Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 11:08 39 566 106

Кирил Илиев пред ФАКТИ: Зоран Заев и Стево Пендаровски подцениха България

  • скопие-
  • софия-
  • напрежение-
  • ес-
  • кирил илиев-
  • историк

''Управляващото правителство в С. Македония до последния момент се надяваше, че България ще бъде подложена на натиск да отстъпи от своите позиции'', заяви историкът пред медията ни

Кирил Илиев пред ФАКТИ: Зоран Заев и Стево Пендаровски подцениха България - 1
Кирил Илиев, снимка: Личен архив

В последните години ситуацията между България и Македония, вече Северна, не е била по-напрегната, отколкото е сега, а неприятна развръзка почти е настъпила. Нашата страна ще блокира възможността за преговори с Република Северна Македония по отношение на бъдещото ѝ членство в Европейския съюз. Решението на България е по-скоро логично и закономерно, но определено носи горчилка със себе си. А по-лошото е, че на този етап и за в бъдеще не се вижда как спорните въпроси между българската и северномакедонската страна ще бъдат преодолени.

По тази сложна и в голяма степен емоционална тема за всички ни, от ФАКТИ разговаряхме с историка от Института по балканистика при БАН - Кирил Илиев

- Г-н Илиев, обикновено генералният въпрос се задава на финала, но този път ще подходя различно. Трябва ли София да отстъпи пред Скопие, загърбвайки своите условия?

- Категорично не смятам. Трайното ми впечатление е, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и С. Македония остана в сферата на добрите пожелания между двете държави. Не виждам да има качествена промяна на инфраструктурата между двете държави. Няма изградено развитие или сътрудничество в сферата на спорта, културата или бизнеса. Нещо повече, в Скопие едностранно абдикираха от задължението си да се придържат към този договор, прекратявайки работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите въпроси. Именно върху нея бе фокусирано медийното и обществено внимание. Личното ми мнение е, че това бе причината и за зародилото се недоверие от страна на София към Скопие. И не на последно място не съм убеден, че политически лидери, които подписват договор, но без желанието и амбицията да го спазват, са готови да водят своята държава към ЕС, защото не разбират базовите ценности, върху които се крепи този съюз.

- Считате ли, че ‘’медийната дипломация‘‘, която си спретват двете странни не е добър вариант, защото в случая се засилва напрежението у населението и в България, и в Северна Македония? А и се използва от ‘’доброжелатели‘‘.

- Разбира се, че не е добре, когато се нагнетява напрежение, но дотук се стигна, защото се получи едно надлъгване и игра на нерви между България и С. Македония. Смятам, че управляващото правителство в С. Македония до последния момент се надяваше, че България ще бъде подложена на натиск да отстъпи от своите позиции. Когато Заев и управляващата коалиция видяха, че това няма да се случи в "12 без 5" решиха да опитат да оправят нещата със спешни совалки до София и нова порция обещания. А заглавията за България и българите в медиите в Р. С. Македония не ме изненадват. Те не бяха по-различни и преди Заев, и преди Договора за приятелство и добросъседство.

- Допуска ли грешки българската страна в подхода си към С. Македония?

- Със сигурност. Наивно беше да смятаме, че СДСМ е имала готовност и желание да отговори положително на амбицията на България да се признае българската идентичност на възрожденците от Македония и героите от ВМОРО/ВМРО. Забравихме, че това е партията на титовите комунисти от македонския клон на ЮКП, върху която лежат тежки грехове спрямо България. Ако се бяхме научили да гледаме малко по-прагматично спрямо Македония, щяхме да заложим конкретни рамки в договора, които да обвържат С.Македония по-тясно с неговото изпълнение. Смятам и че историческата комисия започна работата си изключително фрагментирано и при всяка стъпка напред се правеха две назад. Като основа на работата на тази комисия трябваше да бъде заложено кои документи са били обект на манипулация и мистификация през годините.Това щеше да бъде ясен знак за желание и от двете страни за коректна работа. И щеше да покаже реално къде и кога е извършвана манипулация с историята.

