Отидете към основна версия

4 875 51

Владислав Панев за ФАКТИ: ГЕРБ, БСП и ДПС не искат промяна в изборните правила

  • владислав панев-
  • демократична българия-
  • зелено движение-
  • герб-
  • бсп-
  • дпс-
  • изборен кодекс-
  • предсрочни избори-
  • парламент

"Най-рационалният подход е разпускането на този парламент и нови избори", каза Панев

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След гласуването против програмата за дневния ред от страна на ГЕРБ, БСП и ДПС, днешното пленарно заседание на 45-тото Народно събрание не успя да се състои. Най-важната точка от програмата на НС за пленарното заседание беше гласуване на второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

В рамките на пленарното заседание трябваше да се обсъди още създаването на Временна анкетна комисия за проверка на „Росенец“ и всички действия от лятото на миналата година, предприети от представители на политически сили и служителите на НСО, а още и обсъждане на Временна комисия за разследване на фактите и обстоятелствата около използването на сълзотворен газ, сила и помощни средства от МВР спрямо протестиращи граждани на 10 юли и 2 септември 2020 година.

След бойкотирането на заседанието от страна на ГЕРБ, БСП и ДПС, председателят на НС Ива Митева свика извънредно заседание, което ще се проведе утре.

За коментар върху действията на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС от днес и за работата на 45-тото Народно събрание, от ФАКТИ се свързахме с народния представител и заместник-председател на парламентарната група на „Демократична България“ Владислав Панев, който е още и съпредседател на ПП „Зелено движение“.

На въпроса дали след явния бойкот днес се доказа теорията, че в коалиция с БСП не може да се случи промяна, Панев отговори: „И от предишни гласувания беше ясно, че реформаторско мнозинство, което наистина може да промени манталитета на управление в България, много трудно ще бъде постигнато в рамките на този парламент, независимо от заявките на БСП и ДПС, че биха подкрепяли такова мнозинство. Видно е, че при ключови гласувания, реформаторското мнозинство не може да се състои. Ако се стигне дотам, ще го видим и при гласуването за промени в Конституцията, за промени в съдебните закони и т.н.“.

Най-рационалният подход много вероятно е разпускането на този парламент и нови избори. В крайна сметка, ако искаме България да бъде променена, то вероятно ще трябва да се мине през такова чистилище“, каза още той.

„Сега президентът трябва да даде мандат на трета политическа сила. Ако и тогава не бъде съставено правителство, отиваме към служебен кабинет и нови избори вероятно през юли“, допълни Панев.

На въпроса как си обяснява бойкота днес, народният представител отговори: „Вероятно мнозинството в пленарна зала на тези три партии на статуквото не желае каквито и да е промени в Изборния кодекс, включително изцяло машинно гласуване, включително видеонаблюдение, включително повече секции в чужбина. Чрез бойкот на самия дневен ред, те всъщност се приближават именно към тази цел – да няма промени в Изборния кодекс, да няма промени и в ЦИК, така че правилата през юли да бъдат същите, каквито бяха сега през април“.

Относно това дали ГЕРБ, БСП, ДПС саботираха дневния ред по едни и същи причини, Панев каза: „Според мен ГЕРБ наистина са уплашени от варианта служебен кабинет и нови избори. За другите две партии (бел.: БСП и ДПС), те са партии на статуквото и лесно могат да се разберат помежду си. Предполагам, че причините са именно такива – свикнали са да играят при едни правила, те са им удобни и съответно няма причина да искат да ги променят”.

На въпроса какво според него ще се случи на извънредното заседание утре, той отговори: „Утре ще видим дали отново партиите на статуквото ще успеят да сформират мнозинство, което да не гласува дневния ред и да прекрати заседанието още в началото му. България е изправена пред предизвикателства и се надявам да има заседание, което да започне гласуването на промените най-малкото в Изборния кодекс. Има и поне 20 други чакащи законопроекта, голяма част от тях внесени от „Демократична България“, които са наистина важни за промените в България. За законната лихва, също така и намаляването на мандата на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), който, спомняте си, преди два месеца беше увеличен от стария парламент, като идеята беше мандатът на КЗК да не приключи юли тази година, а през юли 2023 година“.

Необходимите промени в Изборния кодекс Панев обобщи с: „Всичко, за което сме говорили по време на предизборната кампания – и гласуване по пощата, и изцяло машинно гласуване, защото видяхме, че в съмнителните секции всъщност гласовете през хартиените бюлетини изглеждаха по-съмнително в полза на определени партии - партиите от мнозинството, разбира се, от управлението. Също трябва да има и повече секции в чужбина. Знаете, имаше проблеми във Великобритания, в САЩ и т.н. Видеонаблюдението, което беше отказано от сегашната ЦИК, също трябва да се въведе“.

„Това са базовите промени, които биха гарантирали по-честни избори и по-справедливи резултати. Под справедливи имам предвид такива, които да отразяват обществените настроения и да има по-малко контролиран вот“, допълни той.

В края на разговора Владислав Панев каза и личните си очаквания относно това дали наистина ще се стигне до промяна на изборните правилата преди новите избори. „Надявам се да се стигне, въпреки че партиите на статуквото имат над 120 гласа в парламента. Техните заявки, гласуването им вчера в Правна комисия показва, че те биха се съгласили на минимални промени. Вижда се, че мнозинството зависи от тях – от ГЕРБ, БСП, ДПС. Именно затова няма много смисъл в реализирането на мандат на правителство в този парламент - то ще бъде зависимо от тези субекти“.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 48 гласа.

Свързани новини