Last news in Fakti

5 Юли, 2021 13:40 4 022 45

Тома Белев пред ФАКТИ: Годишно около 30 мечки биват убивани незаконно, защото влизат в близост до хората

  • тома белев-
  • мечки-
  • белица-
  • асоциация на парковете в българия-
  • зелено движение-
  • диви животни-
  • демократична българия-
  • мечка

"Опазването на мечките е ключово и всеки един екземпляр е ключов. Ако влиза обаче в позиция на трайна агресия, конкретният екземпляр трябва да бъде уловен и преместен", смята той

Тома Белев пред ФАКТИ: Годишно около 30 мечки биват убивани незаконно, защото влизат в близост до хората - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Въпросът е да се извърши много добро проследяване на тази мечка, след като се върти в района на Парка за танцуващите мечки. На първо място, трябва да е ясно защо концентрира движението си там. На второ място, трябва да се проследи и да се види дали няма да окаже някаква друга агресия“.

Това каза Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България и кандидат на Зеленото движение за народен представител от „Демократична България“ пред ФАКТИ. Повод за думите му беше случая нападението на дива мечка над жена в Белица. Свързахме се с г-н Белев, за да говорим относно действията, които е редно да се предприемат спрямо животното.

Припомняме, че жена беше ранена от дива мечка на 2 юли. Инцидентът се случил близо Парка на танцуващите мечки в Белица, докато жената беряла гъби. В продължение на дни се чакаше разрешение животното на бъде умъртвено, по-рано днес беше обявено, че такова разрешение не идва. Междувременно хиляди хора се застъпиха за мечката. Организирана беше и петиция срещу искането на кмета от Белица мечката да се умъртви. Подписалите петицията застават зад позицията, че „хората, отдавна сме прекрачили прага на допустимото, що се отнася до отношението ни към животните и опазването на околната среда“. По-рано днес стана ясно, че е издадено разрешение на oтcтрeл на мечката, малко по-късно пък беше съобщено, че това ще се случи само при повторна агресия от страна на животното.

„Опазването на мечките е ключово и всеки един екземпляр е ключов. Ако влиза обаче в позиция на трайна агресия, конкретният екземпляр трябва да бъде уловен и преместен – дали ще бъде преместен на територия, която е далеч от хората, дали в самия парк за мечки. Трябва обаче да се извърши мониторинг на това как се държи тази мечка по принцип, защото се концентрира около Парка на танцуващите мечки, а знаем, че това е място, което често се посещава от хора“, каза още Белев.

„Ако екземплярът е млада мечка, особено при младите мъжки, тя все още си търси територията. Те са по-подвижни“, обясни той.

Мненията относно съдбата на мечката бяха разнополюсни. От една страна, подготвяше се умъртвяването на мечката, която е защитен вид, от друга, над 33 хиляди души подписаха онлайн петиция в защита на мечката. Позицията на Тома Белев обаче в балансирана, уточни той.

„Годишно около 30 мечки биват убивани незаконно. Това трябва да е ясно. Те са убивани, защото влизат в близост до хората. Трябва да сме много внимателни с мечки, които влизат в близост до хората, защото, ако държавата не предприема мерки, хората считат, че те трябва да започнат да предприемат мерки. Всяко убийство на защитен вид, независимо дали е по реда на изключението, трябва много внимателно да се преценява от специалисти. Това не е политика, която можем да решим от София, Казанлък или Варна. Става дума за диво животно. Добре е да се намесят специалисти, които се занимават с мечки, да проследят мечката известно време, да видят как се отнася, как живее, дали е склонна да продължава да влиза в близост до хората, за да не случи следващ инцидент. Това е от полза и на самата популация“, каза Белев.

„Когато имаме екземпляри, които не се страхуват много от хората и навлизат в близост, хората започват да се саморазправят. Смислено е да не допускаме тази саморазправа - отново казвам: всяка година поне 30 мечки биват убивани абсолютно незаконно“, обясни ползата за популацията Белев.

„Става дума за абсолютно целенасочени убийства, защото мечките влизат в кошари, в пчелини. Какво е действието на държавата в тези случаи – тя обезщетява, но процесът е бавен. Хората си казват: „Няма тази мечка да ми прави зулуми на пчелина“, и взимат "справедливостта" в свои ръце“, завърши той.


Бел.ред.
Хората вярват, че новият парламент ще защити мажоритарните избори. Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Брабинеца

    16 8 Отговор
    една мечка дава прираст през две три години от две- три мечета, т.е реално прираста е по едно мече на мечка годишно,
    „ ако в българия има 1200 мечки,тези 30 броя са 3 %.
    за сравнение в цяла Германия няма една мечка.
    БГ мечки са кротки, проблемни са онезе внесени през 80- години от Карпатите, малко по дребни и много по зли-
    трябва да се прави разлика и тази която прави бели , на пирцел , не е необходимо да напада хора и покъщина.

