Отидете към основна версия

5 652 50

Дайте шанс на новото, защото старото мечтае грабежът да бъде възобновен

  • правителство-
  • управеление-
  • народно събрание-
  • промяна-
  • реформи

Наистина е забележително, че по-малките медии продължаваме да сме тези, които активно водим борбата за некорупционно развитие на България заедно с няколко неправителствени организации и разследващи журналисти

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От години в световен план се говори за хибридна форма война. Ако сте се чудили какво точно е това, вижте какво се случва на българското правителство на ежедневна база от почти 2 месеца. По възможно най-бърз начин се формираха Обединени корупционни сили и по всички възможни начини се пречи, дискредитира и дезинформира.

Буквално откакто е встъпила в длъжност, новата власт в лицето на мнозинството в Народното събрание и изпълнителната такава е подложена на непрестанни вербални и невербални удари. Пропагандата да се внуши, че новите управленци са виновни за всичко лошо в държавата, за проблеми, трупани десетилетия наред, има благодатна почва - няколко глобални кризи и мини - като суровинната зависимост от Русия, заложени от правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Медиите, които обслужваха управлявалата политико-олихархична върхушка, продължават да я обслужват. Това ясно личи от гостите в сутрешните блокове на националните телевизии, a най-ясно пролича от координираната атака срещу изпълнителната власт по темата Булгаргаз, където освен уязвяване на властта, се целеше и защита на кремълския интерес.

Въпреки благодатната почва и ресурсната осигуреност на Обединените корупционни сили, засега пропагандата не постига крайната си цел да свали правителството, за да може грабежът на публичния ресурс да бъде възобновен. Но това далеч не е успокояващо с оглед перманентно продължаващите им усилия заради това, че определено има какво ще да губят, както и поради това, че имат много ресурс за хибридни действия.

Най-голямата парламентарна сила "Продължаваме промяната" и представителите ѝ в изпълнителната власт в качеството им на мандатоносители, но и не само те, са длъжни да започнат много по-интензивно да комуникират с обществото какво точно се върши, кога се очаква финализирането на определени политики и с какво те ще подобрят живота му. Трябва да намерят начин да се конкурират с медийната война срещу тях, защото резултатът от инфлация, високи сметки за битови услуги и ежедневна антиправителствена пропаганда, вероятно няма да е добър за тях.

Наистина е забележително, че сравнително по-малките медии, по-малки спрямо казионните, продължаваме да сме тези, които активно водим борбата за некорупционно развитие на България заедно с няколко неправителствени организации и разследващи журналисти. За това и, скъпи читатели, по-добре четете и слушайте опозиционни на мафията медии и гледайте ежедневно заседанията на Народното събрание, а не сутрешните блокове, където се канят личности, които твърде често не изразяват собствената си позиция, а определена партийна, която само в добрия, но рядък случай може да се нарече такава

А относно практическата промяна, особено на законодателно ниво, истината е, че тя може да става много бързо само там, където решенията се взимат от един човек или група хора и няма процедури, няма обществено обсъждане, няма дебат, няма първо и второ четене.

Е, да, например ГЕРБ и ОП, а понякога и ДПС заедно с тях в 44-ия Парламент приемаха и променяха закони набързо, със сериозни съмнения, че го правят по волята на бившия премиер, и нерядко се случваше само дни след определено законодателно изменение да има необходимост от нова корекция.

Важните и положително качествени законодателни промени в демокрациите никога не се случват бързо. А това, което на практика липсва на негодуващите, че промяната се бави, е медийното присъствие на управляващите и преди всичко политическото, реваншистко говорене, което обикновено създава илюзията, че нещо се случва или предстои много скоро. Тази тема може да бъде подкрепена с оживлението и обнадеждаването, когато Асен Василев влезе в пряк словесен сблъсък с Делян Пеевски и когато Кирил Петков посочи някои лица, които би трябвало да са обект на разследване от страна на прокуратурата.

Дайте шанс на новото поне за една зима, поне докато тези, които грабиха години наред, посвършат ресурсите. Житейска закономерност е, че хубавите неща стават бавно.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 123 гласа.

Свързани новини