Отидете към основна версия

11 167 58

Шефът на ТОЛ управлението Георги Темелков пред ФАКТИ: Законът не предвижда опрощаване на вече наложени санкции

  • пролеша-
  • глоби-
  • винетки-
  • тол система-
  • георги-
  • темелков

Глобите на жителите от с. Пролеша са наложени в допустимия срок, казва той

Снимка: БГ ТОЛ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Глоби за десетки хиляди левове получават жителите на софийското село Пролеша заради път „уж“ освободен от винетка. В продължение на две години хората всекидневно пътуват до София, сигурни в това, че не е нужно да заплащат пътна такса. Хората настояват глобите им да бъдат опростени, а протестите им ще продължат. Какво обаче пише в Закона… Пред ФАКТИ говори изпълнителният директор на ТОЛ управлението Георги Темелков.

- Г-н Темелков, глоби за десетки хиляди левове получават жителите на софийското село Пролеша заради път уж освободен от винетка. Каква е реалната ситуация?
-
Съгласно решение на Министерския съвет път I-8 Калотина- Драгоман- София попада в обхвата на платената пътна мрежа. Съответно за ползването на участъка при км 41+234, където са установени редица нарушения, се дължи винетна такса. Трябва да се вземе под внимание, че на път I-8 Калотина- Драгоман- София, в участъка от с. Пролеша до София, има поставен знак, показващ, че пътят е част от платената пътна мрежа.
През 2020 година е въведено изключение само за една конкретна отсечка от път I-8 с дължина от 2,2 км, в участъка от Божурище (пътен възел над магазин "Метро") до Западната дъга на Софийския околовръстен път, за която не се изисква винетна такса.

- За да излязат от Пролеша, хората имат ли алтернативен път, който да не попада в обхвата на ТОЛ системата?
- Няма алтернативен вариант за преминаване, който да не включва части от път от платената пътна мрежа.

- Защо пътят от Пролеша до София не попада в системата без винетки, както е било през 2020 г.? Какво се е променило!
-
Пътят I-8 Калотина- Драгоман- София никога не бил освободен от винетна такса. Още на 31.12.2018 година с решение № 959 на Министерския съвет първокласният път, включително участъкът от с. Пролеша до София, се включва в обхвата на платената пътна мрежа. Решение № 959 е било изменено с Решение № 127 на Министерския съвет от 28.02.2020 г., с което е въведено изключение за някои участъци от пътната мрежа. Според решението от 2020 година път I-8 Калотина- Драгоман- ок.п.София си остава в обхвата на платената пътна мрежа. Единствено за преминаването по отсечка с дължина 2,2 км от първокласния път I-8 в участъка от Божурище до Западната дъга на Софийския околовръстен път не се изисква закупуването на винетка.

- Ще им бъдат ли опростени глобите?
-
Агенция „Пътна инфраструктура“ и Националното тол управление осъществяват своите законоустановени административнонаказателни правомощия в условията на стриктно и безусловно съблюдаване на закона, който не предвижда опрощаване на вече наложени в хода на проведено административнонаказателно производство санкции. В този смисъл не е възможно и няма правно основание за опростяване на наложените глоби на жителите на село Пролеша, свързани с преминаването без заплатена винетна такса по път I-8.

- Защо не се изпращят регулярно глобите, а за тях се разбира или при проверка на пътя, или ако се продаде МПС? Къде се къса връзката глоба – съобщение? Когато хората разберат, че имат 10 глоби, няма да чакат да станат 20, за да ги платят?
-
Националното тол управление ежедневно обработва огромен обем от информация, свързан с административни нарушения, поради което е необходимо по-голямо технологично време за обработка на релевантните за нарушението данни, в това число и всички обстоятелства, свързани със собствеността на превозното средство и неговите технически характеристики. Затова фишовете няма как да бъдат връчени на нарушителите веднага след тяхното издаване.
Санкциите на жителите от с. Пролеша, затова, че са ползвали път от платената пътна мрежа без да заплатят необходимата винетна такса, са наложени в допустимия от закона срок.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 33 гласа.

Свързани новини