Отидете към основна версия

10 400 53

1000 лева стимул ли са, за да станеш полицай?

  • мвр-
  • полиция-
  • заплати-
  • комисар

В София заплатите са с около 100 лева по-високи

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За каква заплата се бори млад човек, когато влиза в МВР? Всъщност, за какво си мисли един млад човек, когато иска да влезе в МВР. Повод да коментираме парите в МВР, разбира се, са последните тежки инциденти, при които все повече че оказва, че именно униформените правят „чадър“ над хора, които могат да си платят. Защо полицаите прибягват до „втора заплата“? Защо тази черна практика се оказва фатална, когато на пътя става въпрос, че този е „наш човек“.

И така от колко се започва - сумата е 1166 лева. Това е договорът на младши инспектор в София, а за длъжността не се изисква висше образование. Подчертаваме, че става въпрос за столицата, защото в провинцията взимат 100 лева по-малко. Това е стартовата заплата, върху която не са начислени процентите за трудов стаж, дежурства и т.н. Когато даденият служител натрупа, примерно, 20 години трудов стаж, ще получава около 1800 лева, без платените дежурства.

„Инспектор“, който излиза от Академията на МВР, стартира с основна заплата 1670 лева. Тук вече говорим за позиция, изискваща висше образование.

„Старши инспектор“ има основно възнаграждение от 1666 лева, но тук може да се добавят около 200-300 в зависимост от поста и службата.

При „Началник сектор“ вече говорим за заплата между 2700 и 3000 лева. „Комисар“, който ръководи областна дирекция, взима над 3500 лева.

Вече висшите ръководни постове в министерството получават и повече. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев предложи преди време основната заплата на главния секретар на МВР да стане 5400 лв., а на заместник главния секретар - 4876 лв. Това става известно от проекта за промени в наредбата, която регламентира възнагражденията на полицейските органи в МВР.

Трябва и да припомним, че скоро заплатите в МВР се покачиха с около 20%.

На 5 август бяха обнародвани новите заплати в структурите на МВР, които са повишени с 20%. Увеличението е със задна дата - от 1 юли. Така в момента главният секретар получава 3752 лв., а заместникът му - 2710 лв.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.

Свързани новини