Отидете към основна версия

1 843 11

Майки настояват глобите за пушене да скочат с 50%

  • забрана-
  • пушене-
  • закрито-
  • студентски град
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Глобите за едноличните търговци и юридическите лица, които не спазват забраната за тютюнопушене в закрити обществени места, следва незабавно да бъдат повишени поне с 50 на сто – само така тя ще се спазва стриктно и навсякъде, настояват от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

От гражданското сдружение предлагат също така всички средства  от паричните санкции и наказателни постановления, налагани на нарушителите на закона, да се акумулират в специален фонд към здравното министерство, който ще закупува нови модерни кувьози за неонатологичните отделения на болниците в областните центрове в страната.

Надяваме се, че министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще подкрепи идеята ни за чувствително повишаване на размера на санкциите за некоректните собственици на заведения и нощни клубове, още повече, че тя е и най-добре запозната с крещящата нужда от осигуряване на нови модерни кувьози за родилните отделения на болниците в страната, категорични са в Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

От организацията на майките припомнят, че според статистиката на здравното министерство за последните 7 месеца глоби в размер на близо двеста хиляди лева са платили нарушителите на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Като се има предвид, че цената на един нов кувьоз варира от 25 до 30 000 лв, това ще рече, че със събраните до момента глоби и парични санкции от лицата и фирмите, които отказват да се съобразяват с въведената забрана за тютюнопушене на закрито, биха могли да се закупят 7 или 8 модерни апарата за АГ болниците и неонатологичните отделения.

„Нека помогнем с тези средства най-напред на болниците във Варна - така например в родилното на МБАЛ „Св. Анна” имат спешна нужда поне от няколко нови кувьоза, защото именно тези модерни апарати не само спасяват живота на  новородените недоносени,  но са и гаранция бебетата да нямат трайни очни увреждания”, препоръчват от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Майките се обръщат и с апел към регионалните здравни инспекции проверяващите да извършват занапред още по-масирани дневни и нощни проверки на заведенията за обществено хранене и развлечения в цялата страна - както в работни, така и в почивни дни, за да бъдат убедени собствениците на кръчми и нощни клубове да предприемат задължителните организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене.

Инспекторите следва да издават не само предписания, но и много по-смело трябва да съставят актове при констатирани нарушения, както и наказателни постановления – задачата им е стриктно да следят за спазването на забраните, разписани в Закона за здравето, и да прилагат разпоредбите с цялата им строгост, настояват от Сдружението на майките.

Особено строги и безкомпромисни трябва да са контролните органи и проверяващите екипи при извършване на изненадващи нощни проверки в многобройните дискотеки в Студентски град – не е тайна, че след полунощ в много от тамошните чалготеки забраната за пушене дръзко не се спазва, а нарушителите дори не си правят труда да се крият, допълват майките.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини