: ,,Добре че си построихме /купихме жилище по онова време, че сега не бихме могли да си го позволим". СмЕтай колко са забогатели. Тази същата прослойка ходеше на море всяка година, а сега не може да си го позволи. И кел файда че имал двуетажна къща в някое недоумряло село, дето нито има рейс, нито работа, нито смее да насади нещо заради крадливите циганори...
  • 247 Един

    7 2 Отговор
    ЕЛЕМЕНТАРНО! България е бедна - защото в България МОЖЕ ДА СЕ КРАДЕ (и незаконно и ЗАКОННО)! А след като може да се краде - защо трябва да се развива икономика и производство?! (... то това е и една от причините за "избухването " на демокрацията - висшия ешелон "видя" възможностите присвояване и реши да ги използва. А не като др. Тодор Живков - съдиха го за едни чорапи ... !)
  • 248 Грую

    4 0 Отговор
    Е, как се оцелява? Който и да дойде сваляш гащите, навеждаш се ниско и се хващаш за палците на краката! Нали сега така оцеляват и нашите политици в европейския съюз! Затова от там никой не иска да ги гони, а имат само вътрешна опозиция!
  • 249 099

    5 4 Отговор
    "Дори" след "комунизма"... България при бай Тошо процъфтяваше. Сори ако не ви харесва, но си е истина и хората го знаят. След това беше ограбена от всяка една власт. Тъжна България!
  • 250 Антони

    2 0 Отговор
    България никога не е била бедна, а управляващите са от най-бедните хора на обществото като капацитет.
  • 251 ото

    3 0 Отговор
    Упокоих се..значи съм богат. Ама туй че изчезваме на какво ли се дължи? Пак ми стана тъжно...ще заплача, спряха ми тока, а пенсията още я няма.
  • 252 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 253 kjl

    5 0 Отговор
    Статията в много отношения е вярна и ме забавлява момента в който автора сравнява всеки аспект между България и САЩ, само в частта където споменава задлъжнялостта спрямо БВП отлконява сравнението и дава за пример Гърция!!!!???? Защо не сравнява и по този показател двете страни???? Защото щатите са недостежими по този показател.
  • 254 Подход към нещата

    4 0 Отговор

    До коментар #241 от "123":

    В България данък печалба е 10% , но косвените данъци надхвърлят 48% тоест държава и община намират начин да си приберат плануваното , ако щеш , и чрез корупционни практики. Защо не въведат патент за всяка дейност , плащаш един път и си свиркаш, както е в съседна Турция , ми няма тогава да могат да се облагодетелстват маса народ по веригата.
  • 255 Jack Bauer

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    В голяма грешка си. Управляват бившите охранители на комунистите. Ако управляваха комунисти щеше да е по-добре. Ако управляваха капиталисти щеше да е най-добре. Но за съжаление управляват прости охранители без образование и морални ценности, като например уважение към Народ и Родина.
  • 256 мангуста

    3 4 Отговор
    Ами като е толкова добре защо този Дино Дион не дойде да живее тук? Или наистина ни мислят за аборигени? Къде са процентите на кръгът богаташи и на останалите хорица за да се види кой с какво разполага? Много манипулативна публикация.
  • 257 Капитан Петко Войвода

    6 0 Отговор
    Комунистите родината изграждат,

    комсомолците със тях строят.

    Пионери,

    пионери!

    Славен път ни чака – трудов път.



    Припев:

    Комунисти, комсомолци, пионери

    сме в един и същи строй.

    Комунисти, комсомолци, пиониери!

    заедно във труд и бой.

    (винаги във труд и бой)



    Комунистите щурмуват небесата,

    комсомолците след тях летят.

    Пионери,

    пионери!

    Славен път ни чака –

    звезден път!



    Припев:

    Комунисти, комсомолци, пионери

    сме в един и същи строй.

    Комунисти, комсомолци, пиониери!

    заедно във труд и бой.

    (винаги във труд и бой)



    Комунистите воюват със войната,

    комсомолците на стража бдят.

    Пионери,

    пионери!

    Славен път ни чака – трудов път!



    Припев:

    Комунисти, комсомолци, пионери

    сме в един и същи строй.

    Комунисти, комсомолци, пиониери!

    заедно във труд и бой.

    (винаги във труд и бой)

    Коментиран от #274

  • 258 Patriot

    3 0 Отговор
    Аз като българин, само това ще ви кажа, че това статукво ще заличи България.
    5 века под турско робство ние сме живяло като чорбаджии
  • 259 Иван4о И

    3 2 Отговор

    До коментар #234 от "Бръм":

    Сещам се: член - българска дума, фен - чужда, появи се през последните години. Навремето вместо фен на БКП някои се биеха по гърдите: Аз съм безпартиен комунист. За да получат облага, заради което над 90% от членовете на БКП вече са станали. Аз не знам случай директор на предприятие да е станал не член на БКП. Обичайно в предприятията висеха лозунги/призиви от ПАРТИЙНОТО, ДЪРЖАВНОТО И ПРОФЕС. РЪКОВОДСТВА. Виц: Двама четат некролог, единият пита, от какво е умрял? Другият: Най-отдолу пише: От партийното, държавното и профсъюзното ръковоства
  • 260 6587

    1 0 Отговор
    Споко , скоро и тук жилищата ще станат непосилни за закупуване и поддръжка. А и тук живеем в кутийки, за разлика от имотите в САЩ.
  • 261 Иван4о И

    1 0 Отговор

    До коментар #241 от "123":

    Но имаме и други данъци, най-значим е ДДС, донякъде и ДОО, макар целта е друга. В САЩ има ли ДДС?
  • 262 И аз не съм ком

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "не съм комунист":

    Това с намаляването на населението е явление във всички европейски държави. Дори и Русия. Конкретно за България най съществена роля изигра обезлюдяването на селата в края на 50-те и 60-те години. Като ефекта от това се прояви след около 20-30 години. Тъй като децата от панелните комплекси вече не създават деца. Първата година с изравнен прираст- смъртност беше 85-та.
  • 263 Метгонтан

    3 0 Отговор
    Да бе , сега ще ни изкарат че сме по богати и от американците ....хехехехе , някак сме по бедни от богатите на душевност руснаци , и сме по-богати финансово от американците .... даже направо сме най-мрънкащите и разглезени богаташчета на света хохохохо
  • 264 Димитров

    3 1 Отговор
    Статията е сравнително добра,слабите страни са мълчанието за съдебната система,корупцията,задкулисието,алчността и недобросъвестното управление 30 години,липсата на смирение,действия на безсмъртни хора и т.н.за управленците през периода .В страната са богати всички управляващи и хората които ръководят скритите им фирми,гехни приближени.
  • 265 вили

    5 2 Отговор
    КРАДЕ СЕ ОТ ДЪРЖАВАТА МНОГО ТОВА Е ИСТИНАТА НЕКА СПРЕ ДА СЕ КРАДЕ И ИЗТОЧВО ДЪРЖАВАТА И ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ДРУГА
  • 266 тиквун

    4 8 Отговор

    До коментар #15 от "Тоя па":

    Явно другарю никогне си излизал с кола извън вашето село, бензина в бг е 1.64- 1.88 лв.кото прави околои под 1 евро., най евтиния бензин в европа е в испания 1.25 евро, в франция е 1.68, в италия също, е къде е тогава по евтин?
    А и не ми ревете че няма пари и живеете бедно в бг- никой не иска да работи,кръчмите пълни, в гърция на море, в мола се купива като засветовно айде стига
  • 267 БЛА БЛА

