Отидете към основна версия

13 594 163

Иван Костов пред ФАКТИ: Визията на БСП е за съхранение на статуквото в съдебната система

  • иван костов-
  • българия-
  • управление-
  • реформи-
  • демократична българия-
  • бсп-
  • политика-
  • изгорена земя

''Пазаренето и още повече съучастието във властта с олигархията отново ще бъде наказано от нея самата'', каза министър-председателят на България в периода 1997-2001

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иван Костов не дава толкова често интервюта и поради това от ФАКТИ сме му много благодарни, че се съгласи да даде интервю за нашата медия. Темите на българска почва са толкова много, а безспорните авторитети като него толкова малко, че е истинска привилегия да можеш да чуеш гласа на разума в тези смутни времена на криза и инфодемия.

Какво смята министър-председателят (1997-2001), стабилизирал България след катастрофалното управление на БСП (1995-1997) и открил пътя на страната ни към сигурността и просперитета - НАТО и ЕС, за политиката у нас, необходимите реформи, приемането на еврото у нас, непроведената в България лустрация и други теми, четете в следващите редове.

- Г-н Костов, на кого дължим това политиката у нас да е ‘’изгорена земя‘‘?

- На всички тези, които имат интерес да прогонят от политическото поприще талантливите идеалисти, защото се боят от тях. Армията им са бездарниците, които са се населили в пустошта на българската политика. Оръдието са обучените в класова ненавист журналисти и медиите, които излъчват безогледно отрицание към всичко политическо. Посткомунистическата общност е голямата сила, която разпалва непрекъснато кладата под българската демокрация.

- Какви са най-необходимите реформи, които спешно и задължително трябва да извърши следващото българско правителство?

- Правителството не може да извърши задължителните реформи у нас. Те са в правомощията само на Народното събрание, а там са възможни само при наличие на широк политически консенсус. Не осъществяването им в продължение на 20 години е най-силното доказателство, че изгорената земя на българската политика не е в състояние да отгледа най-необходимото за страната. Реформите са ясни - тези, за които настояват институциите на Европейския съюз, за да се наложи в България върховенството на закона.

Бих бил привърженик на спиране на европейското финансиране за страната ни, докато не се осъществят тези реформи. Но ЕС няма откъде да знае, как трябва да се създаде ефективно и ефикасно правораздаване в общество, в което по собственото му определение е обхванато от ендемична корупция. И тук доказателството е на повърхността. През 2006 и 2015 година на два пъти Съюзът прояви наивност и бе подведен, че се осъществяват гръмко пропагандирани съдебни реформи. Те очевидно не дадоха резултат.

Много сектори се нуждаят от продължаване на реформите, а не от тяхното рушене, но това е много голяма тема за едно интервю.

- Как би изглеждал Вашият спасителен план за българската икономика? С какво ще се различава от Националния план за възстановяване на правителството?

- Насоките за възстановяване и устойчивост са разработени достатъчно убедително от органите на Европейския съюз. Българските парламентарни партии по никакъв начин не показват, че могат да прочетат, след това да споделят и накрая да приложат тези насоки в Национален план за българската икономика. За мен най-вероятната причина е, че такъв план ще влезе в противоречие с „усвояването на евросредствата“. А за следващите 3-4 години се задават за „усвояване“ огромни, немислими досега финансови грантове и евтини заеми.

- Ще се наложи ли актуализация на бюджета?

- Вероятността е средно висока.

- Как гледате на това, че България вече е в ERM II и се очаква в това десетилетие да приеме еврото? Колкото се може по-скоро или трябва да бъде по-плавен процесът към приемането на еврото у нас?

- Колкото по-бързо излезем от Валутен борд, толкова по-добре за българските граждани, за нашата икономика и финанси. Въпреки че като всяка монетарна реформа приемането на еврото ще се посрещне с обструкции, с малко реални и много измислени страхове.

- Възможно ли е правителство, съставено в коалиционен формат от различни по своята същност партии, да устои на българската политическа реалност и да възстанови институциите от щетите, нанесени му от сегашното управление?

- Може би е възможно. Моят опит ме кара силно да се съмнявам. Още повече, че никоя партия не подкрепи предложената от Демократична България смислена Програма на надеждата. Според моята преценка Визията на БСП е за съхранение на статуквото в съдебната система. Друго на политическия хоризонт преди изборите не се вижда.

- Би ли имало полза, ако днес бъде приет Закон за лустрацията?

- Първо, следва да отговорим на въпроса, защо не се прилага ЗАКОНЪТ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН. След това трябва да си дадем сметка, че в Германия в началото лустрацията се проведе без да има изрични законови забрани, проведе се от самото гражданско общество. Всеки ръководител бе оправомощен да преценява дали един или друг представител на комунистическия режим може или не може да изпълнява съответната длъжност и то до най-масовите обществени позиции. Например дали един комунистически активист може да остане преподавател по история. Въпросът за силата и възможностите на гражданската общност, която далеч не е мнозинство у нас, оставям на читателите. Така че и да се приеме закон, няма кой да го приложи. Днес искат да закрият Комисията за досиетата, както направи веднага Симеон Сакскобургготски.

- Преди 15 г. в един документален филм за Прехода казвате: „Слабост на българската десница е да се пазари с комунистическата олигархия“. Актуална ли е към днешна дата тази оценка?

- Актуална е в най-висока степен. Пазаренето и още повече съучастието във властта с олигархията отново ще бъде наказано от нея самата с криминално преследване и най-вече с очерняне на политиците от българската десница. Спомнете си съдбата на всички министри от Реформаторския блок.

- На финала, чии интереси стоят зад дългогодишната очерняща кампания срещу личността Ви?

- На олигархията и мафията и на всички, които са се присламчили до тях. Те са ме произвели за свой враг. Защото съм християнин и свои врагове нямам.

Интервюто с Иван Костов реализираха Светослава Ингилизова и Петър Здравков, журналисти на ФАКТИ.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 94 гласа.

Свързани новини