    Коментиран от #34

  • 3 Само споко

    19 10 Отговор
    С това си изказване ДБ загуби възможността да има свой представител от Благоевградско /след успешното представяне на ДБ на кметските избори/, защото не отразява желанието на хората. Браво Тома, браво Белев!

    Коментиран от #20

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мечо грух

    13 5 Отговор
    Зелените няма ли да кажат нещо по въпроса защо се позволява на този хора да унищожат природата ако някой друг прави това ще бъде глобен или съден дори
  • 6 ЖОРО ГОЦЕВ

    29 10 Отговор
    Абре Белев, ти знаеш ли, че ако се убиват по 30мечки на година нямаше да има една мечка до сега. 30 Г. По 30 мечки са 900 броя. Ти знаеш ли колко мечки има в БЪЛГАРИЯ? АКО НЕ ЗНАЕШ ОБАДИ МИ СЕ ДА ТИ КАЖА ИСТИНАТА. ПЛЕЩЕШ ПУЛНИ ГЛУПОСТИ.

    Коментиран от #15

  • 7 Белчо Томов

    19 18 Отговор
    Изчаквате първо мечката да ви изяде, после е нужно разрешение за отстрел на четирикракия приятел и след това имате право на самоотбрана.
  • 8 Уапана баба ти

    16 5 Отговор
    Горския стражар за къф чеп взима заплата и ако не са мечките да си пазят природата то гори няма да останат кат знам как се изсичат
  • 9 Бай Шиле

    21 6 Отговор
    Белев,внимавай да не те нагази мечката на Прокуратурата.Че има за какво.
  • 10 Щирлиц

    24 8 Отговор
    Няма ли някоя мечка да го изяде този тарикат?
  • 11 нико

    23 7 Отговор
    ПРАТЕТЕ ГО ТОЯ ДРЕБЕН ТАРИКАТ ДА Я НАМЕРИ И ПРЕМЕСТИ С ПОСТОЯНЕН АДРЕС БЕЗ ПРАВО ДА НАПУСКА НОВОТО СИ МЯСТО

    Коментиран от #23

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    23 3 Отговор
    Всичко с парка за ”танцуващи мечки” е далавера. Вече над 30 години, там няма родено нито едно мече, при 25 мечки . Мечките ги скопяват. Няма никаква свобода, животните са зад стоманена ограда. В района са изградени хотели и ресторанти за зяпачите. Нито една мечка от там, не е върната в природата. Всичко това обаче не е главният проблем. Целта е преди всичко да се ”поевропейчим”. Преди няколко години, цяла Германия изпадна в ужас, защото на нейна територия се появи дива мечка и не се успокоиха докато не я убиха.
    ”ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ” на Бриджит Бардо отнемат, кастрират и след това затварят мечките зад оградата, където за тях няма никаква алтернатива да се върнат в природата. ”Целта на занятието” е да се извадят мечките от социалната сфера на Българина. Мечката можеше да я срешнеш на улицата, без никаква преграда между нея и теб, придружавана от мечкаря с ГЪДУЛКА и рояк от развеселени хлапета. Поставена вече зад стоманената ограда, мечката вече е ”ДРУГИЯТ”, непознатото, чуждото, дивото. Него вече спокойно можеш да го стреляш и РАЗФАСОВАШ.
  • 13 замислен

    21 11 Отговор
    Този природозащитник на ясно ли е, че тези мечки унищожават поминъка на местното население? За него е "влязла мечка в кошара, ще бъде обезщетен собственика" - за собственика 5-6 убити овце и кучета или 10 кошера са му годишната печалба. Отделно мечката не влиза само 1 път в една кошара или не обръща само 1 път пчелин, научава се че там има лесна храна и започва да тормози човека постоянно. Като е толкова загрижен за мечките, да обезщетява той в кратки срокове (10 календарни дни) всяко убито животно или унищожен кошер пък после той да чака парите от държавата.

    Коментиран от #39, #41

  • 14 ловец

    22 1 Отговор
    И как ще я разпознаят , дали това е същата мечка , която е нападнала...ако там се мотае и друга мечка ?

    Коментиран от #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Изроди !

