Отидете към основна версия

4 041 45

Тома Белев пред ФАКТИ: Годишно около 30 мечки биват убивани незаконно, защото влизат в близост до хората

  • тома белев-
  • мечки-
  • белица-
  • асоциация на парковете в българия-
  • зелено движение-
  • диви животни-
  • демократична българия-
  • мечка

"Опазването на мечките е ключово и всеки един екземпляр е ключов. Ако влиза обаче в позиция на трайна агресия, конкретният екземпляр трябва да бъде уловен и преместен", смята той

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Въпросът е да се извърши много добро проследяване на тази мечка, след като се върти в района на Парка за танцуващите мечки. На първо място, трябва да е ясно защо концентрира движението си там. На второ място, трябва да се проследи и да се види дали няма да окаже някаква друга агресия“.

Това каза Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България и кандидат на Зеленото движение за народен представител от „Демократична България“ пред ФАКТИ. Повод за думите му беше случая нападението на дива мечка над жена в Белица. Свързахме се с г-н Белев, за да говорим относно действията, които е редно да се предприемат спрямо животното.

Припомняме, че жена беше ранена от дива мечка на 2 юли. Инцидентът се случил близо Парка на танцуващите мечки в Белица, докато жената беряла гъби. В продължение на дни се чакаше разрешение животното на бъде умъртвено, по-рано днес беше обявено, че такова разрешение не идва. Междувременно хиляди хора се застъпиха за мечката. Организирана беше и петиция срещу искането на кмета от Белица мечката да се умъртви. Подписалите петицията застават зад позицията, че „хората, отдавна сме прекрачили прага на допустимото, що се отнася до отношението ни към животните и опазването на околната среда“. По-рано днес стана ясно, че е издадено разрешение на oтcтрeл на мечката, малко по-късно пък беше съобщено, че това ще се случи само при повторна агресия от страна на животното.

„Опазването на мечките е ключово и всеки един екземпляр е ключов. Ако влиза обаче в позиция на трайна агресия, конкретният екземпляр трябва да бъде уловен и преместен – дали ще бъде преместен на територия, която е далеч от хората, дали в самия парк за мечки. Трябва обаче да се извърши мониторинг на това как се държи тази мечка по принцип, защото се концентрира около Парка на танцуващите мечки, а знаем, че това е място, което често се посещава от хора“, каза още Белев.

„Ако екземплярът е млада мечка, особено при младите мъжки, тя все още си търси територията. Те са по-подвижни“, обясни той.

Мненията относно съдбата на мечката бяха разнополюсни. От една страна, подготвяше се умъртвяването на мечката, която е защитен вид, от друга, над 33 хиляди души подписаха онлайн петиция в защита на мечката. Позицията на Тома Белев обаче в балансирана, уточни той.

„Годишно около 30 мечки биват убивани незаконно. Това трябва да е ясно. Те са убивани, защото влизат в близост до хората. Трябва да сме много внимателни с мечки, които влизат в близост до хората, защото, ако държавата не предприема мерки, хората считат, че те трябва да започнат да предприемат мерки. Всяко убийство на защитен вид, независимо дали е по реда на изключението, трябва много внимателно да се преценява от специалисти. Това не е политика, която можем да решим от София, Казанлък или Варна. Става дума за диво животно. Добре е да се намесят специалисти, които се занимават с мечки, да проследят мечката известно време, да видят как се отнася, как живее, дали е склонна да продължава да влиза в близост до хората, за да не случи следващ инцидент. Това е от полза и на самата популация“, каза Белев.

„Когато имаме екземпляри, които не се страхуват много от хората и навлизат в близост, хората започват да се саморазправят. Смислено е да не допускаме тази саморазправа - отново казвам: всяка година поне 30 мечки биват убивани абсолютно незаконно“, обясни ползата за популацията Белев.

„Става дума за абсолютно целенасочени убийства, защото мечките влизат в кошари, в пчелини. Какво е действието на държавата в тези случаи – тя обезщетява, но процесът е бавен. Хората си казват: „Няма тази мечка да ми прави зулуми на пчелина“, и взимат "справедливостта" в свои ръце“, завърши той.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.

Свързани новини