Отидете към основна версия

13 462 95

Четирите заблуди на Путин

  • путин-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • руска агресия

Ето защо Путин попадна в капана

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин допусна четири колосални заблуди при неговата военнопрестъпна, брутална агресия срещу Украйна.

Това коментира във "Фейсбук" Николай Слатински.

Заблуда No. 1.

Руските войски ще сломят украинската армия за броени дни и той ще приеме в началото на март тържествения Парад на победата с маршируващите като завоеватели по булевард "Крешчатик" в Киев руски войски след разгромния техен блицкриг срещу Украйна.

Оказа се , че армията, Териториалната отбрана, доброволците и целия украински народ се бият наистина като лъвове, бранят Земята си, отстояват Отечеството си, защитават Родината си, сражават се за Свободата си.

И макар да има огромна асиметрия в силите и военната мощ, те успяват да устоят на безпрецедентните по жестокостта си и в пълно нарушение на Международното право и на Международното хуманитарно право действия на путинските орди, чеченските башибозуци, а вече и наемниците арабски ислямисти и главорези (при това главорези в прекия смисъл на думата).

Заблуда No. 2.

Руската армия е отлично подготвена, всеотдайно мотивирана, силно дисциплинирана и абсолютно лоялна лично нему.

Жестока заблуда. Макар и въоръжена до зъби, с конвенционални, не-съвсем-коненционални и съвсем-не-конвенционални оръжия, путинската армия действа като сбор от бандитски формирования, бие се само при огромно числено превъзходство, страхува се да излезе не просто на равни с противника, но и в съотношение 2:1 в своя полза, дезориентирана е, демотивирана е, деморализирана е, воюва по стар руски обичай не с умение, а с число и след минимум 100 грама преди акция (а акциите биват и по няколко на ден), на част от солдатите очите им светят съмнително, я от напушване, я от игла, я от шмъркане. При това се воюва като в 20 век – командорене и централизация, „сила есть, ума не надо“, като мастодонт с огромно тяло и малка глава, затова системно руските нашественици са надигравани и разбивани от воюващите в духа на 21 век, на мрежово-центричната война, украински мобилни и гъвкави части, разчитащи на децентрализацията и координацията, налитащи като оси и жилещи свирепо, а после скриващи се в мъглата – в мъглата на войната и в мъглата на късната зима.

Освен всичко друго има пълно разкъсване между тила и снабдяването на руските бойни части - танкове без гориво, техника без резервни части, солдати без храна, трупове без черни чували.

Заблуда No. 3.

Украинците в центъра и по места ще приветстват путинските орки като освободители, с хляб и сол, с венци и цветя, с песни и пляски.

Нищо подобно! Абсолютно нищо подобно! Оказа се, че в Украйна има десетки и стотици пъти по-малко путинофили, отколкото в България; че в Украйна няма Орлов мост, където големи части от народа ни традиционно посрещат поредните освободители.

Путин така и не разбра, че има вече сплотена украинска нация – от украинци, руснаци, украиноезични, рускоезични и различни други етноси и религии и това е ГРАЖДАНСКА нация. Всеки може да има свой етнос, но всички са украинци като граждани на Украйна.
Путин бе дълбоко заблуден от Крим. Но Крим, макар и от десетилетия интегрална част от Украйна, никога не е прекъсвал връзките си с Русия, там летуваха масово руснаците, там мнозинството е от руснаци, затова и те масово бяха за аншлуса с Русия. Но даже те съзнават сега, че жизненият им стандарт е паднал, че в Украйна живееха по-добре - дори и за това, че от Русия летуваха срещу валута, като чужденци, а сега летуват като у дома си и срещу струващи 2 стотинки рубли. Плюс нахълталите като безброй скакалци корупционери от „материка“, които превзеха всички сладки и корупционни висоти в Крим и оскубват и опоскват местното население.

С две думи, путинските убийци на бебета, деца, бременни жени, инвалиди, старци, медицински работници, религиозни дейци, цивилни граждани са посрещани не с викове на прослава, а с крясъци на омраза, до един нецензурни; с венци и букети от залпове, изстрели, снаряди, коктейли «Молотов» и с безпределна омраза към Путин.

Заблуда No. 4.

Западът ще си гледа материалните интереси, келепирите, стомасите, банковите сметки, кефа и удоволствието, рахатлъка и спокойствието, така че няма да си мръдне сериозно ни пръста, ни, с извинение, задника за Украйна.

А се оказа точно обратното. За първи път от няколкото години след края на Студената война, Западът заговори на общ, Западен език. На езика на общите принципи и интереси. Обедини се и се сплоти, консолидира се и стана единен. Никой не възрази срещу санкциите, западните компании до една започнаха да напускат Русия.

Путиностан бе подложен на сурови финансови ограничения и икономическа изолация. Навсякъде из Европа се пробуди съпричастността към украинците и с едно изключение никой никъде не каза и една дума, с която да покаже, че му е досвидяло за тези пари, които държавата отделя за бежанците. Само ние я свършихме като магарето на нивата, за да покажем че наистина путинизмът в България е тежка форма на ценностен кретенизъм!

Свидетели сме на безпрецедентна подкрепа на Запада за Украйна. И тази подкрепа ще бъде дори да се стигне до падане на Киев и Харков, дори президентът и правителството да се препозиционират в Лвов или Варшава. Слуховете за залеза, агонията, раздора и разпада на Запада за сетен път се оказаха силно преувеличени.

...
Ето това са четирите колосални заблуди на Путин.

По мигащите му очички и треперещите му ръчички се вижда, че Путин е нямал План Б.

Самозабравил се в своето патологично Его и психически болен нарцисизъм, Путин си мисли, че понеже държи в ръцете си огромен чук, то всички проблеми, които трябва да разреши, са като гвоздеи.

Само геостратегически мегаломан и геополитически циклофреник може да предприеме такава мръсна и подла завоевателна и поробваща съседна държава война, без да има План Б и с катастрофична убеденост, че той знае най-добре от всички всичко.

Ето защо Путин попадна в капана на своите четири колосални заблуди.

Измъкване от този капан няма. Дори да си прегризе като зъл хищник, попаднал в капан, лапата си, спасение за него няма. Защото с една отхапана лапа, той ще стане лесна плячка на другите край него, в това число на най-близките край него хищници.

Те може и да са изпечени циници и крадливи разбойници, но не са самоубийци.

Няма да му позволят да ги завлече със себе си в ада. Затова ще му видят сметката.

Впрочем, в Перник хората са по-малко деликатни и наричат нещата с истинските им имена, макар понякога това да звучи грубо за изтънчения дипломатически слух. Та перничани не казват Ще му видят сметката, а Ще му светят маслото.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 151 гласа.

Свързани новини