    14 3 Отговор
    Да упоят мечката и да я подарят на някой зоопарк в Европа , вместо да я убиват !
  • 17 гост

    18 6 Отговор
    За всички мечки-стръвници др. Белев да направи собствен резерват и лично от собствената си заплата да ги храни. Ако не ще го заведем в мечата бърлога да убеждава мечките, че не трябва да нападат хора и домашни животни!
  • 18 ТРОПЧО

    7 7 Отговор
    ДАНО ВЛЕЗНАТ У ВАС ДА ВИДИМ ТОГАВА ТАКА ЛИ ЩЕ ГОВОРИШ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 луди хора

    15 8 Отговор
    Мечката е била уплашена и ухапала бабата като самозащита, а ако е било нападение нямаше да намерите бабата. Излишно много врява вдигате за една мечка а 30 години политико стравниците кат хапят народа? Дайте петиция да умъртвим ГЕРБ де! А бездомните кучета ??
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Подкрепям

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "нико":

    Ако пък тя го изяде, още по добре.

    Коментиран от #25

  • 24 Емил

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "ловец":

    Ще я разпитат, бе, какво толкова! Тя ще си каже! Белев нали знае мечешки!
  • 25 Емил

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Подкрепям":

    Няма да го изяде, не е толкова проста!
  • 26 тъп

    7 2 Отговор
    ,,тъп,крадлив народ-слаба държава,,
    мечките им са виновни,че тук останаха само крадливи и злобни хора.
  • 27 Светослав

    10 4 Отговор
    Писна ми от зелени хора. Пред нас е пълно с джанки и липи. Слънце не виждам. А община Велико Търново се оправдава все с зелените. Тази която отговаря за това живее на Арбанаси. Едно дърво няма в тях, но тръгнала да мисли за другите?! Та тези зелените все едни пари усвояват, а как се гледа животно или дърво хал хабер нямат

    Коментиран от #35

  • 28 Пешо

    5 1 Отговор
    Гoрcкия cтрaжaр зa къф чeп взимa зaплaтa и aкo нe ca мeчкитe дa cи пaзят прирoдaтa тo гoри нямa дa ocтaнaт кaт знaм кaк ce изcичaт
  • 29 Мечка страх мен не страх

    4 4 Отговор
    Мечката има голямо обоняние и ако се е разгонила много ясно ще обикаля пеещите мечки където има мъжки мечки след летаргията през зимата нали все пак сме в Европеец лонтинент

    Коментиран от #40

  • 30 Гладна мечка хоро не играе

    2 2 Отговор
    Рома мечката я разиграва както премиер и президент нашата държава
  • 31 Георги Илиев Митев

    3 2 Отговор
    Поема за Петър-Емил Митев : Петър-Емил е като дядо си мил . Препънат в гората, върви по тревата . Петър-Емил е признат активист : турист, комунист, социалист. Доктор на тоталитарните науки . Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши , коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на витошаря : " Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде е авиация без комуникация . " . Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2014).
  • 32 Тъпан

    2 2 Отговор
    "Oпaзвaнeтo нa мeчкитe e ключoвo и вceки eдин eкзeмпляр e ключoв. Aкo влизa oбaчe в пoзиция нa трaйнa aгрecия, кoнкрeтният eкзeмпляр трябвa дa бъдe улoвeн и прeмecтeн", cмятa тoй
    БЕЛЕВ ОПАЗВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯТ РОД ТРЯБВА ДА Е ПРИОРИТЕТ ЗА ВСИЧКИ СЛЕДВАЩИ ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ ПАРТИИ.
    С ГОДИНИ ПОСТАВЯТЕ ВМЕСТО ХОРАТА ЖИВОТНИТЕ НА ПИЕДИСТАЛА КОЙТО СТЕ ИЗГРАДИЛИ.
  • 33 ААА

    7 0 Отговор
    При всичките глупотевини които е избълвал Белевият , има едно нещо заслужаващо внимание - КАКВО ЩЕ ТЪРСИ ДИВА ИЗНЕРВЕНА И РАЗЯРЕНА МЕЧКА ОКОЛО ПАРКА НА ТАНЦУВАЩИТЕ МЕЧКИ , които мечки там съвсем не са точно мечки , едва ли си търси брачен партньор , сватбуването им е май до юни . Дали не си търси мечето , които едни хора и отнеха , нея писаха умряла , а мечето отиде в парка за танцуващите мечки , за да съхранят неговото съществуване . Да припомним на аудиторията , че мечката има извънземно обоняние. Вероятно си надушва мечето там някъде , и нищо не може да направи , защо ще рискува иначе. И сега наистина могат да я убият , и спокойно да я пишат мъртва . Ловец съм но съществото ми се бунтува.