    2 5 Отговор
    КОЙ КАКВО ВИ Е ОТКРАДНАЛ БЕ? КОЕ Е БИЛО ВАШЕ, ЧЕ ГЕРБ ДА СА ВИ ГО ОТКРАДНАЛИ?
  • 268 КОЙТО МОЖЕ ГО ПРАВИ

    0 1 Отговор
    ПРАВЯТ СЕ ТЪРГОВЕ, ИЗГОТВЯТ СЕ ПРОЕКТИ И РАЗБИРА СЕ СЕ НАДПИСВА И ПРИСВОЯВА. НАЛИ ТОВА Е ЦЕЛТА ДА СЕ УСВОЯВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ. ТАКА ВЛИЗАТ МИЛИАРДИ В БГ. 20% ДДС ВЛИЗАТ В БЮДЖЕТА - ЗА ПЕНСИИ, ЗДРАВЕ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ, УЛИЦИ, ПЪТИЩА И Т.Н. ПОСЛЕ ОТКРАДНАТОТО СЕ ХАРЧИ ЗА ЗАПЛАТИ, ЗА ЯХТИ, БЕНТЛИТА , СТРОЯТ ХОТЕЛИ НА МОРЕТО И ОЩЕ 20% ПАК ВЛИЗАТ В ДЪРЖАВАТА. АКО НЯКОЙ РАБОТНИК СИ КУПИ БОНИЧКА, ЗНАЧИ СТИГАТ И ДО БАНИЧАРЯ. НО ДА СИ МИСЛИ НЯКОЙ, ЧЕ ЩЕ МУ СЕ ИЗСИПЯТ ПАРИ БЕЗ ДА БАЧКА, ДА ВЪРВИ НА ОРЛОВ МОСТ И ДА МУ ПЛАЩА БОЖКОВ.
  • 269 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 270 Хахахахаааааа

    0 1 Отговор
    Имали сме били безплатно здравеопазване и образование......до 1990та година- голям майтап.
  • 271 Петко войвода

    4 1 Отговор
    ТОДОР ЖИВКОВ СТРОЕШЕ БЪЛГАРИЯ - СЛЕД НЕГО СЕ ГРАБЕШЕ РУШЕШЕ - А ТОЯ ПРЕСТЪПНИК БОРИСОВ ПРОСТО Я ИЗЯДЕ !!!
  • 272 Комунист

    5 2 Отговор

    До коментар #242 от "Богаташ":

    То за това много неща при соца бяха дефицитни. Защото бяха достъпни-цените не се определяха спекулативно както е при свободния пазар, а централно според реалните разходи за тях(понякога с малки корекции с различни стопански цели). Целта на социализма е всички да заживеят добре, а целта на капитализма е печалба заради самата печалба-парите управляват света. На това западните пишманикономисти му викат рентабилност и икономически разцвет като лицемерно пропускат реалната цена на този "просперитет"-робство за работещия и охолство за тарикатите, безогледна експлоатация на планетата, ограбване и заробване на още неродените. За съжаление не успяхме да организираме достатъчно умно едно доста добре замислено общество, но и условията бяха трудни. Капитала не признава морал и чест, готов е на всичко за да оцелее.
  • 273 ропа

    3 0 Отговор
    Като чета статията,човек ще си помисли че всички хора по света включително и американцити копнеят да живеят в България със средна реална заплата от 300 евро,всички ни завиждат не е лесно да се постигне такъв икономически успех ,успех е такъв че полувин България търси работа в чужбина и пенсий по 100-200 евро масово.
  • 274 Комунист

    4 1 Отговор

    До коментар #257 от "Капитан Петко Войвода":

    Благодаря. Изкефи ме. На мен бригадите ми харесваха въпреки противните комсомолски номенклатурчици, които само командореха и не пипваха работа. След години те станаха първи "демократи"-капиталисти. Има такъв тип хора (независимо от обществения строй)-мръсната пяна на обществото-винаги отгоре и винаги смърдящи.
  • 275 Странджата

