Отидете към основна версия

3 662 68

Путин иска да предизвика масов глад през 2022 г.

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • глад-
  • пристанища

Русия лишава Украйна от основния икономически ресурс на страната - селското стопанство и пристанищната инфраструктура

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След пораженията в преките боеве с украинската армия руското военно ръководство значително преразгледа по-нататъшните методи за водене на война. Сега Русия с помощта на дистанционни ракетни удари систематично унищожава петролни складове и зърнохранилища в цяла Украйна. Експлоатационните характеристики на руските балистични ракети позволяват поразяване на цели навсякъде в Украйна. Русия иска напълно да унищожи запасите от горива и смазочни материали на територията на Украйна. По време на войната Руската федерация частично или напълно унищожи 6 зърнохранилища. Освен всичко друго, пострада най-голямата житница в Северна Украйна близо до град Овруч в Житомирска област.

Продължаващите военни действия правят невъзможно за Украйна да изпълни задълженията си като износител на храни. Русия напълно блокира украинските пристанища на Черно море, в които се намират над 4,5 милиона тона зърно, предназначено за износ. Успоредно с това Русия ограничи износа на своето зърно. Войната, отприщена от Русия, създава риск от продоволствена криза, която заплашва да се превърне в огромен глад в страните, най-зависими от хранителните доставки. По-специално това заплашва страните от Близкия изток и Южна Европа, включително Гърция.

Руските пропагандисти предварително изразиха предположението за неизбежен глад, който ще дойде в случай на пълномащабна война в Украйна. Очевидно това предположение е в пълно съответствие с концепцията за хибридна агресия, широко използвана от Кремъл. По-специално, мащабният обстрел на украински градове провокира най-големия приток на бежанци в Европа след Втората световна война. Така Русия подготвя асиметричен отговор на Запада на наложените от нея санкции и антируската реторика. Продоволствената криза и напливът от бежанци ще се тълкуват като естествен резултат от санкциите, наложени срещу Русия. Москва лишава Украйна от основния икономически ресурс на страната - селското стопанство и пристанищната инфраструктура.

Следователно основната опасност от руска военна инвазия в Украйна е, че Кремъл създава сложни хибридни заплахи за целия Запад. Използвайки участието на Украйна в световната икономика, по-специално нейния експортен и транзитен потенциал, Русия създава нови възможности за натиск върху държави, които изразяват подкрепа за Украйна. Несъпоставимостта на военния потенциал на Русия и Украйна, съчетана със съществуващите бизнес договори между западноевропейските страни и Руската федерация, позволяват на Кремъл да премине към дългосрочна, дистанционна война, всички негативни прояви на която според Путин, „ще бъдат на съвестта на киевския режим.“

Войната в Украйна се превърна в прословутата „точка на бифуркация“ /б.р. - бифуркация - ситуация, в която настъпва качествено изменение по раздвояване на даден обект или процес/, от изхода на която зависи бъдещето на целия свят. От резултата на този, който спечели войната на ресурсите и войната на лъжите. Една от основните уязвимости са основните нужди на хората от храна и гарантиране на домашен комфорт. Русия ще се опита да превърне тази война в точка на уязвимост за всяка страна, която пряко или косвено изразява подкрепата си за Украйна.

Путин не се колебае да използва най-престъпните методи, за да постигне целите си за възстановяване на сферите на влияние на Русия и последващото отприщване на голяма война в Европа. Кремълският диктатор умишлено се стреми да провокира световен глад, за да използва хранителните доставки от Руската федерация като инструмент за политически изнудване.

Източник: cyprus-daily.news

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 42 гласа.

Свързани новини