Отидете към основна версия

2 735 5

Светът: Бедна, но еврофилска България гласува

  • избори 2013-
  • световни медии-
  • отразяване

Предизборната кампания беше белязана от апатия, обвинения в измами и скандали с подслушвания на политици, за което прокуратурата обвини бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, коментира Ройтерс

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българите гласуват на извънредни парламентарни избори, за които социологическите проучвания не посочват ясен победител, обобщават световните медии. Те не пропускат да припомнят, че в деня на размисъл се е разразил скандал с 350 хиляди незаконни бюлетини, които бяха открити в печатницата „Мултипринт“.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев определи скандала като „безпрецедентна конспирация срещу демокрацията, но подкрепеният от ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев заяви пред репортери, че никой няма да се измъкне от отговорност, ако мами на вота, пише Ройтерс.

Масовите протести срещу ниските стандарти на живот и широко разпространената корупция принудиха правителството на дясноцентристката партия ГЕРБ да подаде оставка през февруари, припомня Би Би Си.

Предизборната кампания беше белязана от апатия, обвинения в измами и скандали с подслушвания на политици, за което прокуратурата обвини бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В информация на агенция ДПА се добавя и това, че

австрийски институт е натоварен да извърши контролно преброяване на бюлетините, както и че наблюдатели на ОССЕ

следят днешните избори поради опасения за манипулации и купуване на гласове.

Последните проучвания показват, че ГЕРБ и БСП влизат в изборите с изравнени позиции. Другите партии, които прескачат 4% бариера са представителите на етническите турци в България – ДПС, националистическата Атака и Движение България на гражданите, коментира Би Би Си.

Без краен победител на днешните избори, българските избиратели ще се изправят пред ужасен сценарий на несигурност, отбелязва Анадолската агенция. И според тази агенция не се очертава победител на парламентарните избори днес, което означава, че най-бедната страна-членка на ЕС ще трябва да състави коалиционно правителство. Би Би Си отбелязва, че лидерът на БСП Сергей Станишев вече е отказал да бъде премиер. Световните агенции отбелязват, че в този случай да състави кабинет ще се нагърби Пламен Орешарски.

Ройтерс припомня, че временното правителство ще управлява в България до съставянето на нов кабинет.

Австрийският в. „Ди Пресе“ отбелязва необичайната лаконичност на иначе словоохотливия бивш премиер Бойко Борисов по време на предизборна среща в Стара Загора. Демокрацията му давала правото да говори или да мълчи, срязал той опитите на журналистите да му досаждат с въпроси, припомня Дойче веле. "Предизборният гладиатор", както го нарича журналистът Томас Розер, е принуден да се опасява за своята популярност поради скандала с подслушванията.

"Бедна, но еврофилска" - е наречена България в материала на Михаел Мартенс, публикуван във Франкфуртер Алгемйне Цайтунг. Разочарованието на много българи от техните партии и политици подхранва едно еврофилство, което не се среща на друго място в общността, заключава Мартенс и цитира данни, от които излиза, че до 70% от анкетираните от "Алфа Рисърч" българи одобряват ЕС и работата на неговите институции. Така най-бедните европейски граждани са и най-ентусиазираните европейци, се казва в статията.

България е застрашена от застой и хаос,

смята швейцарското издание "Ханделсцайтунг". След зимата на българското недоволство иде пролетта на политическата блокада, пророкува изданието и цитира български политолози, според които изборите не могат да доведат до политическа стабилност, защото по всяка вероятност няма да е лесно да се състави ново правителство, обобщава „Дойче веле“.

Нашумелият скандал с подслушванията, според "Ханделсцайтунг" е насочил вниманието на избирателите към взаимните обвинения по време на предизборната борба, вместо към факта, че в България липсват рецепти за справяне с кризата.

А проблемите са повече от парливи. Познавачът на България Франк Щир изброява някои от тях в "Тагесшпигел": Как да се задвижи стагниращата българска икономика, как да се увеличат ниските средни доходи на българите, възлизащи на около 400 евро, какво може да се направи, за да се повишат мизерните средни пенсии от по 100 евро, без да се навреди на икономиката? И как да се овладее огромната безработица?

Всичките тези въпроси не получиха почти никакъв отговор,

пише изданието, разяснявайки по-нататък разразилата се афера на "Българския Уотъргейт", обобщава "Дойче веле".

Някои от руските медии са доста лаконични като например РИА Новости, която накратко съобщава, че днес се провеждат предсрочни избори и посочва прогнозни резултати, направени от социологическите агенции.

„Отвориха избирателните секции на предсрочните парламентарни избори”. С това заглавие ИТАР-ТАСС съобщава, че българите упражняват конституционното си право. В материала се набляга на дължината на бюлетините: „в някои избирателни райони тя е между 50 и 120 см.”. Акцентира се върху активност на гласоподавателите и това, че на места в столицата се чака на опашки, за да се гласува.

Част от световните информационни средства за масова информация са извели като заглавие вчерашния скандал с 350 000 иззети бюлетини от „Мултипринт”, печатала бюлетините за днешните избори. Така например Euronews набляга на провелия се протест пред Народното събрание, в който се обвиняват властите за опит за подмяна на вота.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини