Отидете към основна версия

5 390 26

Байдън може да плати цената за изтеглянето от Афганистан

  • афганистан-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • талибани-
  • изтегляне-
  • цена-
  • външна политика-
  • доналд тръмп-
  • война

Байдън е бивш председател на комисията по външни отношения на Сената и вижда себе си като експерт по външна политика

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато президентът Байдън обяви тази година, че американските сили ще напуснат Афганистан, съобщението му не предизвика позитивни емоции у всички. Доналд Тръмп беше обещал, че войските ще се приберат до 1 май и всичко, което новият президент можеше да предложи в съобщението си през март, беше неясно обещание, че войниците ще се приберат до една година, пише британският вестник Times, цитиран от агенция "Фокус".

Дали става въпрос за предпазливо обещание на Белия дом с цел да се похвали с повече на по-късен етап, или Байдън е бил притеснен от критиците, не е ясно, но бързо краят на август се превърна в твърда дата, независимо от ситуацията на място. Войските щяха да се приберат и войната в Афганистан щеше да бъде предадена на историята. „Няма да изпратя друго поколение американци на война в Афганистан“, каза Байдън на 8 юли, постигайки това, което тримата му предшественици не успяха да направят и окончателно сложи край на „вечната война“ на Америка.

Той няма как да остане глух за думите на пенсионирани генерали и анализатори, които предупредиха, че Афганистан може бързо да падне пред талибаните, без да има въведен план за сигурност, но дори те не очакваха скоростта, с която бунтовниците ще преминат през големите градове в похода си към Кабул . Байдън е бивш председател на комисията по външни отношения на Сената и вижда себе си като експерт по външна политика и говори няколко пъти за идеята, че „Америка се завръща“ на световната сцена под негово ръководство. Анализаторите прогнозират, че разхвърляното изтегляне може да доведе до това Америка да загуби доверието на приятелите си. Брет Бруен, бивш дипломат, служил при Обама, каза: „Нека не забравяме, че съпътстващите щети от този катастрофален колапс в Афганистан ще нанесат непоправима вреда в доверието в САЩ, особено у нашите съюзници. Нека вземем за пример Обединеното кралство: загубили сте 457 войници и има много семейства, политически лидери, които ще се поставят под въпрос следващия път, когато се говори за „нашите специални отношения. "

Байдън беше нов сенатор през 1975 г., когато САЩ напуснаха Виетнам и той ще бъде поразен от сравненията, особено в обикновено симпатизиращите му вестници като The Washington Post, в които един колумнист каза вчера: „За президента Байдън, който се надяваше на подреденото изтегляне на САЩ от Афганистан, хаосът в Кабул носи ехото на падането на Сайгон през 1975 г. - точно образа, който той искаше да избегне. "

Белият дом обаче се стреми да докаже, че президентът не съжалява.

„Това е право и отговорност само на афганистанския народ да решава своето бъдеще и как иска да управлява страната си“, каза Байдън и добави, че САЩ и техните съюзници, включително Великобритания, са „обучили и оборудвали над 300 000 служители в момента членове на армията. . . и предостави на нашите афганистански партньори всички средства…на всяка съвременна армия". Залогът му в крайна сметка е вътрешен и дори Афганистан да се върне в тъмните дни на последното талибанско управление, той ще бъде възнаграден за извеждането на войските и за амбициозния си вътрешен план. Байдън знае, че хората от Кундуз, Кандахар и Кабул не гласуват на изборите в САЩ. След инвазията през 2001 г. почти 2500 американски военни и друг персонал са убити в Афганистан, като кампанията струва близо един трилион долара, а американците отдавна са уморени от конфликта. Анкета, поръчана от уебсайта на The Hill, показа, че 73 % от американците подкрепят планираното изтегляне.

Тъй като прибързаните уговорки бяха финализирани в четвъртък, за да бъдат изведени американците от страната, в замяна на план, който не беше смятан за необходим само няколко дни по -рано, беше показателно, че Тръмп не се опитва да печели точки от проблемите на новата администрация в тази посока. Той никога не се е сдържал, когато може да нападне човека, който го победи на изборите миналата година, но мълчи по въпроса за Афганистан. Това е или защото Тръмп също знае, че прибирането на американските войски се приема добре от неговите поддръжници, или защото той търси подходящ момент. Някои анализатори казват, че когато избирателите започват да се съмняват за какво е била 20-годишната война, Байдън ще бъде обвинен за последиците. „Предизвикателството за Байдън е, че точно както от Ирак, американците искаха да излязат от Афганистан, но това, което се наблюдава в действителност и образите на нашето поражение, показвани във вечерните новини, е горчиво хапче , което много американци е трудно да преглътнат “, каза Бруен. „И да, образът на падащия Сайгон заема важно място в американската психика. Идеята, че повтаряме това трагично събитие, ще удари политически Байдън доста силно."

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини