Отидете към основна версия

12 738 62

Смях и сълзи

  • божидар чеков-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • президент-
  • украйна-
  • русия

Руснаци и украинци не разполагат с достатъчно време, за да тълкуват ексцентричните изяви на Джо Байдън

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да се съгласи Владимир Путин Ердоган да му помага за примирие с Украйна, означава, че целта на агресията вече е друга. Каква беше тя първоначално и каква е понастоящем, още не се знае. Явно тази неяснота не е печеливша за Кремъл. Черните забрадки станаха толкова много, че когато огънят спре, едва ли някой ще празнува. Близко до фронта няма европеец, който да не е загрижен за бъдещето си. В арабския свят, под влияние на стрелбата на Изток от Черно море, довчерашни врагове си подадоха ръка. Южноамериканците по традиция не подкрепят НАТО и остават на страната на Русия. Китай също пази тила на Путин, като блокира Съвета за сигурност. Отвсякъде прозира желание за спиране на братоубийствената война, която може да се превърне като нищо в един безкраен „зъб за зъб и око за око“.

Точно този момент избра Джо Байдън да посети бежански лагер в Полша, водеща страна в омразата към Русия. Едва ли президентът на САЩ е избрал сам този 25 март и точно това място, но думите, които произнесе, си бяха само негови. Слонът е символ на Републиканската партия в САЩ, а магарето на демократите. Когато Байдън определи Путин за „касапин“, който трябва да напусне властта, ефектът от изказването му прозвуча като танц на слон и магаре в стъкларски магазин. Малкото коси, останали на главата на Олаф Шолц, щръкнаха като сталактити, а Еманюел Макрон веднага се десолидаризира с Байдън. Той остро разкритикува американският президент, като определи изказването му за недопустимо за държавен глава. Дори Антъни Блинкен се намеси още същия ден, за да изглади обидното изказване на президента. Никой не е забравил още, че Садам Хюсеин също бе обявен за „касапин“ от страна на американците, преди техните военни части да нахлуят в Ирак.

Когато споделих с един приятел от Ню Йорк изненадата си от липсата на дипломатическо чувство в поведението на президента на най-мощната държава в Света, той ми отговори с искрен хумор. „Вие в Европа не знаете, че тук му викаме „Джо-Гафа“! След всяко негово изказване, говорителят на Белия дом или шефа на Държавния департамент са принудени да обясняват, че това, което Байдън е казал, не е точно това, което публиката е разбрала. Джо Байдън е нашият „Ламборгини“ на гафовете – каза моят приятел. Веднъж например президентът заявил, че ще посети американските войници в Украйна, като в същото изказване предупредил, че нито един американски войник няма да стъпи там!

На 1 март т.г. 46-ият президент на САЩ в официална реч пред нацията, напомняйки нахлуването на Русия в Украйна, поздрави борбения дух на „иранците“, вместо на украинците! На митинг през 2019 г. Джо произнася реч в подкрепа на детската равнопоставеност или на равния старт, като казва „и бедните деца са толкова интелигентни, колкото са и белите“...По случай връчване на национални награди, той се обръща към един от наградените – сенаторът от Мисури - Чък Грахам. „Я се изправи да те видят всички присъстващи!“ Сенаторът обаче е парализиран от 16-годишна възраст и е в инвалидна количка.

Разбрал, че е допуснал гаф, Байдън, за да спаси положението, се провиква – Я станете всички!

По време на последното си гостуване в Чикаго, президентът на Съединените щати в благодарствено слово се обръща към домакините, в частност към кмета на града, като го нарича „господин кмете“. Всъщност кмета е госпожа на име Лори Лигфууд.

Всички тези гафове са коментирани надълго и нашироко в американските медии. Някои са снизходителни, други тревожни. Има и такива, според които „този човек не е с всичкия си!“ Защитниците на Байдън контраатакуват с обяснението, че у президента синхронизацията между устата и мозъка е леко нарушена, но според тях, той е с всичкия си!

Руснаци и украинци не разполагат с достатъчно време, за да тълкуват ексцентричните изяви на Джо Байдън. Явно двете страни предпочитат да преговарят без американско участие. Говори се, че в случай на успех Зеленски ще бъде предложен за Нобелова награда. Някои мислят, че Лавров също има шанс. Авторът на тази статия смята, че нито единият, нито другият ще бъдат поканени в Стокхолм, за сметка на третия – турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 73 гласа.

Свързани новини