    0 0 Отговор
    Е тоз дето е писал тоз боклук да дойде тука да учи безплатно.
    Как учих,спях в мизерия и събирах пари за собствен бизнес аз си знам.
    Безплатно здравеопазване?3 пъти в живота си съм ползвал здравната книжка и единият път не ми я признаха та си платих 30 лв.за отпушване на ухо.
    Да не говорим за скапаната система където си плащаш здравните на работниците ама като им се наложи да ползват 2 от 5 случея се оказват с прекъснати,че видиш ли някои сървър не отчел данните,да е жива и здрава жената дето всеки път търчи да оправя скапаната им документация и една бележка не хвърля.
    Богати сме били.По кое мерило бе галфон африканско ли?

    Коментиран от #278

  • 276 Ти нищо не разбра

    0 0 Отговор

    До коментар #213 от "Велин":

    Представи си в БГ да сложат общински данък на жилищата от 100лв на месец, тогава всеки ще гледа да се отърве от излишните имоти. Ето по този начин могат да вземат жилищата на хората. Сега зацепи ли?
  • 277 учението е сполука

    2 1 Отговор
    Всичко е вярно. Много добре го е казал човека.
    Бедни са тези ,които са без образование и не могат да правят нищо. Аз познавам човек ,който реди плочки , с основно образование е и има по-висок стандарт на живот от мен - аз съм хардуерен инж. в чужда фирма и не се оплаквам от заплатата. Всичките ми познати автомайстори са с доста прилични доходи . Имам приятел ,който гледа овце- също прилични доходи.Човек трябва да вземе съдбата си в ръце , а не само да мрънка. И много е важно , да се ходи на училище , а у нас ВСЕКИ има достъп до училище. Тва е положението.
  • 278 учението е сполука

    2 0 Отговор

    До коментар #275 от "Странджата":

    Ти докато си учил си събирал пари за собствен бизнес. А в Америка, за да могат да учат -теглят заем и после го връщат 10 години. Замисли се малко , преди да пишеш глупости. Иди и виж кво е в Америка- ще се шокираш от бедността на 90% от населението. За здраве няма кво да говорим, ако нямаш застраховка си умираш на улицата. За преглед при специалист се чака седмици. Бил съм и съм видял. Никога не бих живял там.
  • 279 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Статията е доста едностранчива, а понякога и необективна. На места дори информацията е невярна. На практика България е много по-бедна от това през 1989 г. , /това са цифрите, а аз съм дългогодишен икономист/. Според американски икономисти, на България ще са необходими поне 40 години, за да достигне промишленото си равнище от 1989 г., но според мен ще са ни необходими много повече години.
  • 280 Бай Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Иван4о И":

    За възродителния процес си има причини. Специалните служби на Турция подготвиха условията за обявяване на турски анклав на територията на България в Кърджалийско и преминаването му към Турция. И Живков предпочете с преименуването да загубим само населението, вместо територията заедно с населението.
  • 281 дядо ви от бг

    1 0 Отговор
    България е бедна от 1396 година ! 5 вековно турскоробство, после хабсбургите, после рус. крадци, после пак 44 г. после кримитата до сега от западните покрайнини!!!!
  • 282 дядо ви от бг

    0 0 Отговор
    бай ти иван, защо гръмнаха гарата в Пловдив, бе глупак и влака майки с деца за Варна бееееееее глупак??? Защотото са били внедрени в софия и ще търсим!!!!!
  • 283 баба ви от бг

    0 0 Отговор
    и защо някакъв " анклав" влиза с бг паспорти в европа, а не с турски??????????
  • 284 Моника Ако има БОГ ФЕН

    1 0 Отговор
    Българите трябва да сме бедни ли ?
    България ще започне да се оправя , когато има еднодушие и обща кауза !
    Това е все едно, човек който никога не е работил, защото е роден да бъде господар, както и заради други неща, а е на 27 годишна възраст, това не означава, че той не може да си изгради трудови навици, даже и други полезни навици !
  • 285 дфсдфдсф

