Last news in Fakti

30 Май, 2013 17:33 2 798 0

Световните медии нищят новото българско правителство

  • медии-
  • световни медии-
  • правителство-
  • пламен орешарски-
  • българия
Световните медии нищят новото българско правителство - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България избра нов кабинет на чело с предложеният от Коалиция за България за министър-председател Пламен Орешарски. Тази тема се завъртя из международните медии, които следят изкъсо политическата ситуация у нас още от протестите през февруари.

Ново правителство, водено от социалистите спечели парламентарния вот в България, слагайки край на месеци на политическа безизходица в най-бедната страна членка на ЕС. Това правителство обаче няма широка подкрепа, от която може да се нуждае, за да управлява икономиката и да привлече особено необходимите инвестиции, коментира Ройтерс.

България избра Пламен Орешарски за нов министър-председател на страната, което сложи край на три месеца дългосрочен политически застой след като предишното дясноцентристко правителство подаде оставка през февруари заради социални протести. Това пише АП.

Орешарски обеща да донесе стабилност, икономическия растеж и нормална бизнес среда за бедната страна, която в момента има 14% ниво на безработица и най-ниски средни заплати в Европейския съюз. Около 22 процента от населението живее под прага на официалната линия на бедност, се казва още в материала на агенцията.

Българският парламент избра икономиста Пламен Орешарски като министър председател, който да оглави социалистическия анти-кризисен кабинет на технократи. Това пише АФП.

Френската информационна агенция акцентира върху факта, че новият премиер е икономист. Той избра още двама леви икономисти в лицето на Петър Чобанов и Драгомир Стойнев за министри на финансите и икономиката. Според агенцията анализаторите не дават шанс на кабинета да изкара пълен мандат и повечето прогнози сочат, че ще остане на власт не повече от година.

България избра ново технократско правителството, водено от 53-годишният бивш министър на финансите Пламен Орешарски, който се счита за компетентна и непартийна личност, пише американският вестник „Ню Йорк Таймс".

Новият министър-председател, който е най-известен може би с въвеждането на 10% плосък данък, призова за по-голяма социална солидарност и "спешни мерки" за стабилизиране на икономиката.

Изборът на Пламен Орешарски слага край на тримесечната безизходица след оставката на предишното правителство през февруари, което дойде на фона на масови протести.

Орешарски обещава да върне икономическия ръст в страната, където нивото на безработицата е 14% и средната заплата е най-ниска в Европейския съюз, подчертава  изданието.

Орешарски ще ръководи страна, която е по-скептична - дори цинична - от всякога, пише „Файненшъл таймс" и добавя, че новото правителство ще трябва да си набележи цели, които да получат подкрепата и на депутати от опозицията.

Изборът на нов кабинет проправя пътя за България към стабилизирането на енергийния сектор, справянето с ширещата се бедност и насърчаването на заетостта. Всичко това ще успокои силно разочарования електорат, посочва икономическото издание.

Българският парламент одобри ръководено от социалистите правителство на малцинството с премиер Пламен Орешарски, с което бе сложен край на политическата несигурност в страната, пише на страниците си „Блумбърг“.

Изданието не пропуска да спомене проблемите на страната ни свързани с икономика, енергетика и социална политика, които изкараха десетки хиляди българи по улиците през февруари.

Новият премиер на България може да възобнови сътрудничеството в енергийната сфера с Русия, коментира руският вестник "Комерсант".

Експерти прогнозират затопляне на отношенията между Москва и София. Вероятността от размразяване на съвместни проекти в енергийната сфера, преустановени от кабинета на Бойко Борисов, е висока. Новото правителство на левицата спечели вот на доверие, което слага край на политическата безизходица.

ИТАР-ТАСС коментира, че енергетиката ще остане в структурата на министерството на икономиката.

„Атака” на Волен Сидеров, която е враждебно настроена спрямо ЕС, сега се възприема като коректив за правителството.

В сряда, след тримесечно прекъсване, България се сдоби с легитимно правителство. Пламен Орешарски, който е на чело на кабинета е специалист финансист с много практически опит на различни държавни длъжности, включително и като министър на финансите, няма ясно изразен политически пристрастия, пише руското издание „Российская газета“.

Колко силно ще бъде новоизбраното правителство зависи преди всичко от това дали ще може да спечели доверието на населението, на протестиращите, които вече е доказаха себе си в началото на тази година. Хората чакат бързо вземане на решения, които да облекчат положението на обикновените българи, спадът в цените на енергията и на жилищния сектор, увеличаване на заплати и пенсии и т.н.

"Дойче веле" нарича новото българско правителство "технократско". Германската медия пространно цитира Пламен Орешарски. Премиерът призовава към национално единство в условия на икономическа криза и разпад на структурата на обществото. "Дойче веле" припомня, че 6 години след влизането в ЕС България остава най-бедната страна членка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА