Отидете към основна версия

14 096 99

Адв. Петър Славов за ФАКТИ: Подигравка е да пазим герба на СССР на сградата на най-висшия ни държавен орган

  • адв. петър славов-
  • петър славов-
  • никола минчев-
  • народно събрание-
  • комунистически герб-
  • герб-
  • държавен герб

"Премахването на стария комунистически герб е част от поставянето на държавния герб на Република България. Комунистическият герб не може да стои над централния вход на втората сграда на българския парламент", посочи той

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера адв. Петър Славов, народен представител в 43-тото Народно събрание, част от “Групата за натиск” и председател на сдружение “Гражданска платформа”, изпрати запитване до председателя на Народното събрание Никола Минчев относно останките от комунистическия герб, които продължават да стоят над входа на втората сграда на българския парламент.

Премахването на комунистическия сърп и чук освен морално задължение, е и законово такова - и Законът за герб на Република България, и постановление № 476 на Министерски съвет от 1997 година изискват на фасадата на Народното събрание да бъде поставен държавният герб на Република България.

Какъв е напредъкът по окончателното отстраняване на останките от комунистически герб на фасадата на Народното събрание на пл. “Александър I Батенберг” и поставянето на държавния герб на Република България и в какви срокове председателят на Народното събрание счита, че ще бъде изпълнен законът и над централния вход на втората сграда на българския парламент ще бъде поставен държавният ни герб са въпросите, които сдружение “Гражданска платформа” задава на председателя на Народното събрание Никола Минчев.

По темата от ФАКТИ разговаряхме с адв. Петър Славов.

“Усилията за тази промяна са първо, за да се изпълни законът. Това е изискване на закона, а не някакво хрумване. Законът ясно казва, че на сградите на висшите държавни органи трябва да бъде поставен държавният герб на страната, а не някакъв остатък от времето на Съветския съюз. Това от една страна.

От друга страна, както и сега, така и през 2015 година, когато подех тази инициатива с въпроси в 43-тия Парламент, чувах въпроса сега ли му е времето, нямаме ли други по-важни проблеми. Винаги ще има по-важни проблеми, така е. Това обаче е нещо знаково, нещо много силно особено когато едно ново управление се заявява като управление на промяната. Хората очакват да видят промяната, да я пипнат, да я почувстват. Ето нещо, което не е скъпо, може да се направи в рамките на икономия на бюджета на Народното събрание, а същевременно ще бъде виждано всеки ден от стотици хиляди хора, над чиито глави в момента се извисява старият комунистически герб, непроменен от повече от 30 години - единствената промяна е, че гербът на СССР е частично изчегъртан и е отчупена петолъчката”, посочи адв. Славов.

“Писмото до новия председател на Народното събрание г-н Никола Минчев е изпратено вчера. Виждайки неговите изяви и по отношение Деня за почит на жертвите на комунизма, и по отношение други изяви, свързани с тежкото комунистическо наследство, се надявам наистина да осъзнае две неща. Първо, че от законова гледна точка случващото се е недопустимо - на практика законът се нарушава. Второ - че това е подигравка с паметта на жертвите на тоталитарните режими: трийсет и повече години след падането на комунизма, ние да пазим буквално на сградата на най-висшия ни държавен орган стария комунистически герб на СССР - една чужда държава. Спомняме си каква имперска политика водеше СССР и как за малко заради глупостта на комунистическите ни “лидери” не станахме 16-та република на тази Империя на злото, както беше наречена тогава”, каза още той.

“В контекста на напрежението, което Кремъл все повече засилва и подклажда около Украйна, виждаме нагледно, че на сградата на външното си министерство, руската страна до ден днешен пази герба на СССР. Именно заради имперската политика на Кремъл - политика на тъгуване не само по миналото, но и по методите на упражняване на властта тогава, е редно да се замислим как да вземем мерки поне да прекъснем тази връзка, която сме имали, както и последиците, които до ден днешен - толкова години по-късно, все още плащаме”, категоричен е адв. Петър Славов.

“Премахването на стария комунистически герб е част от поставянето на държавния герб на Република България. Очевидно комунистическият герб не може да стои там. Той трябва или да се шлифова, или да бъде премахнат, или да бъде измислено нещо друго. Във всеки случай обаче той трябва да бъде заличен, като на негово място да бъде поставен държавният ни герб. Стигнахме и до съда по тази тема. Делото, което водихме, беше на две инстанции и приключи в края на миналата година.

Съдът се съгласи с нас, че държавният герб трябва да бъде поставен на сградата на Народното събрание. Не можахме обаче да получим осъдителен диспозитив, който да задължи Народното събрание да изпълни закона, защото съдът прие, че на Парламента, като висш държавен орган, не подлежи да бъдат вменявани определени задължения. Констатациите на съда обаче бяха ясни - държавният герб трябва да бъде на мястото на останките от комунистическия герб на СССР”, припомни адв. Славов.

“От г-жа Караянчева в 44-тия Парламент бяха изпращани абсурдни отговори, че входът на сградата не бил на мястото на централния вход, а откъм гърба на сградата. Такива абсурдни неща се използваха като аргументи, вместо да се предприемат действия, макар че тогава ни увери, че е свикала експертна комисия, говорили са”, каза още той.

“Настоящето питане към г-н Минчев съдържа два много ясни въпроса - какъв е напредъкът по всички неща, които неговите предшественици твърдят, че са правили и в какви обозрими срокове би се ангажирал законът да бъде спазен”, посочи юристът.

“Надявам се българските народни представители и в частност председателят на парламента да съобразят съдебното решение и законът да бъде спазен”, завърши адв. Славов.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 72 гласа.

Свързани новини