Отидете към основна версия

13 788 190

Мартин Димитров за ФАКТИ: В трудови лагери ли ще бъдат изпратени онези 533 526 човека, които гласуваха срещу "Белене"?

  • мартин димитров-
  • аец белене-
  • костадин костадинов

"Построяването на "Белене" противоречи на всички български интереси", категоричен е икономистът и експерт по енергийни въпроси на "Демократична България"

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера лидерът на вече парламентарно представената партия "Възраждане" - Костадин Костадинов, написа във Фейсбук крайно възмутителен пост, по съдържание реставриращ най-злокобните практики по времето на комунизма, и от друга стана нямащ общо с реалността - защото според логиката на Костадинов, ако имаме АЕЦ "Белене", цените на тока у нас ще са по-ниски.

А като трети фактор, съпътстващ излиянието на въпросния политически лидер, няма как да отбележим, че той е историк и няма никаква компетенция да коментира енергийни въпроси.

И понеже във въпросната публикация бе засегнато името на икономиста и експерт по енергийни въпроси на "Демократична България" - Мартин Димитров, от ФАКТИ го потърсихме за преди всичко експертен коментар на темата АЕЦ "Белене", за която сме говорили множество пъти, но ни се налага да го правим отново заради хора, които несъмнено не знаят какво говорят. Или пък много добре знаят, но пространството, което са заели в българската политика, им налага да говорят по този начин.

- Г-н Димитров как коментирате това, че български политик в XXI век със словото си реабилитира едно от най-мрачните неща на комунизма - лагери като "Белене" и въобще цялостната практика за изпращане по такива места на неудобни на тоталитарната власт хора?

- Въпросният човек казва, че всички, които са срещу проекта "Белене", трябва да бъдат изпратени в затвора и/или трудови лагери. 533 526 гласуваха срещу "Белене" на референдума през 2013 година. Тези 533 526 човека той къде ще ги изпраща? В затвора? В трудови лагери? Какво точно смята той да направи с тях? Ще изгражда нови затвори и трудови лагери ли? Ще възстанови лагера Белене и комунизма ли?

В една демокрация спорът трябва да се води с аргументи, факти, експертизи. Когато това се заменя с опити за насилие, демокрацията се изражда.

Кои са пращали опонентите си и инакомислещите в лагери и затвора? Изпращането в затвори и лагери на опоненти и инакомислещи е характерно за Хитлер и Сталин. Това ли искаме в България?

- Изолация или категорично и непрестанно оборване е правилният подход срещу подобни политици, които говорят наизуст без да използват реална икономическа обосновка?

- Без да се обръща прекомерно внимание, трябва да се отговаря на тези неща.

- Очевидно тезата на Костадин Костадинов е, че ако имаме АЕЦ "Белене", токът ще е по-евтин. Има ли някакъв икономически, пазарен или какъвто и да е резон да предполагаме, че с тази ядрена централа ще плащаме по-малко за ток?

- Тази тази не е вярна. Проблемът с енергетиката тази година - от лятото досега, е в няколко направления. Първото е рекордното поскъпване на природния газ, което влече след себе си и поскъпване на тока. Вторият фактор е бързото възстановяване на европейската икономика в повечето европейски страни, поради което нарасна търсенето на електроенергия и съответно износът и вносът. В България огромни количества се изнасяни от август насам.

Един от проблемите на ядрената енергетика е, че тези, които я защитават, в частност и проекти като "Белене", никога не вкарват всички разходи. Те взимат само някои.

Ако трябва да избираме ядрен проект, ако трябва да взимаме решение за него, 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде много по-евтиният вариант, отколкото нова ядрена централа. Най-малкото защото там инфраструктурата е изградена, а тя е за над 1 млрд. Генерално, ако въобще се мисли за допълнителни ядрени блокове, то 7-ми блок на "Козлодуй" има очевидните предимства пред "Белене".

- Повторете, моля, за пореден път основните неща, извън това, поради които проектът "Белене" не трябва да се строи?

- На първо място сеизмичните рискове там са много високи. След това, което се случи във "Фукушима" бяха приети нови изисквания за безопасност в рамките на Европейския съюз и трябва да бъде изработен нов проект, който да отговаря на тези изисквания. Не знам дали това е възможно.

Не ми се иска да оставим на децата ни проект за изграждане на ядрена централа в сеизмично по-опасна зона, отколкото е "Козлодуй". Трябва да е ясно на хората, че "Козлодуй" е в една степен по-безопасна зона спрямо "Белене".

Другото е това, което казах - 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй е по-умното и изгодно решение от финансово-икономическа гледна точка, ако въобще се захващаме с какъвто и да е нов ядрен проект.

На трето място, аз не съм сигурен, преди да видя анализите, дали въобще такава допълнителна ядрена мощност ни е необходима. Светът върви към изграждане на умни мрежи, енергийна ефективност, нови технологии.

Показателно е и това, че служебният кабинет, назначен от Румен Радев, дори те казват, че ако има нова ядрена мощност е по-добре да се направи допълнителен блок на АЕЦ "Козлодуй".

Обобщавайки, при положение, че "Белене" е съпътстван от висок сеизмичен риск и е в пъти по-неизгоден икономически, защо да го правим тогава? Именно заради хора, на които идеологията им пречи да взимат правилни икономически решения, загубихме милиарди през годините.

- "Белене", освен за неизгоден, е определян и като корупционен проект. Съгласен ли сте с тезата, че той във времето бива активиран отново и отново, за да се строи, а не за да бъде построен?

- Точно така е. Смятам, че през годините всички хора, които са се занимавали с "Белене", идеята им е била да се строи, но никога да не бъде окончателно построена централа, за да може да се харчат огромни пари през цялото време.

- И тези пари да попадат в нечии джобове...

- Естествено!

- Тъй като в поста на г-н Костадинов се говори за национален интерес, то няма как да не Ви попитам - чий национален интерес е построяването на "Белене"?

- В никакъв случай не е български национален интерес. Построяването на "Белене" противоречи на всички български интереси.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 112 гласа.

Свързани новини