Отидете към основна версия

7 465 47

На какво се дължи феноменът на бездомниците в САЩ?

  • сащ-
  • икономика-
  • бездомници

Като цяло водещият подход е пренебрегването на проблема, комбиниран с преселване на бездомните на места, където "няма да се набиват на очи" - например в най-слабо поддържаните части на града

Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петима бездомници бяха нападнати с огнестрелно оръжие в Ню Йорк и Вашингтон от началото на месеца. Задържаният заподозрян е 30-годишният Джералд Бревард Трети, който има досие за случаи на нападение.

Според бащата на заподозрения, Джералд Бревард Старши, предполагаемият извършител е психично болен и също като жертвите си е живял на улицата, съобщава Ен Би Си.

Как се стигна до тази ситуация?

Първото използване на термина “бездомници” в САЩ датира от 70-те години на 19-и век, когато той се отнася до хора, прекосяващи страната в търсене на работа, пътувайки нелегално с влаковете. Между тях се заражда и собствена контра-култура. Тогава този феномен е възприет като проблем поради моралния упадък и възприятието за започваща морална криза, заплашваща отдавнашните идеи за домашния живот, пише в “история на феномена на бездомниците в САЩ”, публикувана на сайта на Националния институт за биотехнологии.

Модерната епоха в развитието на феномена започва през 80-те години на миналия век, като той се променя под действието на големи сили – джентрификация на градските центрове (водеща до нарастване на цените на жилищата), деинституционализация на психично болните, висок процент на безработица, появата на ХИВ/СПИН, недостатъчно предлагане на достъпни жилища и сериозни бюджетни съкращения за Министерството на жилищното строителство и градското развитие на САЩ и агенциите за социални услуги в отговор на тогавашната най-тежката рецесия в страната след Голямата депресия. Много от тези тенденции се запазват и до днес и неотдавнашни изследвания показват, че семействата без дом е по-вероятно да продължат да се сблъскват с бедност и липса на жилища и в бъдеще.

По неотдавнашни оценки броят на бездомниците в САЩ може да възлиза на над 1,5 милиона души, съобщава Фондацията за стратегическа култура, като предупреждава, че този проблем е на път да стане криза с епични мащаби, като само се усложни вследствие на пандемията и съпътстващата я финансова криза.

Този проблем е най-тежък в най-богатия американски щат: в Калифорния има над 161 000 бездомници. (По данни на Междуведомствения съвет по проблемите на бездомните в САЩ, на второ място е щатът Ню Йорк, с над 91 000).

Мнозина в Ню Йорк започват да се притесняват от нарастващото присъствие на бездомници на Таймс скуеър. Предвид започващото завръщане на туристите, това е зле за бизнеса, освен че доведе и до нарастване на броя на свързаните с насилие престъпления в района, отбелязва фондацията.

Отношението към бездомните в САЩ

Отношението към бездомните в американското общество е комбинация от страх, неприязън и чувство на морално превъзходство, отбелязва в. "Дейли калифорниан". Обичайното допускане е, че те са наркомани, просяци, психично болни или склонни към насилие. Това се комбинира с убеждението, че живеещите на улицата сами са виновни за положението, в което се намират - то се дължи на собствените им грешки или недостатъци.

Като цяло водещият подход е пренебрегването на проблема, комбиниран с преселване на бездомните на места, където "няма да се набиват на очи" - например в най-слабо поддържаните части на града.

Бездомните са обект на престъпления далеч по-често от имащите подслон. Те са удобни и чести жертви на нападения, дължащи се на психични проблеми, престъпни мотиви или омраза. В публикуван през 2020 г. доклад на Националната коалиция на САЩ за защита на бездомните се отбелязва, че има ясна взаимовръзка между нарастването на видимото присъствие на бездомните и броя и сериозността на нападенията, извършвани от имащите подслон. А сп. "Икономист" отбелязваше още в края на миналата година, че вследствие на пандемията бездомните са се увеличили и са станали по-видими.

Дали това е свързано с мотивите на Джералд Бревард за извършване на нападенията, едва ли някога ще разберем със сигурност. Но е много вероятно да увеличи броя на нападенията срещу бездомници, извършвани в САЩ - освен ако властите (федерални и щатски) не вземат мерки за намаляване на броя на нямащите постоянно жилище.

Но дори трилионите долари, които Конгресът отдели за подкрепа на икономиката, не доведоха до намаляване на броя на бездомните - всъщност той се увеличи вследствие на пандемията, подчертава Фондацията за стратегическа култура.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.

Свързани новини