    1 0 Отговор
    Човекът е бръкнал в кутията с бонбоните и си е избрал най-походящите сравнения, които наистина дават една илюзия, че едва ли не сме по-богати от американците. Или поне живеем по-добре. Хубаво е че имаме по-голям процент собствени имоти, но какви имоти? Пуснете човечето от street view в произволен американски град, и после го пуснете в произволен български град. Сега сравнете жилищата на американците и на българите. Имали сме безплатно здравеопазване? Напишете bulgarian hospital в google и usa hospital, и вижте разликите. Имали сме много университети? Напишете... мога да продължавам така до безкрай. На американците не им трябват паспорти защото страната им е достатъчно голяма и предлага толкова много природни, исторически, научни, и ентъртеймът забележителности, че и няколко живота няма да им стигнат за да ги посетят всичките. За по-точно сравнение трябва да правим качествени, а не количествени сравнения. Едно Ферари е по-добре от 10 Жигули.
  • 286 Радев позор , оставка и затвор

    3 2 Отговор
    Още веднъж прочета ли обиден коментар по адрес на Борисов ще видите звезди посред бял ден обещавам ви тъпаци . Щом не ви харесва напуснете България не сте ни изпотребва ли ? Напуснете анархисти
  • 287 истината

    0 0 Отговор
    Отгледана съм от прости селяни със средно образование в скандали за пари, тото, бинго, религия и делби на панелки и земи. Това е една от причините народа да е прост и беден...поради ниско образование и заплати и отделно държавата дава високи хонорари на хора като актьорите, които реално не правят нищо за обществото, а го имитират, подиграват и обират, за да го държат вкъщи пред телевизора да им се възхищава и да ги наричат 'звезди'. Аз съм образована и за мен звездите са на небето. Искам пари, за да изживея собствената си приказка, а не да гледам глупавите сериали по телевизията.
  • 288 Бел

    0 0 Отговор
    Ето как ни управляват в България...Разлепили са по спирките образа на Левски да будят патриотични чувства...държат заплатите ниски и ни карат да играем хазарт и тото и да се надвваме за по-добър живто...наглите строители държат цените на недвижимото умущество на космически цени и за капак ни строят църкви да ни вкарват като овце да им се молим...
  • 289 промяна на цялата тъпа система

    0 0 Отговор
    Ето защо българите са бедни...На първо място са много прости и родителите учат дъщерите си да бъдат домакини, а синовете им които за нищи не стават се правят на мъже...На второ място религията ги прави психично болни с глупости за ада и рая...дявола и бога и така докато богатите си правят секс и пари, бедните се молят по църквите...На трето място финансовата система ги държи роби, защото заплатите са мизерни и всичко отива в джоба на собственика и допълнително ги принуждават да теглят заеми и дават и на банките, защото грозните панелки са изкуствено надути...Заплатите трябва да са процент от печалбата, защото реално служителите са тези, които развиват бизнеса, а собственика само прибира...
  • 290 Име

    0 0 Отговор
    Липсата на лустрация и продажни политици са две от основните причини.
  • 291 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Тези с минусите не разбират какво сте написал/а.
  • 292 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Точно синовете и дъщерите на живковите пишман-комунисти я разграбиха, окрадоха, продадоха за скраб раздадоха на концесии срещу прилични комисионни и прогониха около 2 млн. млади и способни българи извън граница !!
    После в Партийното събрание имаме партийни избраници с по 5-6 мандата. Те са там за да затвърдят своята некадърност !!
    Е-е-е, как да имаме прогрес, когато всички политици са настроени регресивно и егоистично ? Няма мърдане.....
    И не е бил комунизам , а СОЦИАЛИЗЪМ с много по добри социални условия за живот на народа !!!