Отидете към основна версия

2 941 30

Украинската черешка на френската торта

  • франция-
  • конференция-
  • събиране на средства-
  • украйна-
  • олена зеленска

Инициативата на френският президент да се съберат пари за спасението на украинците на пръв поглед е благородна

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Французите знаят да посрещат. Най-вече когато става дума за събитие организирано от президента им. За сетен път Еманюел Макрон се оказва блестящ постановчик. Конференцията на "донорите" за Украйна, която събира в Париж за два дни 47 държави започна със снимки на перона на Елисейския дворец. Вътре със сигурност е имало хапки с шампанско. Посрещната като английската кралица лично от Бриджит Макрон, Олена Зеленска обра възторга на фотографите. "Първата дама" от Киев бе сменила тоалета от пътуването и се отличаваше видимо от сънародничките си , навлечени с ватенки и ушанки.

След фотосесията в Елисейския дворец започва конференцията, която едва ли ще бъде много забавна за госпожа Зеленска.

Въпросът на който представителите на държавите - участнички трябва да отговорят е конкретен и спешен. Споделят ли те възторга на фотографите, когато се запознаят с фактурата за помощ на Украйна, която възлиза на 20-30 и повече милиарди.

Инициативата на френският президент да се съберат пари за спасението на украинците на пръв поглед е благородна. И в България редовно се провеждат мероприятия за нуждаещите се деца и болни. "Българската Коледа", събирането на капачки и пращане на SMS - си, колкото и да са добронамерени - никога не стигат.

Милиардите, които ще бъдат събрани в Париж не са само с благотворителна цел. Тоалетите на Олена Зеленска не могат да скрият трагедията на украинското ежедневие. Един ден войната ще спре, но от инфраструктурата на Украйна няма да остане нищо. Затова в конференцията взимат участие най-големите френски строителни и енергийни предприятия. Подобни надежди за реконструкция роди преди години войната в Либия. Надеждите останаха само на хартия. Стрелбата между Бенгази и Триполи продължава и до днес.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 25 гласа.

Свързани новини