Отидете към основна версия

4 862 31

Обучителен лаптоп не знае азбуката

  • обучителен лаптоп-
  • азбуката-
  • липсват-
  • букви-
  • „jumbo”
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обучителен лаптоп без четири букви от българската азбука предлага веригата „Jumbo” в Пловдив. Вероятно играчката  може да се намери и в другите магазини на страната.
Детският лаптоп се продава на цени 39,90 лева, а по-големият му вариант срещу 80 лева. На прима виста родителите не забелязват дефекта, а още по-малко в Коледната еуфория на пазаруване. Дори и първолаците знаят, че българската азбука има 30 букви, но обучителният лаптоп ги учи, че те са 26.  Липсват буквите Б,Ш,Ь,Ъ.

Лаптопът е за деца от 4 до 10 – годишна възраст. Интересно децата как биха могли да напишат на обучителния лаптоп примерно изречението „Пеньо обича България”.
При запитване от родители към консултант - продавачите „Защо на скоро закупените от тях обучителни лаптопи липсват няколко букви от българската азбука?”, им отговарят: „Че какво от това?!”...
Дори и играчката, която все пак се води за обучителна да е произведена извън страната ни, тя трябва да притежава най-вероятно сертификат за годност. В случая може би и от Министерство на образованието. Ако не е така, то е редно поне да бъде премахнато наименованието обучителен.
Може би предлагащите ги разчитат на родителите, които, ако имат повече въображение, на мястото бутоните със  сърцето, звездата, кръга или триъгълника да сложат липсващите букви, но и това не би помогнало, защото ще се появява знак, който само детето ще знае, че замества дадена буква. Още повече, че родителите са финансирали достатъчно.

Образованието ни и без това издиша, ще кажат мнозина, какво пък това е само играчка. Играчка, ама макар и безопасна да се нарани детето физически, не е ли страшно, че насажда неграмотност?! А после учениците не знаели да пишат. Така или иначе компютърът ще ги осакати в известна степен в правописа, поне да им го спестим в по-ранна възраст.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини