Отидете към основна версия

2 868 21

В ъгъла на Европейския съюз

  • българия-
  • шенген-
  • козлодуй-
  • нидерландия

Преди да се нахвърляме върху Холандия, или някоя друга държава която ни слага прът в краката, най-добре е да видим дали имаме дупки на чорапите и чисти ли са ни гащите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отгледан съм от баба ми Зорка. Преди да изляза на улицата, тя нареждаше: Виж дали са ти чисти гащите и да нямаш дупки на чорапите! Ако нещо се случи и те закарат в болница - да не станем за резил!

Отказът на Европа за приемането на България в Шенген е болезнен и унизителен за всички българи където и да се намират те. Преди да се нахвърляме върху Холандия, или някоя друга държава която ни слага прът в краката, най-добре е да видим дали имаме дупки на чорапите и чисти ли са ни гащите.

Еманюел Макрон от появата му на европейската сцена до днес оспорва правилника за взимане на решения с единодушие. Надявах се, че българската дипломация ще подкрепи френския президент, защото винаги може да се намери държавен глава, който да има зъбобол или разстройство и да вдигне ръка - против. България остави Макрон сам срещу страните членки на Шенген. Медиите в София посветиха многобройни закачки за възрастта на съпругата му и не казаха нищо за борбата на френския президент срещу начина на гласуване.

В кризата с Македония френската дипломация се намеси с много такт за да намали напрежението между двете страни и до голяма степен се позова на българската позиция. От София политиците нищо не разбраха от предложението и скочиха рамо до рамо със скопските си колеги срещу някакво въображаемо "извиване на ръце" от страна на Париж.

Спомена ли за положителния поглед на френските специалисти към атомната ни централа, веднага ми се отговоря, че Франция е причинила затварянето на няколко блока. Така пишело в медиите. Подобно обвинение не отговаря на истината. Повтарям го и пак ще го повторя. Филмите, които капитан Кусто правеше и разпространяваше за опасността от Козлодуй, бяха платени от американска фондация, със седалище Монако, на която Кусто беше президент.

Румяна Угърчинска, която владее 4 езика, се яви като независим депутат на изборите за европейски парламент през 2014 година, за да защитити българските интереси в Европа като хвърли нова светлина в отношенията, както между нас българите, така и на европейците към нас. Угърчинска между другото беше автор на книгата "Истината за атентата срещу Йоан-Павел II". Нейната мечта беше да срещне в предизборен дебат Миглена Кунева, за да стане ясно на българското общество, какво точно е договорила българската еврокомисарка с банката Париба. Внезапно вместо Кунева, ЦИК противопостави на Румяна, приватизиралата и съсипала заедно със съпруга си, десетки предприятия "независимата" Евгения Банева.

Днес Румяна Угърчинска се ползва с авторитета на френски журналист от български произход, издал 5 книги във Франция на геополитическа тематика, а госпожа Банева бе върната от Франция с белезници.

Моя милост пише за Франция, но само на български. Бях много изненадан когато една нашенка живееща в Париж ми поиска по една от моите скромни пет книги. С удоволствие ги предоставих и попитах за кой са? "За нашите от затвора "Ла Санте". В библиотеката на затвора има само книги на френски. На български няма. - отговори тя".

Десетки други впечатления от срещи с българи в Европа съм натрупал. Имам материал за още много книги, но преди да ги напиша препоръчвам на тръгващите към Европа българи: "Всички вие, каквито и да сте, влезете ли в "Шенген" ставате български посланици!"

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.

Свързани новини