Отидете към основна версия

11 148 48

Швейцарски разузнавач проговори!

  • украйна-
  • разузнавач-
  • мариупол-
  • война-
  • русия

Постановката с бомбардирания родилен дом в Мариопол не е първата и вероятно няма да е последната

Снимка: UNIAN
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Швейцария е неутрална. Това не пречи на нейното разузнаване да бди върху случващото се на Изток. Тези дни един неин представител - полковникът Жак Бод - публикува обширен анализ, вид календар на руската агресия и причините, които накараха руснаците да прескочат границата с Украйна. Като всеки разузнавач, полковникът разнищва манипулациите, влияещи на общественото мнение и дава трезва оценка на събитията.

Спирам се специално на "страдалческия" Мариупол, станал световноизвестен със стрелбата срещу един родилен дом.

На 7 март 2022 г. руският представител в ООН предупреди, че според медицински служители в родилен дом номер 1 на Мариопол, украински воиници и членове на батальона "Азов" пъдят персонала на дома и заемат позиции за стрелба. Родилният дом е разположен на изключително подходящо място за обстрел на вражески позиции.

На 9 март руските войски откриват огън срещу "родилния дом", превърнат в стратегически пункт на наемните убиици на Азов. Според CNN има 17 ранени, но съответният репортаж показва ранени, които са снимани другаде. Говори се за деца, но доказателства - няма! Този пропуск не пречи на ЕС да разпространи обвинения за "военни престъпления".

От Киев Зеленски изисква забрана за украинското въздушно пространство. Проблемът с войната в Украйна са милициите, които не се подчиняват на правилата на класическите военни действия. Неоспорим факт е, че в Украйна се организират зрелищни постановки, предназначени да повлияят общественото мнение. Постановката с бомбардирания родилен дом в Мариопол не е първата и вероятно няма да е последната. Подобна на нея бе реализирана с един родилен дом в Kuwait City през 1999 г. Неин изпълнител бе фирмата "Hill end Knowlton" срещу кокетната сума от 10,7 милиона долара. Сценарият бе толкова убедителен, че Съветът за сигурност на ООН даде съгласието си за военна атака срещу Ирак, позната под името "Desert Shield Storm".

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 184 гласа.

Свързани новини