Отидете към основна версия

8 653 57

Никола Саркози се намеси в украинската криза

  • никола саркози-
  • украинска криза-
  • нато-
  • оръжия-
  • продажба

Зад привидното бездействие, НАТО продаде оръжие за милиарди, по време на украинската криза на страните от Източна Европа. Само на Украйна за 2,5 милиарда

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият френски президент Никола Саркози, след посещение при Еманюел Макрон, каза на стъпалата на Елисейския дворец, че НАТО, ООН, G7 и G20 не служат за нищо. Всички тези международни администрации носят вина за настоящата криза. Те олицетворяват скъпо струваща безпомощност. С други думи, всички тези институции, вместо да предвиждат и предпазват света от кризи - с бездействието си, те ги предизвикват! Според него, обвиненията, пропагандата и дезинформацията са изключително опасни защото ни водят към ръба. Човечеството е пред избора - дипломация или тотална война? Народите не желаят света да пламне отново. Затова разрешението е само едно - дипломацията!

Прав ли е Саркози? Категорично да, но той не казва всичко. Зад привидното бездействие, НАТО продаде оръжие за милиарди, по време на украинската криза на страните от Източна Европа. Само на Украйна за 2,5 милиарда. На Полша - 250 танка, на Румъния - F36. С какво допринася за сигурността подобно свръх въоръжаване? То е печелившо за американската оръжейна промишленост, но за нас - европейците не е. Това е констатацията, която прозира от думите на Саркози. Света има нужда от нова институция, която да замести старите. Тя трябва да чува всички, най-вече противоположните мнения и да ги изглажда, за да не се стига до конфликти. Да ни предпазва от кризи, а не да служи за "перде" за бизнеса на някои.

Саркози познава сравнително добре Путин. През 2008 година когато послушника на Сорос - Сакашвили нападна Русия, в отговор руските танкове тръгнаха към Тибилиси. Френският президент скочи в самолета си и пристигна за 2 часа в Москва. След няколко продължителни и откровени преговори, Сарко убеди Путин да спре колоната движеща се към Грузия. За да получи този резултат френският президент пое ангажимента НАТО да не се разпростира в Грузия и Украйна. Нищо не бе подписано. Дума срещу дума. Френските медии, които винаги гледат на руснаците с пренебрежение и хумор, оповестиха, че Путин желае да плени жив Сакашвили за да го "обеси за ташаците"...

С малко връщане към близкото минало, препоръките на бившият френски президент, звучат със силата на актуалността.

В неговата прес конференция, не прозвуча никакъв упрек, дори дума срещу руската агресия, за която не спират да говорят световните медии. Нито дума срещу Путин. Опитен политик, Саркози знае, че рано или късно европейците ще седнат на една маса с руския президент.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 137 гласа.

Свързани новини