Last news in Fakti

9 Април, 2012 00:39 2 325 6

Избори 2013 и българската икономика

  • икономика-
  • криза-
  • българия-
  • избори 2013
Избори 2013 и българската икономика - 1
Десислава Николова - главен икономист в Института за пазарна икономика
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В периода на възстановяване от кризата, българската икономика беше задвижвана изцяло от износа на индустриални продукти. Вече четири поредни месеца обаче се отчита спад на индустриалното производство. „Това означава, че по един или друг начин започналата рецесия в ЕС, която все още предстои да бъде потвърдена от данните за първото тримесечие на 2012 г. се отразява на българския износ и на индустрията” е мнението на Десислава Николова, главен икономист в Института за пазарна икономика.

Особено внимание трябва да се обърне на въпроса какво ще се случи с държавния бюджет за 2012 г. „Той беше разписан с доста оптимистични, дори към момента на приемането си, прогнози за икономически растеж от 3.6% за 2012 г. Според министъра, той би могъл да издържи неофициално при ръст на икономиката от 1%. Въпросът е какво прави Министерството на финансите, ако ръстът е под 1%”, казва Николова.

Друг много сериозен риск пред българската икономика през следващите седем-осем месеца са дълговите плащания и дефицитът, който трябва да се финансира за тази година. Сумарно това изисква финансиране за почти 3 млрд. лв., от които 1.6 млрд. лв. са падежиращата облигация на 15 януари 2013 г. и падежиращата еврооблигация януари 2015 г.

„Предизборните декларации за изборите, които предстоят през лятото на 2013 г. вече започнаха. Министърът на финансите наскоро спомена, че най-вероятно ще се опитат догодина да вдигнат пенсиите с 3-4%. Възможно е и увеличение на заплатите в бюджетната сфера, тъй като последните няколко години имаше задържане. Основният политически риск за бюджета тази година е предизборната щедрост да завали още през 2012-а. Като този риск през 2013 г. ще се увеличи” е мнението на Николова.

Как да се противодейства на рисковете? Най-простите стъпки е да се публикува план за действие по отношение на бюджета при един негативен сценарии. „Освен това изключително важно е да се устои на натиска за предизборно харчене тази година и не на последно място достатъчно от рано да се осигури ресурса за покриване на дефицита”, допълва Николова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sniper

    1 0 Отговор
    Много просто - излизаме от ЕС и нещата се оправят.
  • 2 Красимир Костов

    1 0 Отговор
    Това че ще се раздават бонуси извънредни запалати за нова година е сигурно..Изкушението е голямо....и отам крах за българите и най вече тия дето и сега са най потърпевши от икономическата и политическата криза-безработните- която сътвориха пожарникаря и физкултурника...Демагози са момчетата и са си червени отвсякъде..
  • 3 Иванчо

    1 0 Отговор
    Този пожарникар няма хабер цифри и икономика. Какво направи със завода за боклука, какво направи с местата в детските градини, какво направи с дупките из София- нищо, а какво направи от държавата се вижда от мястото което заемаме в международните класации. Докога ще му вярвате??? Да си ходи!!!!
  • 4 Име Фамилия

    1 0 Отговор
    Да ви имам и икономистите!
    Дефицита та дефицита!
    Еми той е БОЛЕЗНЕНО МАЛЪК!
    По-скоро ХАРЧЕЛЪК ТРЯБВА!
  • 5 голата истина

    0 0 Отговор
    Само излизане от ЕС,целуване ръка на др.Путин и без да съобразяваме забранителните дерективи вече на ЕС ще задвижим енергетика,селскостопанство ,лека промишленост и т.н.,на базата на свободната частна инециатива и организирана пазарна икономика!!
  • 6 тяната

    0 0 Отговор
    подкрепям мнението на 1. да си ходи ес, ще се оправим и без тези измекяри.