- В предишни наши разговори Вие изразихте сериозен скепсис, що са касае до добронамереността и искреността на премиера на С. Македония - Зоран Заевски. А и към надеждността на президента на страната - Стево Пендаровски. Те, грубо казано, като че ли продължават да не гледат по-далеч от собствения си нос?

- Смятам, че те доста подцениха България и доста надцениха себе си. Мислеха си, че могат да симулират добросъседски отношения, но без реално да се придържат към фундамента на договора между двете държави от 2017 г. Този опит за правене на политика е много характерен за Балканите, но не съм сигурен, че подобно хитруване се гледа с добро око от останалите държави в ЕС. Сякаш не успяха да проумеят, че пътя на С. Македония към Европа минава през София, а не през Белград.

- В последните седмици, мисля, темата за личностите, общата история и езика мина на заден план, за сметка на честването на Тито и като цяло антибългарската политика, провеждана в Македония. Това добре ли е, ако, разбира се, сте съгласен с наблюденията ми?

- Антибългарската политика представлява фундамент и за двете големи партии - ДПМНЕ И СДСМ. Въпреки че следя медиите там от 10 години, такава антибългарска истерия не си спомням да е имало. Тази антибългарска омраза се пропагандира и от проправителствените медии, и от тези близки до опозицията. Това, за съжаление, импонира на голяма част от хората в С. Македония, защото силно политизираното общество в тази държава се идентифицира с тълкуванията на историята, които са останали от времето на Югославия.

- Доколко е фактор в момента руското и сръбското влияние в С. Македония?

- Трудно ми е да дам оценка, защото не разполагам с реална информация. В Македония се пресичат много интереси и със сигурност всички балкански държави следят внимателно ситуацията и се стараят да оказват влияние спрямо своите интереси. Това важи и за Русия, която традиционно е много силна на Балканите и в частност в Македония. Не съм сигурен до колко в момента Сърбия може да влияе в С. Македония, защото има много по-належащи и актуални проблеми, свързани с Косово и значително по-малък ресурс, откакто Сърбия бе сърцето на Югославия. И все пак смятам, че и политически силните на деня в Европа следят внимателно ситуацията с Македония. На Бисмарк принадлежат думите, че който контролира вардарската долина, той контролира и Балканите. Не подлагам думите му на съмнение.

- Как намирате поведението на европейските ни партньори в този труден казус, който имаме да разрешаваме?

- Не съм сигурен, че го разбират достатъчно добре и не съм сигурен, че разбират противоречията на Балканите като цяло.

- И последен въпрос. Разрешение на спора с настоящите правителства на двете страни или преговори, продължаващи с години очаквате?

- Очаквам период на конфронтация между двете държави, който трудно ще бъде разрешен в обозримо бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 125 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 един от многото

    65 26 Отговор
    Много знаеш какво им е обещавал Бибитко.

    Коментиран от #66

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    102 5 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ДА СИ ГЛЕДАТ В КАНЧЕТО
  • 5 ТаУмВзе

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Сините венци Харис ще Приложи принципът на Малцинствата бе! Терорът на малцинствените фракции.

    Коментиран от #8

  • 6 Да ги забавим докато се оправят

    101 4 Отговор
    2 години да ги задържим, и всички ще станат албанци, и никой няма да ни бара историята! Питах един албанец в немско;-Чий е Гоце Делчев на българите или на с.македонците? И получих отговор:- На албанците е, ама вие не четете история!

    Коментиран от #92

  • 7 Хасан

    13 118 Отговор
    Абе хората се определят като македонци а езикс си македонски

    Коментиран от #18, #24, #30, #48, #54, #72, #75

  • 8 ТаУмВзе

    26 5 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Изобщо не е за маке бе! 3 морета като плацдарм Срещу Русия!
  • 9 перо