    Коментиран от #36, #38

  • 34 Да дааа

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Брабинеца":

    Миролюбивите трябва да се защитават а тези така наречени стръвници който нападат хората никаква милост.Щом са се престашили от хората където и бъдат преместени пак ще си нападат хора.Решенито се знае но
    трябва да усвояват средствата за опазване на околна флора и диви животни.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Демон

    6 0 Отговор

    До коментар #33 от "ААА":

    Така е колега нормално е животното да не напада хора дори да е мечка стига да не е раздразнена или да се е почуствала засрашена . При нормални условия истинктът за самосъхранеи винаги е по голям.
  • 37 666666

    5 0 Отговор
    Ако беше ухапана от пепелянка пак ли щяхме да е търсим за от стрел !?!?
  • 38 Файлет

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "ААА":

    Е , това ми трябваше да прочета...че са и взели мечето и тя си го търси , и за капак , ще я убият .....нямам думи ...
  • 39 БПФ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "замислен":

    Тази мечка не е влязла нито в кошара, нито нападнала пчелин. Тя е била в естествената си среда.
    Вярно е, че "традиционният поминък" на скoтоподобното хъхрешко плeме е събирачеството, също както и преди 10 000 години, ама това е техен проблем. Стига сме им угаждали. Една мечка струва много повече от един хъхрек. Добре че са дивитe звеpове, поне малко да озаптяват мародерствата на тия пpимитиви.
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Мечка страх мен не страх":

    Всичко с парка-резерват за ”танцуващи мечки” в Белица е далавера. Вече над 30 години, там няма родено нито едно мече, при 25 мечки . Мечките ги скопяват. Няма никаква свобода, животните са зад стоманена ограда. В района са изградени хотели и ресторанти за зяпачите. Нито една мечка от там, не е върната в природата. Всичко това обаче не е главният проблем. Целта е преди всичко да се ”поевропейчим”. Преди няколко години, цяла Германия изпадна в ужас, защото на нейна територия се появи дива мечка и не се успокоиха докато не я убиха.
    ”ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ” на Бриджит Бардо отнемат, кастрират и след това затварят мечките зад оградата, където за тях няма никаква алтернатива да се върнат в природата. ”Целта на занятието” е да се извадят мечките от социалната сфера на Българина. Мечката можеше да я срешнеш на улицата, без никаква преграда между нея и теб, придружавана от мечкаря с ГЪДУЛКА и рояк от развеселени хлапета. Поставена вече зад стоманената ограда, мечката вече е ”ДРУГИЯТ”, непознатото, чуждото, дивото. Него вече спокойно можеш да го стреляш и РАЗФАСОВАШ.
  • 41 Този

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "замислен":

    не е никакъв природозащитник, просто чрез НПО-ТАТА бъркат здраво в държавната каца с мед. Просто тарикати и измамници.
  • 42 Този

    1 0 Отговор
    Помпа пачки,откакто се помни.Това сборище-" зелените" нямат нищо общо с Природозащитниците .То не бяха,чучулиги,мечи пътеки,проходи за таралежи под магистралата.Предците ни не са били по глупави от нас.. Бай бабо,да не ме срещне мечка! Не са го вкарали като поговорка току така! Да отиде при един мой приятел.В Балкана.Който повече от двадесет години е отдал да развъжда и увеличава пчелни семейства.Та на него да му развива тези теории.Преди две години, две такива" безобидни" му унищожиха за две денонощия 48 кошера.Самият кошер,е малкото зло.Но му унищожиха 48 пчелни рояка.А те не се развъждат за ден или месец. По телефона му казвам: Ами изкарай си ловджииски билет.Купи си пушка и решаваш директно въпроса, какво се чудиш? Аз бих постъпил така,щом държавата не защитава и моя интерес! Неговият отговор беше: Приятелю,ти какво ми предлагаш? Да ми идваш на свиждане в затвора,и да ми пращаш цигари с години? Дори мен да нападне,пак нищо няма да направят .Защото " Зелените" ще ги разкъсат пред цяла Европа. Почти същата ситуация вече е и бездомните помияри.И в градовете,и в селата,има цели глутници.Стават все по агресивни,защото вече нямат страх от човека.
  • 43 Marinov

    0 0 Отговор
    Тоя май е яко пернат ами и другите се опитва да прави на пернати.
    Всеки Звяр е НЕПРЕДСКАЗУЕМ и след като е Проявил Агресия никой не може да определи при следващи обстоятелства как ще реагира???
    А да се оставя такъв Звяр на Свобода и излагат Човешки Жвот на Прищевките на Звяра си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
    Затова веднага дока не е станала Трагедия такива Зверове се отстрелват!
    А тия Хилиди които са против да вървят да Паст Звяра а да не седят по миши дубки и с поведението си да излагат Живота на Невинни Хора на Ненужни рискове!
  • 44 Иванов

    1 0 Отговор
    Лявата ръка на олигарха Прокопиев - Тома Белев отново в действие! Този човек вече е толкова дискредитиран, че не знам откъде има смелостта да се появява публично и да говори по обществените теми!
  • 45 Иван

    1 0 Отговор
    Тома Белев е измамник от класа и не трябва да му се дава думата! Да каже какво прави жена му в офшорката WWF?!?