Last news in Fakti

1 Декември, 2022 09:21 10 363 53

1000 лева стимул ли са, за да станеш полицай?

  • мвр-
  • полиция-
  • заплати-
  • комисар

В София заплатите са с около 100 лева по-високи

1000 лева стимул ли са, за да станеш полицай? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За каква заплата се бори млад човек, когато влиза в МВР? Всъщност, за какво си мисли един млад човек, когато иска да влезе в МВР. Повод да коментираме парите в МВР, разбира се, са последните тежки инциденти, при които все повече че оказва, че именно униформените правят „чадър“ над хора, които могат да си платят. Защо полицаите прибягват до „втора заплата“? Защо тази черна практика се оказва фатална, когато на пътя става въпрос, че този е „наш човек“.

И така от колко се започва - сумата е 1166 лева. Това е договорът на младши инспектор в София, а за длъжността не се изисква висше образование. Подчертаваме, че става въпрос за столицата, защото в провинцията взимат 100 лева по-малко. Това е стартовата заплата, върху която не са начислени процентите за трудов стаж, дежурства и т.н. Когато даденият служител натрупа, примерно, 20 години трудов стаж, ще получава около 1800 лева, без платените дежурства.

„Инспектор“, който излиза от Академията на МВР, стартира с основна заплата 1670 лева. Тук вече говорим за позиция, изискваща висше образование.

„Старши инспектор“ има основно възнаграждение от 1666 лева, но тук може да се добавят около 200-300 в зависимост от поста и службата.

При „Началник сектор“ вече говорим за заплата между 2700 и 3000 лева. „Комисар“, който ръководи областна дирекция, взима над 3500 лева.

Вече висшите ръководни постове в министерството получават и повече. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев предложи преди време основната заплата на главния секретар на МВР да стане 5400 лв., а на заместник главния секретар - 4876 лв. Това става известно от проекта за промени в наредбата, която регламентира възнагражденията на полицейските органи в МВР.

Трябва и да припомним, че скоро заплатите в МВР се покачиха с около 20%.

На 5 август бяха обнародвани новите заплати в структурите на МВР, които са повишени с 20%. Увеличението е със задна дата - от 1 юли. Така в момента главният секретар получава 3752 лв., а заместникът му - 2710 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    91 19 Отговор
    Полицаите не влизат в системата за пари, а от психопатските си наклонности, да се гаврят с гражданите. 90% от полицаите са наследствени работни места, защото от бащата на сина се предава психопатията.

    Коментиран от #5

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    73 13 Отговор
    Те не отиват заради заплатата , а заради "бонусите от кафе" ‼️
  • 3 878223067

    59 14 Отговор
    Тия смешници защо взимат заплати
  • 4 Гост

    66 13 Отговор
    Наще полюцаи са мързеливи и неуки,но за сметка на това много корумпирани
  • 5 Полицай

    14 34 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    Не се ли сещаш че око няма полиция ще станеш Др. Гей.

    Коментиран от #15

  • 6 Култура миянко

    55 6 Отговор
    Основно е комбинация от коментарите на 1 и 2.Парички от рушвети и упражняване на власт над беззащитни.Най вероятно има и честни хора но в процеса на работа системата ги смачква и променя или се отказват.

    Коментиран от #42

  • 7 Майкооо, кви са тея заплати?

    42 12 Отговор
    Утре ставам милиционер!
  • 8 Корупция

    60 12 Отговор
    Който не може да се реализира на друго място става милиционерче!
  • 9 Фую

    47 10 Отговор
    Най късия виц - честен милиционер ха ха ха
  • 10 Тома

    64 11 Отговор
    Стартова заплата на полицай със средно образование е по висока от млад лекар.Лошо ли е а

    Коментиран от #12

  • 11 Кифла

    47 4 Отговор
    Аз се чудим защо всека втора кифла става милиционерка!
  • 12 Не е лошо

    36 7 Отговор

    До коментар #10 от "Тома":

    А още по-добре е даскал с 1560 стартова и бонуси по няколко пъти в годината. Та докторът кой го е бил по главата да става доктор и цял живот да учи.

