Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 13:00 3 151 24

Покаяние - Февруари 2021

  • покаяние-
  • свобода бъчварова

Пътят на Свобода Бъчварова се отличава от този на повечето чеда на правоверни комунисти

Покаяние - Февруари 2021 - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Даскалов

Четири години преди да умре, Свобода Бъчварова завърши огромната си трилогия (общо към 2000 страници) „По особено жесток и мъчителен начин“. Тя беше от ултракомунистическо семейство – баща ѝ Тодор Ангелов-Божаната е интербригадист, участник в Съпротивата в Белгия, посмъртно произведен в полковник от белгийската армия (по-скоро анархокомунист), а майка ѝ Саша Маркова е обвинител в Народния съд.

Самата Свобода Бъчварова е завършила естетика в Ленинград. Написала е прекрасни романи, които ще останат – „Литургия за Илинден“, „Земя за прицел“, сценарист е на едни от най-хубавите български филми – „Мера според мера“, „Опасен чар“, „На всеки километър“.

В „По особено жесток и мъчителен начин“, който всъщност е цитат от Наказателния кодекс и който и на самия мен отдавна ми се е струвал подходящ за заглавие на роман, Свобода Бъчварова е разказала родовата си история и най-вече живота на своя баща. Но заедно с това и страданията на България в продължение на близо половин век.

Книгата започва с борбите в Македония и Винишката афера, навремето прочула се с жестоките изтезания, на които са подложени членовете на ВМРО. Разказва се за зверски заклания министър-председател Стамболийски, за погромите по време на септемврийския метеж и завършва със смъртта на Божаната в нацистки затвор в Белгия.

Пътят на Свобода Бъчварова се отличава от този на повечето чеда на правоверни комунисти. Вместо да затвърди вярата ѝ в пролетарската революция, пребиваването ѝ в Съветския съюз я кара да почва да се съмнява, за да стигне през последната третина от живота си до горчиво отрицание на комунизма.
Но намери сили да не се отрече от баща си и майка си. „Не исках да изглеждам като един духовен Павлик Морозов“, пише тя.

Но заедно с това – „Какво татко е знаел за грозната съветска действителност и за криминалното въплъщение на своите идеали? Доколко е вярвал и служил на лъжите на Партията? Доколко той е мамел не само себе си, но и мен, и много други?
Мисля си, че България щеше да е по-добра, ако повече български комунисти можеха да мислят като Свобода Бъчварова.

Вярно е, че насилието в България не започва след 1944. Дотогава са убити трима министър-председатели и множество други политически дейци. През 1945 комунистите убиват наведнъж четирима министър-председатели – Богдан Филов, Петър Габровски, Добри Божилов и Иван Багрянов, а осмият убит премиер е Андрей Луканов, вече в наши дни.
Но при комунизма насилието доби масовост и институционалност. И не само убитите, насилието беше върху всички. Насилие, страх и разврат.

Не мога да кажа как е било в царска България, но в НРБ беше така. Смачкването на днешните българи стана тогава.
Не деля жертвите на „наши“ и „ваши“, макар прадядо ми Иван Даскалов да е изкарал 9 години в комунистически затвор без вина – само защото му се свидело да се раздели с мелницата.

Но си мисля, че няма да стигнем до единението, ако една част от нацията продължава да отрича или да оправдава убийствата.
Няма спасение без покаяние. И Свобода Бъчварова ни научи и на това.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винаги се покайваме

    4 8 Отговор
    И винаги на Майтап..
  • 2 Софиянец

    5 5 Отговор
    Има и покаяли се, не прочетох извинение дано в книгата го пише. Това е истината която всички отричат!
  • 3 Смирението

    12 1 Отговор
    е ДВУСТРАНЕН процес! И едните и друтите и активните срещу фашизма и активните за демокрация! Испания е пример за това!

    Коментиран от #8

  • 4 Сандо

    17 7 Отговор
    Каква беше Божията заповед,Даскалов?Не лъжи,нали?А ти защо лъжеш,от мъка по татковата мелница ли?А милионите,които за тези 45 г. успяха да се спасят от мизерията с много труд и лишения,за тях има ли добра дума?Сигурен съм,че 80 процента от пишещите тук ако се върнат в родовата си история ще са благодарни за този период .
  • 5 Като прани гащи

    22 4 Отговор
    си мълчите за жертвите на капитализма. Продължавайте да мълчите, удобно е.
  • 6 Д-р Менгеме

    15 26 Отговор
    Комунистите са виновни за всички злини в България от 1923г., до днес.... Те са много по жестоки от нацистите, съсипаха българската Цивилизация..... Направиха България Червено джудже...

    Коментиран от #7, #19

  • 7 32еоле

    17 4 Отговор

    До коментар #6 от "Д-р Менгеме":

    Само един пример ти давам, а ти както искаш.
    По време на лошите комунисти, дето унищожили "българската цивилизация", нямаше клошари. А сега е пълно с тях.
    На тях ли да викам цивилизация?