    8 46 Отговор
    ББ че пусне македонияв ЕС
  • 10 КОТарАК

    186 0 Отговор
    цитат от Хилми паша ,,, Никога не допущах, че Македония може да стане някога сръбска, че гърците ще завладеят Солун, но съдбата, знаете, често допуща и най-странните неща... Населението в Македония е в своето болшинство българско, после иде по численост турското, гърците са малко, а сърби там никак няма между коренното население... Освен това за свободите на тая страна се бореха и жертваха само българите. Революционната борба и войната - туй бе чисто и само българско дело... В революционно време гърците и сърбоманите, смело казвам това, вървяха наедно с нас, турците, против вашите комитети. На мене и на моята полиция те съобщаваха всичко, каквото научеха за вас, те бяха наши шпиони, приятели и доброжелатели... И когато България реши да воюва, те се присъединиха само да извлекат ползи на ваша и наша сметка. Преди на вас да изменят, те се отнесоха вероломно към нас... Но каквито и да са сърбите и гърците, виновни сме ние, българите и турците, защото не се разбрахме навреме''

    Коментиран от #33

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Stormtrooper

    39 9 Отговор
    При добрата дипломация, най-важният принцип е взаимният интерес. Не мисля, че имаме добри дипломати, както и Сев. Македония. Защото, взаимен интерес имаме, най-малкото, като съседни държави, но нямаме дипломати, които да са убедителни. Не е дипломация само делегирането на интересите ни. Тях може да ги заяви всеки. Нещата не може да се случват от само себе си.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Щипянин

    115 1 Отговор
    Вижте текста отдолу, той показва, че с такива индоктринирани типове съгласие е невъзможно:

    Да чуем и рекордьорът по преиначаване и премълчаване на истината северномакедонският академик Гане Тодоровски. Той е посветил своя доклад на двама колоси – Трайко Китанчев и Христо Матов. Като изтъква, че приносите, с които „Китанчев завинаги ще остане в историята на нашия език и нашата култура“ той цитира заглавието на научната му студия „За ударението върху думите в ресенския говор на западномакедонското наречие“. И докато академикът вярно цитира заглавието на труда, тактично пропуска началото на самия труд, а това начало не се вписва в македонистичната истерия, защото започва така:“Западномакедонското наречие е едно от най-оригиналните наречия на българския език. На това наречие говори една голяма част от българския народ…“ И по нататък:“…Независимо от това в него са се запазили от старобългарския език толкова хубави, чисто български думи и форми…“

    Коментиран от #22

  • 15 Перо

    109 3 Отговор
    Ние признахме първи РСМакедония,резултата беше осъдителна присъда за БГ в съда за правата на човека с помощта на една етнос,контролираща тези организации и създаваща международно разделение и противопоставяне. После благоволихме да ги приемем в НАТО и резултата се вижда сега.Същото ще бъде и като влезат в ЕС. За разлика от Гърция, БГ не води последователна политика,в отстояване на своите интереси. Преглеждайки лошото досие на РСМ,нищо не дава положителни сигнали на промяна при северно-македонските бетонни глави! Изхода е отрицателното вето,ограничаване на контактите и даване на твърди и ясни условия за изпълнение,до готовност на измислената държава и нация с “македонски” език от 1945 г. Просто на сегашния етап нямат никаква готовност и не отговарят на критериите за стартиране на преговорния процес за ЕС!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 минчо

    14 39 Отговор
    МАКЕДОНЦИТЕ ДА ПРИГОТВЯТ ПАРИ И ЩЕ ПРИЗНАЕМ ЧЕ И ДАН КОЛОВ И И ВАСИЛ ЛЕВСИ .АБЕ КОЙТО СИ РЕШАТ ТЕ САМО ДА ДАДЪТ СПИСЪК
  • 18 😠😠😠😠😠

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Кво каза?
  • 19 Бончо

    71 5 Отговор
    И кой направи и подписа този калпав договор преди три години дето няма къде да се прочете даже.И кой дрема досега и се криеше до последно.И кой непрекъсннато рекламираше разширяването на ЕС с тези държави да се прави на велик.
  • 20 Жоро

    70 13 Отговор

    До коментар #13 от "Руснак":

    Не се излагайте с познания прочетени от историци-русофили. Тази глупост за тюркския ни произход е измислена от руския историк Татищев и подета от Дринов-руски професор, и местните "славяни"-майкопродавци - професорите Златарски, Ников, Мутафчиев и всички "наши" съвременни историци. Всъщност днешните българи и отцепилите се от тях македонци заради заповедите на Сталиновата Коминтерна са потомци на местните тракийски племена.

