Отидете към основна версия

14 696 91

"Да се опрааме"

  • 46-то народно събрание-
  • има такъв народ-
  • тошко йорданов-
  • актуализация на бюджета-
  • изслушване на гешев-
  • парламентарни комисии

Днес едно чисто формално решение от едно изречение не мина при първото си гласуване, защото първо депутатите от ИТН излязоха от залата, а след това ГЕРБ решиха да напомнят за себе си. А междувременно постоянните парламентарни комисии още не са формирани

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече е крайно време „антисистемните“ играчи „Има такъв народ“ да разберат, че за да постигнат антисистемните си идеи, се налага да следват системни и ясно определени процедури, докато не успеят – по системен ред, да вкарат държавата в системна антисистемност.

В противен случай това, което фактически се постига, е чисто и просто нищоправене и саботаж на парламентарните процедури, неясно съзнателно ли и неясно защо. Или пък ясно – на инат, като демонстрация. И то по един пошъл сценарий, по-безвкусен и от дългогодишно излъчваните им шоа, конкурси и пр.

Днес едно чисто формално решение от едно изречение не мина при първото си гласуване, защото първо депутатите от ИТН излязоха от залата, а след това ГЕРБ решиха да напомнят за себе си. Защо депутатите от ИТН излязоха от залата – за да си гласуват останалите. „Да се опраат“, както каза Тошко Йорданов.

Имаше ли логика в това действие – ами, не. Решението е формално, констатира факт – решение на ИТН, приема се, за да се иде към връчване на втори мандат за съставяне на правителство. Решението се прие само защото ГЕРБ прецениха да не настояват за своето искане за „редакция“ в решението – поставено в кавички, защото предложената редакция изменяше смисъла на решението, а да гласуват. С други думи ГЕРБ излязоха по-разумни от ИТН или поне успешно направиха така, че да изглеждат по-разумни от ИТН. С поведението си ИТН пък им дадоха прекрасна възможност, от която те се възползваха точно в такова количество, че да напомнят за себе си и да покажат, че са тлеещ фактор в политиката, което е достатъчно притеснително само по себе си.

В контекста на думата саботаж, използвана по-горе, e важно да се отбележи, че народните представители приеха решение да бъде изслушан главният прокурор. За да бъде изслушан Гешев обаче, първо трябва да има Комисия по правни въпроси в Народното събрание, която да разгледа внесения от него доклад, а след това да го придвижи към пленарна зала. Същото важи и за актуализацията на бюджета, която представлява законопроект, който – преди да влезе за гласуване в пленарна зала, трябва да се разгледа от съответната постоянна комисия. Постоянните парламентарни комисии в 46-тото Народно събрание все още не са формирани. На практика това означава, че нито изслушването на Гешев, нито актуализацията на бюджета е възможна.

А междувременно ИТН вече не правят демонстрации с бръснене на глави пред сградите на властта, а ги правят от парламентарната трибуна. „Антисистемно“ срещу системата. На системата обаче не ѝ трябва антисистемност. Трябват ѝ качествени политици, които да използват възможностите ѝ умело, честно и да – системно, в категоричен противовес с досегашния принцип “след мен и потоп”.


Бел.ред.
ИТН влезе в политиката на крилете на Референдума от 2016 г. с обещанието за мажоритарни избори в два тура.
Предадоха ли идеята в два последователни парламента? Линк към резултатите от анкетата

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 97 гласа.

Свързани новини