    Коментиран от #16

  • 13 Христо Божилов

    50 3 Отговор
    Сами по себе си не са много пари, но почваш да носиш стълби, да си "Дринк анд драйв" и така заплатата доближава тези на Ай Ти тата
  • 14 Соломон

    29 3 Отговор
    Тези заплати съпоставени с ДАНС ДАТО и заплатите в съдебната система за сходно образование и работа са ниски.Преди 30години заплатите на районен инспектор следовател и районен прокурор се различаваха незначително.Принципно в държавната администрация заплатите от един ранг трябва да са поне близки.Сега за почти еднаква работа в тези институции са драматично различни като този с по тежката и повече по обем работа взема по-малко от идентичния служител в друга по привелигирована такава.
  • 15 др Гей Билтс

    33 5 Отговор

    До коментар #5 от "Полицай":

    Полиция има навсякъде по света, не за да защитават гражданите, а управляващите от народната любов. Навремето са им викали преторианци и не са свършили добре.

    Коментиран от #52

  • 16 др Гей Билтс

    31 11 Отговор

    До коментар #12 от "Не е лошо":

    Лекарчетата нищо не учат, Плащат си по 300 евро за взет изпит по Анатомия. Да не побадав в ръцете на лекар купил си изпит по Анатомия.. Морят пенсионерите по държавна поръчка и си изм иват ръцете с екзотични болести и невидими вируси.

    Коментиран от #18, #27, #40, #41

  • 17 пешо

    35 10 Отговор
    всички полицаи които познавам са станали такива заради рушветите а не заради заплатите
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Загрижен

    31 10 Отговор
    Българският милиционер е безкрайно тъп и прост, но за сметка на това, и мега нагъл, и неук!!!
    Владеенето на чужд език се свежда до йес и но....

    Коментиран от #22

  • 20 Пикасо

    28 10 Отговор
    И след 20 г се пенсионират и си остават на пенсия и заплата вече шефове нищо не правещи .
  • 21 Завалийки те

    26 5 Отговор
    Ам чи те и за тях работа не вършат ,и са по опасни от мутрите ,захапят ли не пускат
  • 22 По точно

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Загрижен":

    Мъни,мъни
  • 23 500 лева

    19 12 Отговор
    Твърда запрата за ушевия,5 пъти в месеца трябва да дават 72 часови смяни,абе гърч за тези долни комплексари,освен това трябва да ги пенсионирате на 75 години
  • 24 Трябват пари

    21 3 Отговор
    С трици маймуни ловим. Полицайте били глупави и корупирани, лекари нямало, армията била на колене, учителите били некадърни, АМИ за без пари толкова. Колко хора от обществото ни подкрепят исканията на гилдийте изграждащи гръбнака на държавността? Всеки отива да се кара на учителя, че неговото дете е било набито в училище докато са били събрани 2 класа и плаща за частни учители, поти се пред доктора да измислят нещо, защото здравната каса не поема тая или оная процедура, смее се че армията е по малко от един стадион привърженици и накрая псува, че понеже кара всеки ден както си иска няколко пъти са го спрели и са му взели пари И ТОВА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, че вече и продавачите в чуждестранните хипермаркети у нас вземат и по високи заплати от новите кадри в изброените професии. Управниците не се интересуват колко е зле положенито докато няма отпор от гилдийте и обществото, който да застрашава удържането на властта и докато всички не разберат това и не се започне да им се държи сметка за случващото се ви казвам, че положението в страната ще става все по зле! Пари вместо за заплати за вдигане на стандарта на хората и повишаване капацитета на гилдийте ще отиват по други направления по които могат да се отбиват пари или вземат комисионни.

    Коментиран от #25

  • 25 ....

    19 6 Отговор

    До коментар #24 от "Трябват пари":

    Сред всички тия дето ги оплакваш се шири яка корупция. Никой там не разчита на заплатата. Пробвай да се уредиш за учител или ченге да видиш за какво става дума.
    Пък и на който не му харесва да си търси друга работа вместо да се чуди кого да рекетира.

    Коментиран от #29

  • 26 Вълк единак

    11 3 Отговор
    Да стимул са ако си некадърник.
  • 27 НЕ Е ТАКА!

