Отидете към основна версия

4 948 87

Руската геостратегия цели да се завърне на Балканите през Белград

  • сърбия-
  • русия-
  • балкани-
  • боян чуков

Ако планът продължи да се изпълнява, България ще остане някаква провинция на Балканите, прогнозира Боян Чуков

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руската геостратегия цели да се завърне на Балканите през Белград. Това каза за Радио „Фокус“ политическият анализатор Боян Чуков. Той припомни, че Сърбия в момента е държава, която не е нито в ЕС, нито в НАТО. „Основната руска фигура на Балканите е Белград. Затова сръбският външен министър дойде тук, за да може всичко да върви нормално и Белград да се превърне в разпределител на руски газ за страните от бивша Югославия. Ето защо те нямат никаква изгода да влизат в конфликт с нас. Още повече, че 20% от тръбата вероятно ще бъде напълнена с газ, който ще идва в Александруполис втечнен и ще тръгва нагоре, тоест, ще има диверсификация. За съжаление, България няма стратегия по отношение на транспортните коридори на Балканите и почти всички те ни заобикалят. Ние оставаме встрани“, обясни той.

Боян Чуков поясни, че коридор №4 (Видин-София-Солун), който е най-късият път между Средиземно море и Дунав, не получава възлаганото му до неотдавна значение. Освен това България 20 години не е в състояние да направи каквото и да е с коридор №8.

Оказва се, че за да отидем до Македония, ще трябва да пътуваме по магистралата от София до Белград и заобиколно да стигнем до Скопие, а пътят от Кюстендил до Македония е в изключително лошо състояние.

Анализаторът бе категоричен, че трябваше да се направи магистрала до границата ни с Република Северна Македония.

Оказваме се в ситуация, че за да комуникираме с Македония, трябва да имаме комисионер в лицето на Белград. Сърбия се превръща в онзи център, който енергийно, индустриално и икономически възстановява хоризонталната интеграция, която имаше на територията на бивша Югославия.

Ако планът продължи да се изпълнява, България ще остане някаква провинция на Балканите, прогнозира анализаторът.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.

Свързани новини