Отидете към основна версия

5 137 32

Надцакване с пенсии

  • антон гицов-
  • пенсии-
  • надцакване-
  • партии-
  • парламент-
  • бойко борисов

Бившият премиер Бойко Борисов насади парламентарно представените партии на пачи яйца

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият премиер Бойко Борисов насади парламентарно представените партии на пачи яйца. Обикаляше предизборно с джипката селата, спираше пред група селяни и ги питаше:„А получихте ли петдесетте лева?”. Отначало каза, че ще ги плаща до изборите, но като се усети, че може да падне от власт, обеща да продължи да ги плаща и след изборите. На всички пенсионери, мизерстващите и тези със солидните пенсии.

И сега предстоят избори и изведнъж въпросът за пенсиите се превърна в горещ картоф, който пари силно дланите на депутатите в парламента. Даването на петдесет лева си е чисто популистки и предизборен ход, но как да го отмениш, като заявиш, че това е сериозен проблем, който следва да се реши чрез цялостен ремонт на пенсионната система, което отнема време, а и най- важното осигуряване с ресурси? Отменяш го, и близо един милион пенсионери, ако не всички, но бедните, а те са значителен дял, си казват- тези пак нещо ни мотаят, я да си гласуваме за Бойко за сигурно, той ще продължи да ни дава по петдесет лева, а може и повече.

И дебатите в парламента показаха, че никоя партия не иска да остане назад и да бъде надцакана от Бойко и неговата партия. Започна наддаване, като при игра на покер, ти слагаш на масата толкова, но аз пък слагам повече. Няма вече петдесет лева, мизата вече е сто, че и повече. Край и на мизерната минимална пенсия от 300 лева, тя скача на 370 лева. Особено загрижена за своята и на партията и незавидна перспектива нов изборен провал лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще подкрепят всякакво предложение за увеличение на парите на възрастните хора. ДПС предложи добавката да е 120 лева, ГЕРБ охотно се съгласи и Нинова също се присъедини. Скокът на размера на „Бойковата” добавка от 50 на 120 лева беше оправдан с „пандемията”, странно обяснение, защото относително пенсионерите са най-малко засегнати от коронавирусната пандемия, техните доходи си останаха същите и постоянни, докато сериозно засегнати бяха и продължават да са стотици хиляди заети в туристическия бизнес, в заведенията за обществено хранене, и ред други.

На дебатите на 7 септември присъстваше служебният министър Асен Василев, който ужасен наблюдаваше надцакването, защото се предлагаше раздаване на пари, непредвидени в бюджета. „Ако НС реши да си измисли приходи, които не съществуват- каза той- и да тръгне да ги раздава, трябва да си поеме отговорността. Трябва да е абсолютно ясно тези приходи дали ги има и дали ги няма. Ако тези приходи ги няма - това е равносилно на взривяване на бюджета”.

Кой ти го слуша обаче. Гласуваш срещу неразумното, финансово необосновано и неосигурено раздаване на надбавки и увеличение на минималната пенсия и току виж утре се провалиш на изборите.

А служебният министър Асен Василев също да внимава. С тези му приказки срещу популистките надцаквания с пенсии, току виж не се отворил парашута на неговия и на икономическия министър Кирил Петков замисъл да дойдат на власт чрез своя партия.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.

Свързани новини