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "др Гей Билтс":

    Не всички са такива!Дрънкаш обидни глупости по адрес на медицинските кадри,а ти сигурно си обикновено шофьорче на мутри,избиващо комплекси,че малко е ходило на училище...!
  • 28 Патето Яки

    22 6 Отговор
    Който го мързи да работи става полицай или пожарникар.
  • 29 Не разбра ли

    13 0 Отговор

    До коментар #25 от "....":

    Докато не спрем всеки да се спасява по единично като не му харесва и не започнем като общество да защитаваме правата си просто сме загинали като нация. А ако имаш татко, чичо, вуйчо или си женен за дъщерята на някой управник, не само ще те назначат ами и началник ще им станеш и то без никой да смее и една стотинка да ти поиска. Пък вече от позицията на можещ и успял ръководител ще имаш лоста да спреш корупцията или да я поощряваш с предоволна отбивка за теб. Ти какво би избрал в такъв случай? И като си отговориш на този въпрос ще разбереш дали нещо може да се промени, ще подкрепиш ли исканията на гилдийте когато се борят за достоен живот или всичко вече е загубено и да бяга кой, както и където успее да се спаси, защото управниците ни трябва да разпределят още едни десетки милиарди на спокойствие така, че хем държавата да не потъне още една година, хем за тях да има доволна отбивка и комисионни, пък и някое бизнесче така отстрани да си върви за парички и имоти да има за живота след политиката.
  • 30 Хххх

    19 2 Отговор
    Зависи къде служат! В малки населени места в пограничният район със Сърбия ,отиват на работа за да си починат ,крият се в колите на топло и чатат яко !
  • 31 Боко Тиквата

    20 4 Отговор
    Никой не постъпва в полицията за да взима заплата. Там първо взимат по няколко кредита а после започват да взимат рекет. Ако някъде се извършва престъпление и полицията не участва, то най-вероятно става въпрос за кражба на кокошка.
  • 32 Мъдурко

    23 7 Отговор
    20-те брутни заплати при пенсиониране са достатъчен стимул, плюс още десетките други придобивки, които ползват, + !-ва категория труд, която ги пенсионира рано, а ти имаш да се гърчиш още сума ти години, а най-вече и най-важното - това Държавата да е зад теб с цялата си мощ и това да ти развързва ръцете да правиш каквото си искаш и накрая да излизаш ВИНАГИ сух от водата, защото закона е зад теб и сте банда престъпници, които се пазят един-друг! Не случайно е доказано, че в 90% от разкритите престъпления, и то - сериозни престъпления тип ОПГ няма случай да няма замесен милиционер! Съвсем резонно е становището на ВСИЧКИ, че ако си с две леви ръце/не можеш да правиш нищо, ставаш или милиционер, или таксиметро шофер!!!!

    Коментиран от #38

  • 33 ККК

    21 6 Отговор
    Искам Автурчиту да ми отговори на един въпрос и после да пита каквото и да е било: Защо тъпите парчета плащат хиляди левове само и само за да влязат в системата на МВР? ;) Заради хилядата лева заплата ли?

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 хихи

    7 2 Отговор
    "Не всичко е пари приятелю"
  • 36 хихи

    10 4 Отговор

    До коментар #33 от "ККК":

    И аз това щях да попитам! Хиляда лява вземат ли или дават? Ако дават? Малко са! Повече дават да ги назначат! Ако е заплата начална не са малко! Да ходят да копат картофи за 800.
  • 37 Някоя си

    17 3 Отговор
    На 98%от служителите в сектора мотивът им да станат такива е въпросът"и ко прайм сега"....ранното пенсиониране, държавната службица и не на последно място комплексът им че ще са велики и недосегаеми в униформа.....да не забравяме и факта че не могът и минимума за физическа подготовка и издръжливост да покрият....
  • 38 Жмуц

    10 13 Отговор

    До коментар #32 от "Мъдурко":

    За 20 -те заплати требе да се гърчиш 20 (двадесет години).Ранно пенсиониране почти няма.След толкова служба (който издържи) си изхабен тотал.Законите не са изчистени нарочно да има хляб за едни "наши" хора.Държавата е зад теб само в сексуален аспект!

    Привилегии няма ,това са КОМПЕНСАЦИИ за ограниченията който ти действат през цялото време на работа.Не всички са корумпирани във всяко стадо има мърша.

    Меркалиите за двадесетте заплати да заповядат.

    Коментиран от #46

  • 39 Компира

    11 4 Отговор
    Ами като не иска да става полицай , да ходи да копа с мотиката . Ще изкара повече .
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ПРОСциганин ли си?

