Отидете към основна версия

22 203 103

Емил Соколов за ФАКТИ: Ако Борисов ни го набиваше с 200, перверзията на ИТН е далеч по-зловеща

  • емил соколов-
  • итн-
  • има такъв народ-
  • 46-то народно събрание

"Нови избори са наложителни, тъй като ИТН и Слави излъгаха електората", смята Соколов

Емил Соколов; Кадър: "Денят с Веселин Дремджиев"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"ИТН са мутри с претенция за антисистемност, което е нелепо".

Това каза в интервю за ФАКТИ историкът и политически анализатор Емил Соколов.

"Това, което виждаме, е предупреждение какво предстои. Сега е моментът обществото да отхвърли модела на ИТН, преди да са имали възможността да го реализират", смята още той.

След сутрешното интервю на предложеният от ИТН за вътрешен министър и вицепремиер Петър Илиев, разговаряхме с Емил Соколов относно поведението, което виждаме от първата политическа сила в момента и изводите, които можем да извадим за разбирането на властта на база това поведение. Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Соколов, какво е мнението Ви за поведението, което представителите на „Има такъв народ“ демонстрират в публичното пространство?

- „Има такъв народ“ показа, че е партията на бръснатите главички с малки душички. Това е партията на титулуваните мутри – мутри с претенции за доктори на науките и почетни консули, но никакво покритие. Още по-лошо, ИТН са мутри с претенция за антисистемност, което е нелепо. Една мутра обаче няма как да е антисистемна, тя си е мутра – знае да извива ръце, да заплашва и да рекетира. Това ни показаха ИТН през последните седмици.

От „Има такъв народ“, партия с претенции за промяна, работата стана „Има такава наглост“. Това, което виждаме по телевизията, е пълзяща реанимация на мутренските години от 90-те. Ако от ИТН се държат така преди да са сформирали правителство, какво ще стане, ако успеят да сформират такова? Пак казвам, отговорът се крие в 90-те години, когато най-бруталните и нелицеприятни качества и представители на обществото ни бяха на преден план.

- В каква хипотеза според Вас кандидатите за управленци ще спрат да ни се карат от екрана?

- Ще спрат да ни се карат, когато почнем ние да им се караме. Този карнавал трябва да спре. Ако ИТН си мислят, че гражданите ще ги оставят да надминат ГЕРБ по наглост и безочие, грешат. Такива протести ги чакат, че свят ще им се завие. Хората не протестираха миналото лято, за да заменят бойковщината със славитрифоновщината, която по всичко личи, е по-токсична и по-опасна от простотията на ГЕРБ.

Нека бъде ясен, проблемът не е в чалгата. Чалгата е най-малкият проблем. Проблемът е в това как ИТН разбират властта. За тях властта и по-точно упражняването на властта минава през наказания, унижения и бичуване. За ИТН властта е доминация. Те целят изцяло да подчинят обществото и институциите. Докато ГЕРБ създаваха мрежа от зависимости около себе си, подходът на ИТН разчита изцяло на употребата на сила срещу всеки, дръзнал да се опълчи на плановете им. Ако Борисов ни го набиваше с 200, перверзията на ИТН е далеч по-зловеща и по-брутална.

- След 12 години ГЕРБ има ли опасност властта да попадне в още по-лош политически субект?

- Да, ИТН със сигурност са по-опасни от ГЕРБ. Проблем е обаче, че с държанието си ИТН ще върнат ГЕРБ на бял кон, което е не по-малък проблем. Досега ИТН нанасят единствено вреди за обществото. Трябват нови избори, където можем само да се надяваме, че гражданите няма да позволят шоуто да продължи. Демокрацията и шоуто, така както ИТН и Слави го разбират, са несъвместими. Трябва да изберем между демокрация, справедливост и законност и шоу, кич и завръщане към 90-те. От нас зависи да направим правилния избор.

