Отидете към основна версия

3 140 52

Юлиан Попов: Малко по-сериозно за изгонените руски дипломати

  • юлиан попов-
  • русия-
  • българия-
  • изгонени руски дипломати

Само така може да се прекратят всички форми на васална зависимост на България

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малко по-сериозно за 70те. Изгонването на служителите на руското посолство е като ампутация на гангренясал крак на мъртво тяло. Тялото на този тип имперска дипломация трябва да се погребе и изчисти до дъно. Само така може да се прекратят всички форми на васална зависимост на България. Това трябва да е основната задача на следващото правителство.

Това коментира във "Фейсбук" Юлиан Попов.

След като прочистването е започнало, то трябва да завърши.

Иначе България отново ще остане в онова междинно донякъде, в което обича да си битува. Руското присъствие в България трябва да се преосмисли изцяло от гледна точка на пълната независимост на България. Това никога не е правено, но страната ни се намира на кръстопът. Назад е тиня, напред е избор между васалния страх и независимостта.

Руски агенти под всякаква форма трябва да се извадят на показ и техните канали отрязани завинаги. Руските и съветските символи трябва да се премахнат и преосмислят. Руските икономически зависимости - напълно прекратени. България трябва да се образова за реалностите на Русия и да се излекува от тях.

Всичко това не означава да горим книги, трием записи и прекратим дипломатически отношения. Трябва обаче да погледнем директно какво означава всичко руско, от Червената армия, до "Газпром", от Граф Игнатиев до днешните четирихилядници.

Едва тогава ще можем да направим и трезва оценка на Русия, на нейното минало и настояще и да се вгледаме в неясното и бъдеще. Тогава ще можем и необременено да харесваме или не харесваме руските неща - материални и нематриални, чаровни или мистериозни.

Ако, разбира се, ни е до това и толкова много ни се иска да опознаем и разберем една крайно странна и напълно различна от нас страна, която живее в друго време и друго измерение. И чийто разумни граждани, не знам дали са много, страдат от дълбокото разминаване на застарелите полковници, завзели Русия и реалния свят.

Късането с Русия ще е болезнено и сложно,

то ще се сблъска с могили от страхове бездни от предразсъдъци. Но ако искаме най-сетне да настане онова Освобождение, за което пеем песни 150 години, трябва да го извършим. Нали ще има правителство с шестмесечна програма. Ето това трябва да е програмата. Нищо друго.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 72 гласа.

Свързани новини