Отидете към основна версия

49 325 424

Решение за Паметника на Съветската армия в София

  • съветска армия-
  • паметник-
  • решение

Паметникът би придобил съвсем друг вид, ако се премахне само горната скулптурна група

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Понеже няма как да си представим паметникът на Съветската армия да бъде напълно преместен от Княжеската градина в центъра на София. От друга страна неговото оставяне в този вид ще продължи да предизвиква негативни реакции при даден повод и без да има такъв. А особено в ситуация като днешната на война, в Европа, на държавата най-пряко свързана с този паметник.

Едно решение би било сравнително просто, като разбира се експерти трябва да се изкажат доколко това е възможно според държавните закони и международните договори, които е подписала страната ни. Подобен случай имаше при решение във връзка с паметника Альоша (на Съветската армия) в Пловдив. Тогава през 1996 година съдията Здравко Киров, при противно решение на ОС, издаде решение в полза замонолитването на паметника, позовавайки се на международна спогодба между България и Руската федерация. През 2018 година съдия Здравко Киров отказа награда от Руската федерация, защото счита че няма заслуга за това, че е спазил закона.

Паметникът на Съветската армия би придобил съвсем друг вид, а и съвсем друг смисъл, ако се премахне само горната скулптурна група, поставена върху величествения каменен постамент. Тази скулптурна група на мъже и жени и воин с вдигнат автомат (шпагин), е тази която оформя представата за нещо агресивно и милитаристично, която придава подобна характеристика на монумента и на целия мемориален комплекс. Ако тя се премахне, външният вид на скулптурния комплекс ще е съвсем различен, още повече ако се замени с друг подходящ символ.

Такъв символ например би могъл да е руски православен кръст (с две хоризонтални напречни греди и една наклонена), би могла да е някаква сфера или всичко около което се постигне компромис, даде се решение от страна на скулптури и архитекти и се консолидира общественото мнение. Така едновременно ще се запази добре развитото широко мемориално пространство, около централния постамент-паметник, ще се запазят и долните композиции върху западната, южната и източната фасада. Но най-дразнещият и ненавистен елемент от паметника ще бъде отстранен, а ако бъде заменен с нещо подходящо, може и да консолидира общественото мнение в бъдеще, вместо да го разделя. Така психо десни и психо леви няма да имат до тази степен възможност да упражняват реториката си с повод и без повод, а може и обществената енергия да се насочи в друга, градивна посока.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 269 гласа.

Свързани новини