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "др Гей Билтс":

    верно ли нищо не учат лекарите? на теб кой то го каза? ти що не станеш лекар ?
  • 42 безпартиен

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Култура миянко":

    Абсолютно точен коментар!Това е една система която не обича чест и достойнство!Издигането в кариерата е единствено на база вярност и покорство,за което се изисква и прегрешение или престъпление в миналото!С това "кандидатите" за повишение са държани в подчинение и в служба на "системата" т.е. на тези които са ги назначили!Просто самата "система" има способността да се "самоочиства" от всичко качествено и мислещо нормално!Решение?За момента няма!
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 3 Отговор
    МИЛИЦИОНЕР СТАВАТ ТИЯ ДЕТО НИЩО ДРУГО НЕ СТАВА ОТ ТЯХ И СА МНОГО МЪРЗЕЛИВИ И НЕ ИМ СЕ РАБОТИ СЪЩО ЧАКАТ И РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ И СЛЕД ТОВА СТАВАТ ТАКСИМЕТРОВИ ШОФЬОРИ С 20 ЗАПЛАТИ ДЕТО ИМ ДАВАТ
  • 44 Реален поглед

    12 1 Отговор
    Авторът си мисли, че ако заплатите на полицаите станат двойни или тройни ще спрат корупционните практики. Колко е наивен - голямата заплата не елиминира корупцията, дори напротив - да погледне по високите етажи на властта какво става.
  • 45 Зевзек

    10 2 Отговор
    1000 лева месечно не са стимул за нищо, докато 1000 лева седмично е друго нещо.

    Стимул е, че за много българи алтернативите са или да са полицаи- роби на държавата за 1000 лева чисто. Или роби на бизнесмен=робовладелец за 554 лева чисто минимална заплата или да са "свободни хора" с НУЛА лева месечно и да гладуват.
  • 46 Тупан техно

    7 2 Отговор

    До коментар #38 от "Жмуц":

    Ти си милиционер, нали?
  • 47 БКП

    9 2 Отговор
    Ако няма полицея ще стане анархия.Лошото е,че по голямата част са селски пръчлета и брутални при%ми%тиви
  • 48 Тити

    8 4 Отговор
    Хем заплатите им са им малки ама не напускат тяхната рабита е да проследят от авансдо заплата.

    Коментиран от #49

  • 49 Жмуц

    2 7 Отговор

    До коментар #48 от "Тити":

    Текучеството е голямо в големите градове.
    Далеч си от истината.
  • 50 МАЛКА пенсИЯ

    5 2 Отговор
    СТИМУЛ СА,И ОЩЕ КАК.ВИЖ,КВО НАШЕСТВИЕ,на ,,кифли.А И КАТО ОСИГУРЯТ,НАД НЯКОЙ,Т.Н.,ЧАДЪР-ПОД ПАРИ ОСТАВАТ.А И НИКЪДЕ,НЕ ПЛАЩАТ,НИЩО.САМО ПОКАЗВАТ,СЛУЖЕБНАТА КАРТА.
  • 51 ИЗГНИЙТЕ.В.БЕДНОСТ.

    4 1 Отговор
    ПРО3ТИ ТЪП1 И ЗАВИСТЛИВИ СИНИ НЕЩАСТНИЦИ!
  • 52 Соломон

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "др Гей Билтс":

    Полиция идва от полис -народ.Във всички общества е имало силова структура която съблюдава вътрешния ред.Дали ще се казва шериф, мидюрин,милиционер или полицай тази длъжности са имали задача да пазят закона и да задържат и предават на правосъдието нарушителите на закона. Тази дейност ,за да е ефективна трябва да е добре платена и обезпечена.В тази работа количествените измерители по същество са обратни на инвестициите.Смисълът е по- малко престъпления и нарушения а не по висока разкриваемост.Но МВР има и много други функции освен това една от които е пощаджии на държавните органи да връчват техни книжа или да се занимават с имотните спорове. Всички трябва да получават достойна за труда и отговорностите които положат и имат.Ако някъде има дефицит после ще се прояви в друга сфера и това почва от акушерката през детската градина училището университета и така до края на живота.Няма срамен труд но всеки трябва да има съответното заплащане толкова колкото струва,а не на другите как им се струва за справедливо
  • 53 старо куче

    3 2 Отговор
    В момента в МВР влизат само разни психопати и маргинали. Всеки, който може да събира и умножава числа се цани за джуниър дивелъпър и започва работа със заплатата на старши комисар. Проблемът е какво ще стане като Ай Ти балонът се спука и всички тия полуграмотни хвалипръцковци нахлуят на пазара на труда.. Предстои скоро да разберем, в САЩ екшънът вече започна.