Отидете към основна версия

4 171 41

Мая Манолова пред ФАКТИ: Обединението на лявото е нашата загриженост за съдбата на България

  • мая-
  • манолова-
  • бсп-
  • избори-
  • машини-
  • хартиена-
  • бюлетина-
  • герб-
  • дпс-
  • нинова

Връщането на хартиената бюлетина е реваншът на мафията срещу честните избори, казва лидерът на „Изправи се България“

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За хартиената бюлетина, за „Лукойл“, за концесията на „Софийска вода“, за новата лява формация, която се задава… Пред ФАКТИ говори Мая Манолова, лидер на „Изправи се България“.

- Г-жо Манолова, какво наблюдаваме в парламента. Разправии и противопоставяне. Темата за връщането на хартиената бюлетина буквално нажежава страстите?

- Връщането на хартиената бюлетина е реваншът на статуквото, реваншът на мафията срещу честните избори. Всъщност, връщането на хартиената бюлетина подготвя почвата за поредни откраднати и фалшифицирани избори, в които мафията и ъдръграундът ще бъдат впрегнати, за да върнат статуквото. Това са 100-200 хиляди гласа повече за ГЕРБ и ДПС, а големият губещ ще бъде острието на тази хартиена коалиция - Корнелия Нинова и нейната партия.

- Защо…
- Във времето сме видели кои са партиите, които успешно „работят“ с хартиената бюлетина, подправят протоколи и правят машинации в секционните комисии, правят резултат чрез кражба на гласове - това са ГЕРБ и ДПС. Въпросът е какво и колко обаче ще получи партията на Нинова, какво са ѝ обещали, за да въвлече БСП в това позорно съглашение с ГЕРБ и ДПС? Вероятно изборни трохи на фона на това с колко ще се надуят резултатите си ГЕРБ и ДПС. Защото ГЕРБ се хвалят с „… ние победихме и при машините“, но реално се оказва, че въпреки тези 5% разлика с „Продължаваме промяната“, те пак не успяват да съставят правителство. ГЕРБ няма да са управляващи сега. За да това да се случи в следващ парламент, на тях им трябват допълнителни гласове, набавени и през списъците с мъртви души, и през фалшивото гласуване с хартиени бюлетини, и през подправените протоколи, през купения и контролиран вот. Това е техният начин да се върнат във властта. Затова е бързането с промените в Изборния кодекс. Изобщо партиите в парламента нямат намерение да правят правителство и да се занимават с проблемите на хората.

Хартиената коалиция просто подготвя своята нечестна победа,

подготвят такива правила, които да им осигурят служебно предимство и да ги вкарат през задния вход в следващото управление.

- С тези промени в Изборния кодекс партиите гледат ли и към местните избори догодина…
- Със сигурност. Сериозното участие в изпълнителната власт носи допълнителни бонуси в битката за местната власт. Нагледали сме се на кметове феодали, които са подчинили общините, които ръководят. И точно чрез хартиената бюлетина те събират контролирания и купен вот. Кое от това не сме го виждали.

- Да се пренесем малко на терена на София. Става въпрос за новата концесия на „Софийска вода“, която вече бе гласувана в Общинския съвет. Вие сте присъствали на заседанието на комисията по собственост и икономически въпроси. Какво се случи?
- Комисията взе решение, а вчера и столичният Общински съвет реши да бъде удължена концесията на „Софийска вода с 8 години и 4 месеца. Това е максималният срок, за който може да се удължи концесията. Скандалното е, че това се прави на тъмно, без да се уведомят столичани, че управлението на един основен ресурс, какъвто е водата, се дава отново на концесия.

И тук подходът на мнозинството на ГЕРБ е със сила да се наложи решение, което е икономически изгодно за концесионера, а може би и за някой от общинските съветници.

Не беше толкова далече времето, когато през 2019 година в предизборната кампания Йорданка Фандъкова - като кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници на ГЕРБ, обещаваше, че концесията няма да бъде продължавана. Че през 2020 година ще се направи комисия в общината, която ще прехвърли активите на „Софийска вода“ на общинско дружество. Тоест, тази важна за столичани услуга ще стане общинска. Смешни са аргументите, с които сега са се съгласили общински съветници от различни партии, че има нарушен икономически баланс, разбирай, че печалбите на фирма „Виола“ – тя стои зад „Софийска вода“, не са достатъчно големи.

Само за миналата година „Софийска вода“ си разпределя 39 милиона лева дивидент.

Това е чиста печалба. За 2020 година дивидентът е 34 милиона лева, а за последните 10 години чистата печалба е 311 милиона лева. Тези пари можеше да бъдат използвани от столичани за важни за София проекти.

- Заговори се за ново ляво обединение, което да участва на изборите. Разкажете повече. Какво го предизвика, кои са партиите, които ще влязат в него…
- В основата на организацията е Костадин Паскалев и група социалисти, които имат мнение, различно от това на ръководството на БСП. Хора, които разбират необходимостта от ляво обединение, защото стотици хиляди български граждани нямат свои представите-ли в парламента. Става въпрос за нов ляв субект, който да защитава техните интереси – на работещите бедни, на бедните и уязвими хора, на хората с увреждания. Под ръководството на Нинова БСП губи достоверност като партия на мира, солидарността, на справедливостта, грижата за обикновените хора. Като част от четворна коалиция, доминирана от десни партии, ръководството на БСП направи компромиси по отношение на минималната работна заплата, на доходите на работещите бедни, подигравката с пенсионерите с преизчисляването на пенсиите на възрастните хора.

Заради загубата на доверие партията на Нинова не може да претендира за монопол в лявото пространство.

България има нужда от нов ляв политически субект, който да се пребори с бедността и неравенствата и да се погрижи за хората във времена на кризи. Обединението вляво е израз на нашата загриженост за съдбата на България.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.

Свързани новини