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Никой

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Смирението":

    На общия уж мемериал на франкисти и анархо-комунисти в Испания ...... никой не ходи. Само от време навреме официални държавни лицемери.
  • 9 Д-р Менгеме

    3 24 Отговор

    До коментар #7 от "32еоле":

    Не те ли е срам да лъжеш така човече!? При комунизма 90% бяха реално кошари, 10% - Номенклатура.... Сегашните кошари сами са виновни за съдбата си - дали от мързел или пиянство....

    Коментиран от #12

  • 10 Както и

    13 0 Отговор
    Както и да се върти и суче,при всички случай лявата страна на българското общество беше предизвиканата страна,първо пострадалата страна и разбираемо имаше да си връща. Разделението започна още от Стефан Стамболов - той пръв посегна на българи. Докрай едни ще го величаят,а други ще гледат на сцепената му глава като луковица.

    Коментиран от #13

  • 11 Д-р Ох Боли

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "32еоле":

    Не само клошари! ,,Нямаше" психично болни, ,,нямаше" и други разни(да не споменавам) просто някъде изчезваха и след това ги нямаше!
  • 12 Сандо

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "Д-р Менгеме":

    Дотам бяха клашари,че след 89-а г. западняците отказаха да признаят българите за бедни,защото притежаваха собствени жилища.Това и досега им е трън в очите и ще направят всичко възможно за да им ги отнемат.Но ти си пиши,може и да забогатееш.
  • 13 100%

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Както и":

    Точен коментар!!!
  • 14 мдам

    5 12 Отговор
    За 45 години комунистите направиха повече злини, отколкото турците за 500.
  • 15 Достойно

    7 6 Отговор
    Човек с достойнство Признава грешките на родителите си и партията убиец в която са вярвали
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДжафДжаф

    9 1 Отговор
    E, чoвeк нe мoжe дa избирa рoдитeлитe cи, врeмeтo и мяcтoтo къдeтo дa ce рoди. Вcъщнocт нямa рaзликa в пcихo прoфилa нa oния, кoитo cлeд 9-ти ceптeмври клeймяхa инaкoмиcлeщитe кaтo "врaгoвe нa нaрoдa" и днeшнитe блямби, кoитo крeщят "мръcни кoмуниcти" и "чeрвeни бoклуци" Нямa aбcoлютнo никaквa рaзликa oт пaртийцитe пo врeмeтo нa БКП и днeшниe пaртийци. Пcихoпрoфилa e 1:1! Хoрaтa ce нaтиcкaхaдa cтaвaт члeнoвe нa БКП, зa cлужбa, зa пaнeлeн aпaртaмeнт, зa Лaдa бeз дa чaкaт 30г Ceгa e гoрe дoлу cъщoт. Зa cлужбa в митницити или РВД, зa oбщecтвeни пoръчки, тa дoри и зa cлужбa в oбщинcкaтa aдминиcтрaция.

    Коментиран от #18

  • 18 Без прошка

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДжафДжаф":

    Прав си и затова Бочко има осигурени 400 000 гласа от държавната и общинската администрация. Когата Бочко се урине обаче,не трябва да има прошка за тия папльоци,които го крепяха и грухтяха доволни.
  • 19 Иван В

    17 0 Отговор

    До коментар #6 от "Д-р Менгеме":

    Да ти цитирам ли "Братчетата на Гаврош" "Жълтата гостенка" Чел ли си "Гераците" и "Земя" А седемте ястребинчета да не са ги убили комунистите. Какво ще кажеш за отрязаните партизански глави?!Гео Милев, Антон Страшимиров от кого са убити? Стига сте писали глупости! Докато се джавкаме помежду си и се делим на комунисти и фашисти една банда от крадци ни унищожава с рекордни темпове и ние се превърнахме в нация без бъдеще. Това е страшното.
  • 20 Пешо стоянович

    4 2 Отговор
    Много закъснели прозрения за политическите лъжи при комунизма и демокрацията. Претинциознос изказване без доказателства, което го свежда до баналност.
  • 21 Верно ли

    7 0 Отговор
    Всичко добре, ама стига с тоя комунизъм вече! Огледайте се къде живеем - в бесен неолиберализъм дето иска да изяде де що е останало с парцалките, ние още точим локуми за комунизма.
  • 22 РАДИО ЕЛТО

    2 0 Отговор
    БОГ да я прости

    Коментиран от #23

  • 23 Това

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "РАДИО ЕЛТО":

    което авторът не е казал е, че Свобода Бъчварова не само е прозряла истината и заблудата, в която е била въвлечена, но и това, че тя е преминала през истинското ПОКАЯНИЕ пред БОГ за всички грехове, с които е била натоварена...Напуснала е този свят като просветена библейски и посветена християнка.
  • 24 ПОКАЯНИЕ ЛИ

    1 0 Отговор
    ИМАХ ЕДИН КОМШИЯ ОСИНОВЕН ОТ ВИДНИ КОМУНИСТИ СЪЩО ,,ПАРТИЗАНИ" ЗАЩОТО БИЛ СИН НА УБИТИ ПАРТИЗАНИ , ТОЙ БЕШЕ РОДЕН ПРЕЗ 1954 ГОДИНА И ЗАРАДИ ТОВА ГО ПРИЕХА В УНИВЕРСИТЕТА БЕЗ ИЗПИТИ !