Отидете към основна версия

19 933 165

Вчера депутат от ГЕРБ се смя на битите хора. Днес цялата парламентарна група на ГЕРБ открито ни се подиграва

  • герб-
  • полицейско насилие-
  • александър ненков-
  • младен маринов-
  • христо терзиев

Отсега виждам една лоша картина: вината за полицейското насилие ще понесе само Андон Андонов. Колкото да ни хвърлят пепел в очите

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Обръщам се към младите хора, които са горе на балкона - не като депутат, а като съвсем обикновен гражданин. Приемете, че абсолютно по всякакъв начин осъждам това, което се е случило с вас”.

Това са думи на народния представител от парламентарната група на “ГЕРБ-СДС” Александър Ненков, казани вчера от парламентарната трибуна. Ненков е депутат последователно в 41-вото НС, в 42-рото НС, в 43-тото НС, в 44-тото НС, в 45-тото НС и в настоящето 46-то НС.

“Младите хора на балкона” бяха част от онези български граждани, които полицейски служители биха, влачиха, хвърляха и унижаваха във вечерта на 10 юли 2020 година, докато упражняваха конституционното си право на протест срещу властта на същата партия, от която Ненков е избиран за народен представител в шест поредни парламента.

Около 76 минути преди да “осъди това, което се е случило” с тях по “абсолютно всякакъв начин”, когато председателят на Народното събрание Ива Митева обяви, че тези “млади хора” са на балкона и част от народните представители ги аплодираха на крака, Ненков залепи на лицето си сякаш насмешка, размени поглед с Томислав Дончев, който даже не гледаше “младите хора на балкона”, погледна за секунда "младите хора на балкона" без да сваля от лицето си тази необяснима усмивка, стана прав със закъснение (вероятно от куртоазия) и докато сядаше, размени поглед с някой зад себе си, носейки същата тази усмивка, сякаш питайки се нужно ли е сега това или Бог знае какво друго:

Не стига, че на онзи запис всички видяхме как на 10 юли 2020 година тези хора - български пълнолетни граждани с гражданска позиция и воля да я отстояват, биват третирани не като хора, а като тела от български полицейски служители - държавни служители, чиито заплати се плащат с парите от данъците на пълнолетните български граждани и които би следвало да отговарят за безопасността на протестиращите по време на протест, а и трябваше да видим и подобни реакции след представянето на тези хора в пленарната зала от народни представители, чиито заплати - впрочем, също се плащат от пълнолетните български граждани.

Вчера, граждански протест поиска поне мъничко справедливост, под формата на оставките на Младен Маринов и Христо Терзийски като народни представители. Обективните факти са, че към 10 юли 2020 Младен Маринов беше вътрешен министър, а Христо Терзийски - директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

Пак вчера парламентът гласува декларация, с която народните представители осъждат полицейското насилие. ГЕРБ гласуваха “за” декларацията. Отказаха обаче да гласуват предложението в тази декларация да се включи извинение към “младите хора на балкона” - само трима от общо 63-мата депутати в парламентарната група прецениха да натиснат копчетата си и да гласуват “въздържал се". При прегласуването обаче и те не гласуваха. Нито Младен Маринов, нито Христо Терзийски излезе на парламентарната трибуна. Чак в кулоарите на Народното събрание Младен Маринов поднесе извинение.

“Искам да се извиня и да кажа, че съжалявам за тази случка, която ни стана достояние, за превишаването на полицейските правомощия при използване на физическа сила и помощни средства. Наистина като полицай и като човек не допускам такива действия”, каза Маринов и обясни, че разпоредил проверка. Каза, че тези записи не са укривани, но не отговори на въпроса дали е знаел за тях. При въпроса за оставка, вече вървеше в друга посока.

Христо Терзийски обаче не се извини. Думите му бяха в посока “не може българската полиция да бъде използвана и поругавана за политически цели”.

По-рано днес парламентът определи постоянните парламентарни комисии. Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения сe председателства нa рoтaциoнeн принцип от най-голямата към най-малката парламентарна сила, като председателството се поема за по една парламентарна сесия. Знаете ли кой ще поеме председателството от ГЕРБ-СДС? Христо Терзийски. Същият човек, чиято оставка като народен представител поискаха както от “БОЕЦ”, така и народни представители. Същият човек, който към 10 юли е бил директор на Главна дирекция “Национална полиция”. Същият човек, който видимо няма желание да се разделя с депутатския си имунитет.

Младен Маринов пък е член на Комисията по отбрана. Маринов е още член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Сред заместник-председателите на комисията е Христо Терзийски.

И докато вчера Александър Ненков реагира с необяснима усмивка на българските граждани на балкона, днес цялата парламентарна група на ГЕРБ-СДС открито ни се подигра.

Впрочем, след като беше ръководител в СДВР към 10 юли 2020 година и беше наказан за действията си на протестите - за влаченето на хора, удрянето им, трупането им като трупове, със забрана да бъде повишаван в длъжност за две години, стана ясно, че Андон Андонов е започнал работа в Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. По думите на министър Рашков - с 800 лева по-висока заплата. Късно вчера пък стана ясно, че вече не е част от Бюрото за защита. В същото време висшите му началници към 10 юли 2020 година вече членуват, зам.-председателстват и председателстват парламентарни комисии. И отсега виждам една лоша картина: вината за полицейското насилие ще понесе само Андон Андонов. Колкото да ни хвърлят пепел в очите.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 125 гласа.

Свързани новини