Отидете към основна версия

3 246 24

Покаяние - Февруари 2021

  • покаяние-
  • свобода бъчварова

Пътят на Свобода Бъчварова се отличава от този на повечето чеда на правоверни комунисти

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Даскалов

Четири години преди да умре, Свобода Бъчварова завърши огромната си трилогия (общо към 2000 страници) „По особено жесток и мъчителен начин“. Тя беше от ултракомунистическо семейство – баща ѝ Тодор Ангелов-Божаната е интербригадист, участник в Съпротивата в Белгия, посмъртно произведен в полковник от белгийската армия (по-скоро анархокомунист), а майка ѝ Саша Маркова е обвинител в Народния съд.

Самата Свобода Бъчварова е завършила естетика в Ленинград. Написала е прекрасни романи, които ще останат – „Литургия за Илинден“, „Земя за прицел“, сценарист е на едни от най-хубавите български филми – „Мера според мера“, „Опасен чар“, „На всеки километър“.

В „По особено жесток и мъчителен начин“, който всъщност е цитат от Наказателния кодекс и който и на самия мен отдавна ми се е струвал подходящ за заглавие на роман, Свобода Бъчварова е разказала родовата си история и най-вече живота на своя баща. Но заедно с това и страданията на България в продължение на близо половин век.

Книгата започва с борбите в Македония и Винишката афера, навремето прочула се с жестоките изтезания, на които са подложени членовете на ВМРО. Разказва се за зверски заклания министър-председател Стамболийски, за погромите по време на септемврийския метеж и завършва със смъртта на Божаната в нацистки затвор в Белгия.

Пътят на Свобода Бъчварова се отличава от този на повечето чеда на правоверни комунисти. Вместо да затвърди вярата ѝ в пролетарската революция, пребиваването ѝ в Съветския съюз я кара да почва да се съмнява, за да стигне през последната третина от живота си до горчиво отрицание на комунизма.
Но намери сили да не се отрече от баща си и майка си. „Не исках да изглеждам като един духовен Павлик Морозов“, пише тя.

Но заедно с това – „Какво татко е знаел за грозната съветска действителност и за криминалното въплъщение на своите идеали? Доколко е вярвал и служил на лъжите на Партията? Доколко той е мамел не само себе си, но и мен, и много други?
Мисля си, че България щеше да е по-добра, ако повече български комунисти можеха да мислят като Свобода Бъчварова.

Вярно е, че насилието в България не започва след 1944. Дотогава са убити трима министър-председатели и множество други политически дейци. През 1945 комунистите убиват наведнъж четирима министър-председатели – Богдан Филов, Петър Габровски, Добри Божилов и Иван Багрянов, а осмият убит премиер е Андрей Луканов, вече в наши дни.
Но при комунизма насилието доби масовост и институционалност. И не само убитите, насилието беше върху всички. Насилие, страх и разврат.

Не мога да кажа как е било в царска България, но в НРБ беше така. Смачкването на днешните българи стана тогава.
Не деля жертвите на „наши“ и „ваши“, макар прадядо ми Иван Даскалов да е изкарал 9 години в комунистически затвор без вина – само защото му се свидело да се раздели с мелницата.

Но си мисля, че няма да стигнем до единението, ако една част от нацията продължава да отрича или да оправдава убийствата.
Няма спасение без покаяние. И Свобода Бъчварова ни научи и на това.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.

Свързани новини

  • Едно покаяние разстояние

    Ти вярваш, че Бог е един, и добре правиш. И бесовете вярват и треперят. Яков 2:19 Дяволът няма съмнение в съществуването на Бог. Лукавият много ...
    31.07.2019
    2 201
    110
  • Битка за покаяние

    След като мина пладне, те пророкуваха до часа на вечерния принос. Но нямаше глас, нито кой да им отговори, нито кой да им обърне внимание. 3 Цар ...
    23.07.2019
    1 382
    23
  • Отказът от покаяние е смъртоносен

    Или мислите ли, че онези осемнадесет души, върху които падна Силоамската кула и ги уби, бяха по-големи престъпници от всички човеци, които живеят в Йе ...
    10.07.2019
    2 836
    22
  • Покаяние - Февруари 2018

    Четири години преди да умре, Свобода Бъчварова завърши огромната си трилогия (общо към 2000 страници) „По особено жесток и мъчителен начин&ldquo ...
    05.02.2018
    2 766
    9