Отидете към основна версия

6 193 70

Александър Симов за ФАКТИ: Не разбирам нападките срещу Нинова. Медийните експлозии в момента не помагат на БСП

  • александър симов-
  • бсп-
  • избори-
  • оставка-
  • румен радев-
  • президентски избори-
  • корнелия нинова

"Радев е възможността на всеки български гражданин да покаже, че ГЕРБ са окончателно останали в историята", смята още той

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Не разбирам целия този шум, който се вдига, защото никога не съм се съмнявал, че след такива резултати Корнелия Нинова ще подаде оставка. Виждам всякакви опити за реваншизъм, всякакви опити тя да бъде изкарана най-демоничната фигура в БСП. Вероятно това е нормално в такава ситуация, но по никакъв начин не кореспондира на истината”.

Това каза в интервю за ФАКТИ Александър Симов от БСП.

Попитан за мненията против факта, че Нинова ще приключи председателстването на БСП чак през януари, той отговори: “Не разбирам тази нападка срещу Корнелия Нинова. Това е уставната процедура и смятам, че БСП трябва да следва стриктно тази процедура. Още повече, тези, които говорят срещу Корнелия Нинова, най-много казват, че БСП трябва да стане партия на правила, на традиции. Не схващам каква е идеята за подобни неща, изречени срещу Корнелия Нинова, освен ако не е продукт на някаква толкова голяма злоба, която не се съобразява с устави, с правила и с всичко останало”.

“Уставът на БСП описва много ясно каква е процедурата - Корнелия Нинова подава оставка, Националният съвет трябва да свика Конгрес, а Конгресът да констатира тази оставка. Разбирам, че ситуацията е извънредна и резултатът на БСП е лош, но това е нормалният процес. Точно затова не схващам цялото биене на тъпана по този начин”, обясни Симов.

Той коментира и причините БСП да загуби около 215 хиляди гласа спрямо изборите на 4 април: “Ако гледаме резултатите на БСП от 2017 година, отливът е дори по-голям и направо драматичен. Не смятам, че има една единствена причина, която ни доведе до това положение. Причините са комплексни: лошо състояние на нашите структури, както и нещо, което ми направи впечатление по време на кампанията и говорейки с хората - за съжаление българските избиратели наказаха абсолютно всички партии, които присъстваха в 45-тото и 46-тото Народно събрание. Ние трябва да обясняваме отново и отново, че БСП беше партията на диалога, на здравия разум, че ние през цялото време казвахме, че трябва да се състави правителство, че направихме и невъзможното да разговаряме с останалите. Избирателите обаче не виждат в нюанси. Те просто наказаха всички, защото пред техните очи стои фактът, че в два парламента не беше съставено правителство. Това беше причината да накажат абсолютно всички партии в тези два парламента.

Вероятно има и много други причини, но не приемам това, което сега казват - че БСП е загубила изборите заради лоша политика, лоша посока, в която Корнелия Нинова е повела партията. Смятам, че причините защо се докарахме дотук са много по-сложни в своята същност. Факт е едно - БСП оттук нататък се нуждае от много сериозна дискусия къде сбърка, с какво сбърка и как да се развива оттук нататък. Знам и друго - виждам някаква нова драматична мода БСП да води тази дискусия през социални мрежи, през сутрешни блокове. Това е токсична среда за БСП. Тази дискусия трябва да се води в партийни форуми, където тя може да бъде полезна. Късайки ризи по медиите, това е драматично и неполезно за БСП”.

“Наясно съм, че този форум, този диалог няма да бъде лесен. Напротив - вероятно ще бъда драматичен, яростен на моменти. Трябва обаче да го направим, за да разменим мнения накъде да вървим, за да върнем избирателите, които смятам, че не са изгубени окончателно. Избирателите, които подкрепяха БСП не са отишли другаде, а напротив - чакат да видят знаци от БСП. В момента ние виждаме как БСП тръгва в една лоша посока, която е точно на късане на ризи и говорене през драматични статуси във Фейсбук. Не смятам, че това е полезният начин да водим дискусия. Дискусия се води в партийната общност, където може да бъде полезна. Социалните мрежи и медийните експлозии в момента не помагат на БСП по никакъв начин”, смята още Александър Симов.

По време на изявлението, в което Корнелия Нинова обяви, че подава оставка като лидер на БСП, тя отправи остри критики към Румен Радев. На въпроса дали лично той ще подкрепи Радев на втори тур, Симов отговори: “Аз съм на мнение, че президентът Румен Радев не само трябва да бъде подкрепен на втори тук, а още че президентът Радев е единствената възможност към момента да спрем всякакви драматични попълзновения към властта”.

“Подкрепата за Румен Радев означава тотално спиране на Бойко Борисов. Подкрепата за Румен Радев означава още да дадем отпор на всички тези гласове от секциите в Турция, които показаха как поправката, гласувана от ИТН, ДБ, ДПС и ИБГНИ, ни докара едно торнадо. Радев е възможността на всеки български гражданин да покаже, че ГЕРБ са окончателно останали в историята. Аз смятам, че Радев не просто трябва да бъде подкрепен, а трябва да бъде подкрепен по начин, който да демонстрира на ГЕРБ, че са част от историята”, категоричен беше Александър Симов.

В края на разговора той коментира темата за следващия евентуален председател на БСП. “Рано е да говорим за нов председател и смятам, че не това е най-важният въпрос. Прекрасно разбирам защо всички се занимават с въпроса за лидера - това е интересното, хваща окото. Преди да се стигне до лидера обаче, БСП трябва да си даде отговор на въпроса от какви реформи се нуждае в самата себе си, както и в каква посока. Чак тогава бихме могли да говорим за конкретните лидерски фигури”, завърши той.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 33 гласа.

Свързани новини