Отидете към основна версия

5 633 51

Турция блъфира, че може да напусне НАТО

  • арменски геноцид-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • нато-
  • блъф-
  • сащ-
  • русия

Турция беше ухажвана в продължение на много години, защото се превърна в ключов съюзник на Запада в противопоставянето му със СССР

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Администрацията на Байдън предизвика Турция да блъфира, че може да напусне НАТО, защото е ядосана да чуе думата „геноцид“ и че Анкара никога не може да бъде обиждана, но същевременно може да прави каквото си иска, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post, цитирано от агенция "Фокус".

Решението на САЩ да признаят окончателно арменския геноцид идва след десетилетия, в които Турция и нейните лобисти във Вашингтон заплашваха САЩ. Те постоянно твърдяха, че ако Вашингтон просто използва термина „геноцид“ - за престъпление, извършено преди 106 години от бившето правителство в днешна Турция - тогава Анкара бързо ще реши да накаже САЩ, ще затвори базите си, ще заплаши американските граждани и ще се съюзи с Иран, Китай и Русия или други врагове на САЩ.

Тази странна, подобна на мафиотска заплаха е същата, която Техеран използва по отношение сделката за ядрената си програма. Това е така, защото незападните страни научиха, че начинът да се справят със западните страни е да преследват техните страхове. Например Пакистан заплашва да изгони посланика на Франция, тъй като крайнодесните религиозни екстремисти в Пакистан твърдят, че са обидени от карикатури, публикувани преди години във френско списание. Опитът на Анкара да държи страните заложници по отношение на арменския геноцид работи в продължение на много години. Той попречи на много държави, включително Израел, да „обидят“ Анкара, като споменат геноцида. Не е ясно дали същото изнудване би действало, ако Германия през 1946 г. също бе казала на страните, че не могат да споменават Холокоста или Германия ще бъде „обидена“, така че западните страни да отрекат масовото избиване на евреи по начина, по който някои продължават да отричат арменския геноцид .

Турция беше ухажвана в продължение на много години, защото се превърна в ключов съюзник на Запада в противопоставянето му със СССР. Когато Източният блок изчезна през 1989 г., Турция промени модела си и заяви, че иска да бъде част от Европейския съюз, че някак си е мост между Запада и Азия и че ако бъде обидена, може да помогне на ислямисткия екстремизъм или нещо подобно. Това твърдение сега доби ново съдържание в Турция и там нарекоха западните страни и Израел "нацисти", твърдейки, че Анкара ще се сближи още повече с Русия, Китай и Иран срещу западните демокрации.

Тази Турция, която се опитва да прегърне Русия и Иран, е същата, която все още говори за мита за присъединяване към Европейския съюз. Не е ясно как Турция, която се управлява от авторитарен режим и където почти не се допускат критични журналисти и където хората биват вкарвани в затвора с дълги присъди за публикации в „Туитър“, би могла да се присъедини към ЕС, който принципно е демократичен. НАТО също трябваше да се застъпва за тези ценности и за демокрацията и въпреки това позволи на Анкара от години да стане по-авторитарна, включително оправдавайки нахлуването на Анкара в кюрдския сирийски район Африн през 2018 г. и етническото прочистване на кюрдите в Северна Сирия.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.

Свързани новини