Отидете към основна версия

141 309 730

Ние сме един от най-вероятните следващите обекти на агресията на Путин

  • николай слатински-
  • анализ-
  • българия-
  • русия-
  • инвазия-
  • агресия-
  • владимир путин

България има стратегически дефицити, които ни правят особено уязвими за силово въздействие

Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не бива и за миг да ни минава през главата мисълта, че агресията на Путин срещу Украйна не ни засяга! Напротив, пряко ни засяга!
Путин е чудовище, което ако не бъде спряно навреме, ще трябва да бъде спирано много по-късно с много повече, с пъти повече жертви и разрушения.

Ние сме един от най-вероятните следващите обекти на неговата агресия. България има стратегически дефицити, които ни правят особено уязвими за силово въздействие на Путин срещу нея.

Първо, Русия има отровен змийски зъб на България, смята държавата ни за предател; масово руснаците са настроени със злоба и неуважение към нас, за мнозина от тях България вече е мръсна дума.

Второ, с България е свързана голяма руска общност – част от нея живее постоянно тук, част от нея има недвижимо имущество у нас. Разбира се, има множество руснаци (главно рускини), чиито семейства са тук, децата им са родени тук и живеят тук, и които са напълно лоялни на България, дължат ѝ много и са ѝ дали немалко; но има също така и пета колона руснаци, които могат да станат оправдание на Путин за бъдеща агресия срещу България.

Трето, навсякъде по всички нива на властта, особено във високите етажи на армията и специалните служби е пълно с хора, които симпатизират на Русия (достатъчно е да видите един прием в Руското посолство – тълпи възторжени апологети или откровени нахлебници с умиление или покорство в очите), съвсем съзнателно изнасят информация към тази посока, някои са доброволни доносници, а някои са вербувани и Русия смята, че прекрасно знае колко ниска била бойната готовност и колко занижена до критични нива станала подготовката на нашата армия, смята я за в пъти по-осакатена, недоокомплектована, недовъоръжена и недомотивирана в сравнение с украинската армия.

Четвърто, в България е пълно със стотици хиляди, ако не и милиони русофили, сред които има стотици хиляди, които ще посрещнат руските войски с хляб и сол, както и стотици хиляди, които като Русия нападне България ще казват за България – Така ни се пада! Имаме си и наш, български Видкун Квислинг, един патологичен мошеник и майкопродавец, за когото националната ни сигурност не струва и пукната копейка.

От войната на Путин срещу Украйна България ще излезе много по-слаба и по-разединена. Онази голяма част от русофилството в България, което поставя Русия над България, е патология, изразяваща се днес в откровено путинофилство. Путинофилството е тежко онкологично, патологично заболяване на русофилството. Путинофилите у нас ще предизвикват раздори в обществото, ще се стремят да свалят правителството, да извадят България от ЕС и особено – от НАТО. Българското общество е застрашено от поляризация и радикализация – предпоставки за тежка политическа, икономическа, финансова и социална криза. Щом и зверствата на ордите от путински орки в Украйна не могат да впечатлят путинофилите, то значи за тях никакви разумни аргументи не са валидни. Ако те победят у нас, ще започне мракобесно време за България с репресии и гонене на вещици. Ако загубят, радикалността им ще ескалира и могат да започнат дори някои терористични действия и саботажи, диверсии и индивидуални актове на физическа разправа с най-видни техни опоненти.

Нека не подценяваме опасността от путинизма в България. Путинизмът в България е тежка форма на ценностен кретенизъм, доколкото:
--- Той не се базира на никакви сериозни и обосновани логически и ценностно аргументи;
--- Той е тежка, склонна към метастази в особено големи размери, проява на фанатизъм.
--- Той се смята за автентично русофилство и по този начин намира за себе си историческо и морално оправдание;
--- Той ненавижда всичко западно, европейско, либерално, демократично, толерантно и различно от него;
--- Той обединява стотиците хиляди свои последователи в агресивна, движена от омраза, глуха за всякакви разумни аргументи и готова до отиде докрай в разправата си с опонентите секта.

Никъде на друго място извън Русия няма такова количество и такова (зло) качество на путиноиди, както в България. Путиноидите са една цъкаща зловещо бомба с часовников механизъм, която един ден може да се взриви със страшна сила и да разпарчетоса националната сигурност, суверенитета и националната цялост на България. И в този смисъл, като благоприятстващ фактор за управление на стратегическия риск за България, свързан с путиноидите и путинизма, за нас, за България е от жизнено важно значение Украйна до удържи, а след това Путин да бъде изхвърлен от сили в Русия от политическата сцена и евентуално физически отстранен. Защото поражението на Путин е най-силната гаранция, че путинизмът у нас също ще претърпи поражение.

05.03.2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 1257 гласа.

Свързани новини