    Коментиран от #77

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    69 0 Отговор

    До коментар #14 от "Щипянин":

    Нали Михайло Апостолски /Михаил Митев Апостолов/ е казал:”Немам доказ али тврдам”! Този начин на поведение е възприет от всички северно-македонски “академици” и “професори”.
  • 23 Доктора

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "Руснак":

    По малко кафе днес. Ето вземи тия апове и ходи да спиш.
  • 24 Ооооо Роме

    66 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    И ти се определяш за турчин ама не става! На Баба магарето и то се мисли за кон, ама с кобилата само катъри вадят!

    Коментиран от #102

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 реалност

    56 1 Отговор
    Фактите показват, че технологичното време на твърдоглавието им преминава за около 30 години, +-5 дни. На сила може да се вземе и не може да се даде.
  • 28 Мимчят

    83 4 Отговор
    Изказването е много адекватно и наистина не трябва да отстъпваме от интиресите си за сметка на тези дето ни плюят постоянно.Те тепърва им предстои да ги приемат,но си показват утровните зъби срещу нас.Те са 2 милиона населиние и повечето са наследници на българи,ама с промити мозъци и се мислят за 200 милиона и ще командват Европа.Смешници!!!
  • 29 Македонец

    111 3 Отговор
    Аз знам как бабите и дядовците ми са се смели първоначално, че ще трябва да се наричат македонци, а не българи и не са вярвали, че може да е реално. Всички в Македония са се имали за българи. Като са видяли какво става, понеже са били чорбаджии са заминали към България, а бедните хора са останали или такива, които са стискали зъби. Първоначален тормоз, а последващото поколение е израснало с фалшива история и научени да мразят българите, а те самите са такива.

    Коментиран от #55

  • 30 Doni Brasko

    79 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Ама никой не им го оспорва това. Всеки има право да си се чувства какъвто иска. Да не пипат историята, да не я подменят. Ние вече също не ги искаме. При тях проблемите са огромни и тепърва ще се задълбочават. Никой не иска нито да ги присъединява, нито да им пречи.
  • 31 Димитър Благоев

    8 107 Отговор
    Докато Македония изгражда општество на права и свобода, България, водена от фашисткия менталитет, изгражда општество на средновековни селяни.

    Коментиран от #44, #46, #50, #67, #68, #81, #85, #103

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бат Мишо

    43 1 Отговор

    До коментар #10 от "КОТарАК":

    :Мерси за цитата - кажи откъде го взе на Хилми паша искам да прочета още от човека

    Коментиран от #42

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ТаУмВзе

    6 4 Отговор
    Важното е модераторче да блажи! Щом и смислови неща се трият, Диктатурата е факт! Е коя свобода на словото бе? Мухахха
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Жалко...

    5 62 Отговор
    Показахме се като жалки патреотари и азиатци... Хора които вероятно не знаят къде са гробовете на прародителите им, и надигат гордо дамаджаната с викове Булгар, говорят за Родина, история, майка България и т.н. Сръбския шовинизъм и надничащият отзад руски империализъм, да почерпят.

    Коментиран от #104

  • 38 Do 13

    82 1 Отговор
    Трoлe!Кaкъвтo и дa ce пишeш cи ocтaвaш трoл.Ти aкo cи руcнaк тo aз cъм мaкeдoнeц(нямa тaкoвa живoтнo).Бeгaй у лeвo и дa тe нeмa чe aкo тe нaбaрaм щe cмъърдиш мeceц нa жълтo.Нямa вeчe Aл. и Филип Мaкeдoнcки.Вcичкo c тях e изтритo и тe нe cъщecтвувaт в измиcлeнaтa иcтoрия нa извънзeмнитe oт Мaкeдoния-Прecпaнcкия дoгoвoр м/у Гърция и Мaкeдoния зa изтривaнe нa вcички нaдпиcи c тeзи двaмa гръцки пълкoвoдци.A Измиcлeнaтa нaция чe глeдa eврoпa caмo пo тeлeвизиятa.90% oт Бългaритe ca твърдo прoтив.Тeзи измeкяри oт Мaкeдoния първo имaхa фaмилии нa OВ,пocлe cлиoжихa eднo ИЧ нa OВ и cтaнaхa OВИЧ,Cлeд тoвa мaхнaхa ИЧ и cи cлoжихa CКИ,ceгa вeчe ce прeкръcтвaт кaтo прoпуcкaт OВ и ocтaнa caмo CКИ.Примeр-Пeтрoв,Пeтрoвич,Пeтрoвcки и ceгa Пeтрocки.Кoй cи cмeня имeтo 4 пъти зa 100 .гoдини.

    Коментиран от #89

  • 39 Абсурден спор с РСМ

    7 63 Отговор
    Смешно, жалко и средновековно. 21 век се спори за събития от 19 век, при това всеки има своя гледна точка и е прав.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БЮРМ/FYROM

    67 4 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава"-последният проект на коминтерна. Крадци на история и култура. Диви селяни. С население, колкото София. Повече от 60 процента са албанци. От останалите 300 000 са с български паспорти.
  • 42 КОТарАК

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "Бат Мишо":

    bg.wikipedia.org/wiki/Хюсеин_Хилми_паша
  • 43 Македонски космодрум

    42 7 Отговор
    "Македонците"(българите от югозапада) са същите офце като нас (една кръв имаме )и се вижда че и те като нас са маниполирани стригани и карани към пропаста(затриване на българскт раса).Те са извинени малко, промиват ги още от детската градина , ама ние не сме а защо сме такива овце....С една дума разделено стадо овце движещо се към закошение.

    Коментиран от #64

  • 44 Doni Brasko

    57 2 Отговор

    До коментар #31 от "Димитър Благоев":

    Македония, както и България не изграждат никакви общества, защото те са части на един същи народ, който за съжаление е малък, но за сметка на това много прост народ. Аз съм българин, но в последно време все повече виждам пълната лумпенизация и деградация, стимулирана от управниците и това ме натъжава зверски. Младежта 90%мисли само за материалната част на живота. Разклатена е основата на семейните ценности, вярата в духовното, търсят се само бързи емоции. Все по-чувам от младежта думата "скучно ми е". Децата са очуждени. Не знаят да комуникират.

    Коментиран от #53

  • 45 А новините на турски кога ште ги спрът

    24 0 Отговор
    Спите ли

    Коментиран от #57, #63

  • 46 Перо

    30 1 Отговор

    До коментар #31 от "Димитър Благоев":

    Прост северно-“македонски” народ - слаба “държава”!
  • 47 Просто

    37 3 Отговор
    не са дорасли за Европа. Разсъжденията им са руски и комунистически.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Яне

    87 1 Отговор

    До коментар #31 от "Димитър Благоев":

    Какво свободно общество, драги ? Иоан Владислав - племеник на Самуил казва в Битолския надпис, че е БЪЛГАРИН! Всички възрожденци се наричат БЪЛГАРИ- братя Миладинови, Григор Пърличев, Гоце Делчев и др. Дедовците ще ви питат как си променихте имената - на Зоран, Горан и т-н. Защо прекръстихте имената на дядовците си - от Милошев, на Милошески, от Боговоев на Богоейски, от Трайков на Трайковски, от Пендарев на Пендаровски!
    Срам и позор ! Никой не казва, че сърбите избиха всички истински българи край Вардар, а вие сега слушате сръбска , а не македонска народна музика. За какъв идентитет ми говорите ?
  • 51 Зайо Баев

    0 24 Отговор
    Тоз на снимката да сменя дилъра,че изумял.Друса с кофти!
  • 52 стоян

    32 1 Отговор
    Сигурен съм че албанците в Македония се чувстват като албанци а не измислени македонци =проблема е в кумунягите русофили от българо сръбски произход=но скоро албанците ще ги натиснат
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ШОПА

    34 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Асане, кой им пречи да се определят като.....северномакедонци (те не са македонци)? И на мен никой не ми пречи да се определям,като ШОП. Какъв е проблема?
  • 55 Фильо Софа

    53 0 Отговор

    До коментар #29 от "Македонец":

    Няма по горчива и по злобна омраза от роднинската!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Като

    6 9 Отговор

    До коментар #45 от "А новините на турски кога ште ги спрът":

    Се научиш да пишеш т.е. никога.
  • 58 Тракия

    11 1 Отговор

    До коментар #56 от "Ердоган":

    Америка подготвя отделяне на европейската турска част и включване в ЕС за да спаси света от ер дог.
  • 59 Причината

    21 10 Отговор
    Основният виновник е ББ, който до последно се целуваше и прегръщаше със Зоран Заев, но ВМРО му показаха червен картон
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Жалковци

    3 26 Отговор
    Хахааа..ае тук все сте някви отворени нещастници дето си мислят че на някой му пука за тъпотиите им и пяна им излиза от пръстите .Толкова сте тъпоъгълни и цалки че ХАХАХААА
  • 62 А новините на турски кога ште ги спрат

    12 3 Отговор
    По бнт1
  • 63 Турчин ти знаеш

    12 1 Отговор

    До коментар #45 от "А новините на турски кога ште ги спрът":

    Да четеш на български марш обратно вав Туркестан
  • 64 Stormtrooper

    26 7 Отговор

    До коментар #43 от "Македонски космодрум":

    Защо да не сме промивани от детската градина? Промиваха ни мозъка с някакви братя славяни, които точно те създадоха македонска нация. А на по ранен етап, когато се обединява България, висшите руски офицери напускат Българската армия, а Сърбия ни напада. А случайно да знаеш, че тогава Имперска Русия е искала да си поделят България с Османската империя? Тогава само заради Османската империя не са ни разделили, което трябва да го помним и да сме им благодарни. Ние ли не сме с промити мозъци?
  • 65 КАРЛИ

    18 7 Отговор
    СКОРО ГОЛЕМИЯТ БЪЛГАРСКИ ИСТОРИК ПРОФ. ПАНТЕВ КАЗА НЕЩО ВАЖНО ЗА МАКЕДОНЦИТЕ - ЗА МЕГАЛОМАНИЯТА НА СЪЩИТЕ, ЧЕ НИЕ СМЕ ЕДИН И СЪЩ НАРОД И МНОГО СИ ПРИЛИЧАМЕ ПО ТОВА-ПРИМЕР ТИКВАТА Б.Б.ЗА ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖИ И ФУКАНЕ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА.
  • 66 Попов

    22 25 Отговор

    До коментар #2 от "един от многото":

    Ти пък знаеш. Аман от клавиатурни професори. И не се казва Бибитко, а Бойко Борисов, който е министър - председател на Република България. Трябва да имаш уважение към институциите на собствената си държава, стига тя да не е червената кочина със столица Москва.

    Коментиран от #80

  • 67 Хахаха

    27 3 Отговор

    До коментар #31 от "Димитър Благоев":

    Средновековни ще викаш на братята си и сестрите си там, във вашата измислена република!
  • 68 Недей

    29 1 Отговор

    До коментар #31 от "Димитър Благоев":

    А български паспорт имаш ли, след като сме средновековни?
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ОФце

    15 2 Отговор
    Защо куцовласите в Македония всичките вече са се писали македонци? Към времето на Илинденското въстание куцовласите са били 150 000 и са учели румънски. Сега са останали има-няма 8000 според последното преброявяне. В гр. Крушево когато са обявили Републиката куците власи и българите са били 50:50%. Сега куците власи в най-влашкия град на Македония - Крушево са под 20%. Куците власи са се превърнали в бацил,който разводнява и подменя българския ген в Македония. Ама докато има оФце за стрижене - така ще е .
  • 71 четящ

    24 3 Отговор
    оставате тези макета, скоро от тази държава няма да има и помен, цащото ще бъдат асимилирани от албанците там..
  • 72 cornholio

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    А ей го и Хасан Хасановски.
  • 73 Фдфдфзфзфдгзгзхзфгдф

    32 3 Отговор
    Тъста ми е стар македонец от св. Врач на 89 години. Питал съм го за тия безродници отвъд границата. Винаги ми отговаря цитирам .... а бе българе са ама са си такива нема оправия с тех.
  • 74 Ю Кортес

    28 2 Отговор
    Във всички статии се пише за македонско общество като за нещо общо,нещо цяло.Т.н. македонци са под 50% от надекението,което е под 2 милиона.От тях,200 000 са с български паспорти.....значи ,говорим за общество колкото половин София.С другата част,албанската,нямаме никакви проблеми.При тях настроението е доброжелателно.Що се отнася до албанците в Албания,също никакви проблеми.Беше регистрирано българско малцинство и нещата са нормални.
    Така че,да им дадем време на сърбомакедонците да обмислят нещата.Ние не бързаме.
  • 75 Стоянов

    31 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Е аз съм от Тракия, значи говоря тракийски? Та и те, като са от областта Македония затова ли говорят македонски? Смях!!!
  • 76 Мемфис

    3 17 Отговор
    Да, подцениха я!
    Не предположиха до къде мощемда стигне подлостта, дирижирана от “Империята на злото”.
    С кои ако не македонците сме по- близки и защо принуждавате обикновените хора от двете страни на границата да се псуват и да не се понасят?
  • 77 Сиси

    18 3 Отговор

    До коментар #20 от "Жоро":

    Живея в испания и виждам че българите сме близки до средиземноморските народи италианци,гърци,хървати сърби черногорци и са ни лъгали за славянското и да говориш един език с някои и да имаш същата религия незначи че руснаците са славяни и ние а те са угрофини и викинги а ние траки ,мизи илири меди серди одриси и така нататък .това с руснаците трябва да де разберем и да не лъжат че са от нашите земи и са заминсли на север и бкли траки това е нси новата им лъжа понеже виждат че трскииската култура е наи старата и искста да се прислсмчат км нея и да я откраднат като всичко до сега

    Коментиран от #78, #79

  • 78 Чочо

    21 5 Отговор

    До коментар #77 от "Сиси":

    Отличен пост.
    Нека някой който вярва в славянския произход на българите да посети който и да е регионален исторически музей в България и да поиска от уредниците да му покажат един артефакт за славянско присъствие.Такъв няма.

    Коментиран от #90

  • 79 Ю Кортес

    11 1 Отговор

    До коментар #77 от "Сиси":

    Съгласен съм.Езикът не е определящ за етноса.Ето,вие знаете,испанци и португалци говорят романски езици.Румънците също говорят език от романската група....обаче какво общо имат като етнос с например португалците
  • 80 един от многото

    18 1 Отговор

    До коментар #66 от "Попов":

    Не мога да имам уважение към лъжци и крадци.
  • 81 Полковник Дрангов

    12 1 Отговор

    До коментар #31 от "Димитър Благоев":

    Сус бе керата!:))
  • 82 Крум

    27 1 Отговор
    Не може да очакваме друга от премиер израстнал в сърбоманско семейство. Кой македонски българин ще даде на отрочето си сръбското име ЗОРАН ?
  • 83 Димитър Благоев

    4 17 Отговор
    Единственото, което македонските политици са подценили, е българската бескрайна глупост.

    Коментиран от #87, #91

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ...

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "Димитър Благоев":

    Това на "северно-македонски" ли е !? :D
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 ...

    32 1 Отговор

    До коментар #83 от "Димитър Благоев":

    НИКОЙ В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ ВИ ИСКА СЛЕД КАТО ПЛЮХТЕ НА ГРОБА НА ДЕСЕТКИ И СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ПАДНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА ТАЯ ЗЕМЯ . КОЛКО СЪРБИ И ГЪРЦИ УМРЯХА ЗА МАКЕДОНЕЯ ? ВЪПРОСА Е РИТОРИЧЕН...
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Народен

    11 1 Отговор

    До коментар #38 от "Do 13":

