Отидете към основна версия

7 643 83

Маккартизъм в действие

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • антон гицов

Днес маккартизмът се е разпространил и в Европа

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мрачната история на маккартизма води началото си от 50-те години в САЩ, когато на 9 май 1950 г. сенаторът- републиканец от щата Уинсконтин Джозеф Маккарти заявява, че в Държавния департамент на САЩ работят стотици комунисти. Той и неговите привърженици публрикуват Няколко месеца по- късно в про- маккартисткия ежеседмичник "Контраатака" и имената на около 150 деятели в различни сфери на изкуството, с обвинение, че са членове на американската комунистическа партия, или че са с комунистически убеждения. Под негово влияние на е създадена сенатска комисия за разследване на антиамериканска деятелност. Видни представители на изкуството с леви или либерални идеи са привиквани пред въпросната комисия и принуждавани да разкриват какви са политическите им убеждения и да назовават имена на "заговорници" или съмишленици. В черния списък на маккартизма и жертвите на "лова на вещици" са такива личности като композитора Леонард Бърнстайн, джаз оркестранта и музиканта Арти Шоу, драматурга Артър Милер, актьор и а режисьора Орсон Уелс, великият актьор и режисьор Чарли Чаплин, режисьорът Стенли Крамер идесетки сценаристи и актьори.

Днес, повече от 70 години по-късно маккартизмът е наново възроден и е прескочил границите на Америка и се е разпространил и в Европа.

Тези дни стана известно, че великият диригент Валерий Гергиев е бил притиснат от директора на миланската "Ла Скала" Доминик Майер и кметът на Милано да осъди руската инвазия в Украйна. Прочутият диригент е запазил мълчание. Резултатът- той няма да изпълнява повече в скалата. "Карнеги Хол". В САЩ са отменени негови участия в "Карнеги хол", в "Метрополинън опера" и в концертната зала Hayes Hall в Неапол. "Метрополитън опера" в Ню Йорк обяви, че прекъсва работата си с руските артисти, които подкрепят Путин или са подкрепяни от него. В Европа Парижката филхармония обяви, че предстоящите дати на маестрото са отменени. За отказа му да осъди руската инвазия в Украйна, с решение на кмета на Мюнхен Дитер Райтер Гергиев бе уволнен от ръководната му позиция в Мюнхенската филхармония . Ротердамската филхармония и бордът на Ротердамските филхармонични фестивали (организатор на фестивала Гергиев) заявиха, че . „в случай че Валерий Гергиев не се дистанцира открито от действията на президента Путин в Украйна, ще бъдем принудени да отменим концертите с него”.

Налице е отвратителна, масирана и организирана атака в духа на възраждащият се маккартизъм срещу най- известният диригент в света, притиснат да заклейми лично президента и външната политика на своята страна.

Да изнудваш един творец да говори срещу своята страна, е чиста доза нео- маккартизъм. Да му забраниш за изпълнява е осъдителен политически акт, насочен срещу него като личност, израз на отмъстителност за отказа му да подкрепи мнението на тези, които го притискат, а и глупост и несправедливост спрямо хилядите почитатели на негово изкуство, които ще бъдат лишени от възможността да се наслаждават на изпълненията му.

Валери Гергиев е подръжник на Путин, подобно на световно известната оперна певица Анна Нетребко, пианистът Денис Мацуев, цигуларят и диригентът Владимир Спиваков, сопраното Хибла Герзмава и оперната легенда Елена Образцова. Но кого подкрепят или не е техен личен избор, за което никой няма право да ги наказва. Ето какво мнението в тази връзка на Анна Нетребко:

„Аз съм против тази война. Аз съм рускиня и обичам страната си, но имам много приятели в Украйна и тяхната болка и страдание в момента разбиват сърцето ми. Искам тази война да приключи и хората да могат да живеят в мир " И каза още: ". Принуждаването на артисти или които и да било обществени фигури да излагат публично политическите си възгледи и да отричат своите страни на произход не е справедливо. Това трябва да бъде свободно решение".

Нео- маккартизмът, като форма на политическа вендета срещу Русия и нейният президент Путин придобива все по- широки размери и засяга не само отделни личности. Кинофестивалът в Кан обяви, че няма да приеме официални руски делегации, нито хора, свързани с руското правителство, ако продължава нашествието в Украйна. Русия няма да бъда допусната да участва в Евровизията. ФИФА, подложена на натиск беше на път да отстрани Русия от надпреварата за Мондиал, но все пак взе решение с ярък политически и наказателен отенък: на територията на Русия няма да се провеждат никакви футболни турнири, а домакинските срещи на местните отбори ще се провеждат на неутрален терен. Отборите, които представляват Русия на международната сцена, ще се състезават под името "Футболен съюз на Русия", а не "Русия". Няма да се използват флага и националния химн на Русия в мачовете, в които участва Футболният съюз на Русия.

И отново, в дух на отблъскващ нео-маккартизъм, се наказнат не Путин и Русия, а филмови творци, естрадни изпълнители, футболисти и обикновени руски граждани, които ще бъдат лишени от удоволствието да наблюдават футболни спектакли на руски стадиони. Не е ли отблъскващо, да спечелиш медал, и да не бъде изпълнен националния химн на твоята страна? Що за идиотщина е да не допуснеш руски филмови звезди на кинофестивала в Кан?

Под прицел са и руските олигарси, които в миналото бяха добре дошли с милиардите си в Лондон, Париж и други западни сторици. Но тъй като основният им бизнес продължаваше да бъде в Русия, те се стараеха да поддържат добри връзки с руските власти и с президента Путин. Сега са в безизходица. Веднъж обвинени, че са били прилижени до Путин, вече е късно да да се отричат от него, а и ще им струва скъпо ако го направят. Тези приказно забогатели олигарси нямат никакви политически убеждения и пристрастия, добрите отношения с руските власти и Путин и финансирането от тях на различни подкрепяни от правителството каузи и проекти в Русия им осигурявали спокойствие, те помнят примера с олигарха Ходоровски, който реши да се намеси в политиката и попадна в затвора. И сега стават жертва на нео- маккартизма- срещу тях, по чисто политически съображения се планират крути мерки, като замразяване на банкови активи и разследване и възможна конфискация на техни крупни имотни придобивки. Изпаднал в паника, руският олигарх Роман Абрамович направи безуспешен опит да смекчи имиджа си на приближен към Путин, като заяви готовност да посредничи за мирно разрешение на руско- украинския конфликт (и той е евреин като Зеленски и двамата поддържат контакт), но това не му помогна. Атаките срещу него от страна на английски политици и коментатори се засилиха и той обяви своя футболен отбор Челси за продажба и трескаво започна да се освобождава от имоти за стотици милиони паунда във Великобритания. Американският президент Байдън също се нацели срещу руските олигарси, като заяви : "Ние ще се присъединим към нашите европейски съюзници да конфискуваме техните яхти и луксозни апартаменти, техните частни самолети". Междувременно Франция и Германия вече задържаха две суперяхти, притежание на руски олигарси- една от тях на билионера Алишер Усманов, струваща около 600 млн. долара.

България, без самостоятелна външна политика както при Борисов, така и при сегашния премиер Петков, също се включи в общата нео-маккартиска антируска агитка. Едно е да осъждаш анексията на Крим и руската инвазия, но съвсем друго е да предприемаш безсмислени, неоправдани и граничещи с глупост стъпки. Забраната руски пътнически самолети да кацат на български летища не наказва нито Путин, нито Русия, тя наказва обикновените руски туристи, който пълнят българските хотели по черноморието и руските инвеститори, които купуват имоти там. Тя наказва и собствениците на български хотели и ресторантьори и наетият от тях многохиляден персонал, наказва и българите, които имат семейни, приятелски и бизнес отношения с руски граждани или искат просто да посетят като туристи руската страна.

А СЕМ, по предложение на председателката Бетина Жотева тези дни реши да спре разпространението на руски телевизионни програми на територията на България, защото не представяли безпристрастно новините.

Бетина Жотева и членките на СЕМ не са политическа институция, те не разполагат нито с капацитет нито с пълномощия да оценяват пристрастността или безпристрастността на предавания на чужди, че даже и на наши телевизии. Ако имаха това право, досега да са забранили предаванията на няколко телевизии, които изразяват пристрастия. А забраната на руските телевизии отнема правото на българските зрители да чуят гледната точка и на руската страна. Решението на СЕМ напомня онези времената на комунистическия режим, когато се заглушаваха предаванията на Свободна Европа и на БиБиСи на български език- по същата причина, гражданите да нямат достъп до друга гледна точка. То решение на Жотева и СЕМ може да бъде окачествено като приспособенчество и натегачество, политическият вакър е задухал в една посока и те като ветропоказател се завъртат в същата посока. Ревностно си пазят топлите кресла и високите заплати.

Не остават назад и обикновените заподозрени- русофоби и доларджии, родни мааккартисти, които отдавна се борят за изкореняване на русофилията сред българския народ. Сега, наапреварвайки се, те използваха руската инвазия в Украйна като удобен момент да се обявят срещу честването на националния празник 3 март, денят, в който от незапомнени времена се чества освобождението ни от турско робство с помощта на Русия. И повечето от тях са личности с комунистическо минало или произход или преминали обучение в Москва. Което и накара акад. Георги Марков да изригне с възмущение, че е отвратен "от тази атмосфера, която блика от бивши съветски възпитаници".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 96 гласа.

Свързани новини