- Проектокабинетът на „Има такъв народ“ според Вас следва ли исканията, които поставиха гражданите на протеста миналото лято?

- Не, проектокабинетът на ИТН плюе в лицето на протеста от миналото лято. Нито едно от исканията не е удовлетворено. Нито едно от исканията няма да бъде удовлетворено, защото ИТН не се интересуват от това какво искат хората. Те се интересуват единствено от това да се доберат до власт и да използват тази власт, както те намерят за добре. Приказките на Слави за суверена са поза. Суверенът е просто средство за докопване до властта. Това показва поведението на ИНТ.

- В тази връзка т. нар. партии на протеста – „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ трябваше ли да имат по-категорични позиции още при предлагането му?

- ДБ и ИБНИ трябва да гласуват против правителството на ИТН тази седмица. На двете партии и ръководствата им трябва да е ясно, че с Трифонов не може да има никакви разговори, преговори и общи действия. Също като ГЕРБ, ИТН трябва да минат в изолация. Не бива да се избира по-малкото зло, защото такова няма. ГЕРБ и ИТН са еднакво вредни, просто методите им са различни.

- А според Вас този проектокабинет ще успее ли да получи нужната за съществуването си подкрепа?

- До миналата седмица смятах, че е възможно, но след изцепката на Петър Илиев днес, смятам, че кабинетът няма да мине. Въпреки че БСП и Корнелия Нинова бяха готови да подкрепят ИТН, мисля, че и те ще размислят. Единствените, които биха могли да подкрепят проектокабинета, са ДПС. Причината за това е проста. ИТН са проект на ДПС от самото начало. ИТН са поредният патриотичен проект, създаден от ДПС, за да обере протестния вот. Успяха донякъде, но от гражданите зависи ИТН да се превърне в партия еднодневка. Още едни избори биха имали добър ефект върху демокрацията в България. Този път същността на ИТН няма да е тайна и хората ще знаят за какво гласуват.

- Съществува тезата, че целта на Трифонов е да предлага невъзможни за подкрепяне варианти. Съществува и тезата, че ИТН е задкулисен проект, а като такъв би следвало да иска силно властта. Кое според Вас е по-вероятното?

- ИТН и Трифонов искат властта, но рекетът е единственият начин, който знаят, за да я получат. Грешките не са от неопитност, а от наглост. ИТН искат властта на всяка цена, затова са толкова брутални. Ако я получат, ще станат още по-нетърпими. Това, което виждаме, е предупреждение какво предстои. Сега е моментът обществото да отхвърли модела на ИТН, преди да са имали възможността да го реализират.

- Вотът ще се промени ли драстично, ако им нови парламентарни избори?

- Сигурно е само, че при нови избори, ИТН няма да са първа политическа сила. ГЕРБ ще си върнат първото място, а ДБ ще изпреварят БСП. Подредбата по всяка вероятност ще е ГЕРБ, ИТН, ДБ. Това може да изглежда незначително, но тогава ДБ ще получи мандат, тъй като ГЕРБ и ИТН няма как да съставят правителство. ДБ също няма как да състави правителство, но те биха дали шанс на служебния кабинет, което е по-добър вариант от правителство на ГЕРБ или такова на ИТН.

- Връчването на мандата от президента Радев на ИТН беше съпътствано от протест – според Вас гласоподавателите на ИТН разочароваха ли се от действията, които видяха?

- Част от тях се разочароваха. Наивно е да се мисли, че ИТН ще изгуби подкрепата си за дни, но настроенията със сигурност се обръщат. Ако има избори през октомври или ноември, ИТН със сигурност ще изгубят подкрепа. Не е изключено дори да са трети, ако тенденцията остане.

Нови избори са наложителни, тъй като ИТН и Слави излъгаха електората. Те не просто го излъгаха, а с месеци се представяха за нещо, което не са. ИТН не са партия на протеста, а една от най-неприятните метастази на статуквото, ако не и най-неприятната.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 141 гласа.

Свързани новини