    Каква е разликата между българин и македонец - едни "ски"
  • 90 popi

    1 2 Отговор

    До коментар #78 от "Чочо":

    Сиси = Чочо = соросоидна помивка!
  • 91 Д. Петров

    7 0 Отговор

    До коментар #83 от "Димитър Благоев":

    Еми да са живи и здрави. Сега да гълтат!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Аз, врачанката

    17 0 Отговор
    До коментср#29-Македонец.
    Македонец,искам само да ти кажа,че такава изкуствена държава,като Северна Македония няма в целият свят! Това готвърдя с чиста съвест,защото по майчина линия съм наполовина македонка. Родът на майка ми са бежанци от Егейска Македония и са се заселили в село Поленица,(на километър и половина от Сандански). Това,което наричат северно македонците,техен ,,книжовен,,език е диалектът,на който говореха моите вуйчовци-(Светла им памет),само че малко по-разбираем. И, що за държава е това,к която краде нашата история;нашите национални герои дали живота си за свободата на Македония. Гоце Делчев бил македонец-това едолна лъжа! И Гоце Делчев, Питу Гули,Тодор Александров,Яне Сандански,Мара Бунева и още много други герои са българи,които са родени в пределите на тогавашната Югозападна България и на всичкото отгоре си присвояват и делото на Светите братя Кирил и Методи,като ги наричат македонци и азбуката-тяхна македонска! Е,това ако не е наглост... здраве му кажи! Ами фолклора ни е един и същи;народните песни са едни същи. Биляна бели платно на Охридското езеро,но то по онези временна е било на територията на България,като и гр Охрид; гр Битола,та дори и,,столицата,, им Скопие. Това са били градове(задно със селата около тях) на територията на България,преди подписването на злополучният за България Ньойски договор.
    Такава народност-говоря,като отделна Есеница няма! Това са хора с пропити мозъци, още от Титово време. Те нямат място в ЕС. Бълга
  • 94 Спокойно!

    11 1 Отговор
    Безсмислено е да продължаваме да спорим с дълбоко увредени, дългогодишно обработвани и насилвани умове! Браво за най-после твърдата позиция на българската държава и...да спрем да обясняваме повече! Знаем, че сме прави, имаме историческите доказателства от всякакво естество, трябва с достойнство да ги отстояваме пред света и да не позволяваме да ни смятат за глупци! Сега да подкрепим албанците за влизането им в ЕС и да ги оставим окончателно да разрешат "македонския въпрос". Те знаят как!
  • 95 Най-важното

    7 0 Отговор
    Да не се поддаваме на уговорките на нечелите история чиновници от ЕС! Защо не накарат С.Македония да признае за всички лъжи и фалшификации на паметници и
    писмени данни, след като толкова им трябва в ЕС?
  • 96 Ностра Дамус

    7 0 Отговор
    Ех, да имат късмет ЕС да вкарат С.Македония в Общността! Тогава ще видят откъде изгрява слънцето!
  • 97 Браво!

    9 0 Отговор
    Сега, след достойното поведение на двамата български министри, е много важно да не отстъпваме и УЧЕНИТЕ ни да засипят ЕС с документи за лъжите на Сев.Македония, фалшифицираните паметници, най-новите им учебници и "научните приноси" на съседите ни, братя по кръв.
  • 98 Българин

    14 0 Отговор
    Ако и сега отстъпим, никой, никога няма да ни уважава като народ!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Аз, врачанката

    3 1 Отговор
    До коментар#98.
    Нали знаете,че наще управници са големи нагаждачи. Но дано втози сллуччай са заели твърда позиция и мама да позволят на самозабравилите се българи от,,Северна Македония,, да влязат в ЕС.

    Коментиран от #101

  • 101 Ташунко

    2 1 Отговор

    До коментар #100 от "Аз, врачанката":

    Бъркаш се! Доколкото си знам стоката "БГ-политици", всичко зависи от това колко дебели пликове с лилав пълнеж от по EUR500 ще даде Зайо на Боци и на БИЛЛА-войвода! Помни ми думата!
  • 102 Зюмбул

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ооооо Роме":

    Хасо е чист ромеин!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове