Отидете към основна версия

11 441 45

Кирил Илиев за ФАКТИ: Нещата много ще се променят с оставката на Зоран Заев. Възможно е промяната да не е за добро

  • кирил илиев-
  • северна македония-
  • българия-
  • зоран заев-
  • оставка

"Надявам се лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски да не изпълни заканите си и да се конфронтира с България, напускайки Договора за приятелство и добросъседство", коментира историкът

Кирил Илиев; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Най-вероятно нещата много ще се променят. Много е възможно тази промяна да не е за добро".

Това каза пред ФАКТИ историкът Кирил Илиев от Института по балканистика към БАН. Повод за думите му e оставката на Зоран Заев като министър-председател на Република Северна Македония и до какво би могла да доведе тя по линия на отношенията между България и Северна Македония.

Припомняме, че Зоран Заев подаде оставка като премиер на РМС в понеделник, след като водената от него партия Социалдемократически съюз (СДМС) загуби местните избори в редица градове, сред които столицата Скопие.

За да говорим относно последиците от тази оставка и от настъпилата политическа промяна в Република Северна Македония, от ФАКТИ се свързахме с историка Кирил Илиев.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Илиев, втора оставка за Зоран Заев в рамките на последните две години - политическа етика ли е това или акт с надежда, че той отново ще бъде избран?

- По-скоро логика на събитията и обстоятелствата. Натискът върху него става все по-силен и не остава много място за лавиране. Разочарованието, че Северна Македония не започна преговори за членство в ЕС е голямо, недоволството и недоверието към него расте. Не съм сигурен, че той ще се оттегли като лидер на СДСМ, а по-скоро всичко прилича на тактически ход, за да се спечели време.

- Каква е равносметката Ви за ролята на Зоран Заев в отношенията между България и Северна Македония в последните години?

- Не бих бързал да правя равносметки, защото ролята на Зоран Заев в отношенията между Република Северна Македония и България най-вероятно не е приключила. С всичките резерви, които имам обаче към него и към партията, която представлява, не мога да отрека, че направи стъпки към това да скъси дистанцията между България и Македония, но срещна мощна вътрешна съпротива в страната, включително и от хора от неговото обкръжение.

- Възможно ли е оставката му да промени нещо в тези отношения?

- Най-вероятно нещата много ще се променят. Много е възможно тази промяна да не е за добро.

ВМРО-ДПМНЕ се движи по острието на популизма и много умело заиграва с антибългарските настроения. Надявам се лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски да не изпълни заканите си и да се конфронтира с България, напускайки Договора за приятелство и добросъседство, а да потърси как да рестартира диалога с България.

- Конкретната причината за оставката на Заев е победата на подкрепената от ВМРО-ДПМНЕ за кмет на Скопие - Данела Арсовска. Непосредствено преди вота Арсовска беше “обвинена”, че има български паспорт от партията на Заев СДСМ. Арсовска обаче все пак беше избрана. На какво отдавате победата ѝ, както и победата на ВМРО-ДПМНЕ в редица други градове?

- Със сигурност не отдавам нейната победа на българския ѝ паспорт. Реалните причини са престъпността, неизпълнените обещания, корупцията, множество скандали, тежкото финансово и икономическо състояние на държавата, напрежението около сложната пандемична обстановка.

- Правителството в РМС засега остава същото, но как ще се отрази тази новополучена сила на ВМРО-ДПМНЕ на антибългарските настроения в РМС?

- Като цяло очаквам турбуленции на политическата сцена в Македония. В рамките на мандата на този парламент е възможно да видим нов баланс на силите и нов премиер, излъчен от ВМРО-ДПМНЕ. Не съм сигурен, че ако това се случи, те ще бързат да яхнат антибългарската вълна, защото това ще изпрати много лошо послание към Европейския съюз.

Традиционно партията ВМРО-ДПМНЕ е обзета от антибългарския бяс, щом замирише на избори. Дотогава ще опипват почвата и ще тупкат топката по отношение на важните работи пред Република Северна Македония.

- Какъв тип раздвижване на двустранните отношения очаквате - позитивен или негативен?

- Категорично негативен и не виждам как скоро ще можем подобрим качествено нашите отношения. Разминаваме се по основни показатели и пунктове. Очевидно само с поднасяне на цветя пред гроба на Гоце Делчев няма да стане. Жалко, че минаха толкова много години без реално да се положи някаква работа.

От наша страна се допуснаха каскада от грешки. Като се започне от Договора за приятелство и добросъседство, в който не са включени механизми, които да контролират и гарантират неговото изпълнение, през приемането на името Северна Македония, прибързано формулираните цели пред двустранната историческа комисия, прекомерната емоционалност, с която подходихме спрямо всичко свързано с Македония от една страна и тоталното неглижиране на икономическото, културното и инфраструктурното сближаване с тази държава.

- Говори се и за някакъв натиск от Запад върху България да допусне Северна Македония до преговори за членство в Европейския съюз. Ако предположим, че той е реален, очаквате ли и натиск върху Скопие да направи отстъпки?

- Натискът върху България не е предполагаем, а е напълно реален. Не се наемам да правя прогнози дали ще има натиск и върху новия политически елит на Република Северна Македония за евентуални отстъпки в позициите.

Първо, трябва да видим дали, ако ДПМНЕ вземе властта, ще поддържа проевропейския курс и дали те ще успеят да спечелят доверието и симпатиите на държавите от Европейския съюз и САЩ. Както и какви резултати ще постигнат на евентуални предсрочни парламентарни избори и какво правителство ще бъде съставено.

Всичко това ще даде време на България, за да избистри исканията си спрямо Република Северна Македония и да успее да ги представи по най-убедителния и разбираем начин в Европа.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 39 гласа.

Свързани новини