Отидете към основна версия

3 211 39

Огнян Минчев: Байдън призова обикновения американец да се завърне у дома - при демократите

  • огнян минчев-
  • джо байдън-
  • американци-
  • демократи

Истинското дръпване на работническата класа от Демократическата партия в полза на републиканците беше направено от Доналд Тръмп, който излезе с много ясен и категоричен призив работниците да напуснат тази партия, която ги е предала в полза на глобализацията

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В речта си "За състоянието на съюза" американският президент Джо Байдън се опита по един много категоричен начин да поправи основната грешка на Демократическата партия от последното десетилетие – ориентацията на партията почти изцяло към новите социални движения, малцинствата, градските субкултури и напускането на обикновената работническа класа, наричана метафорично "сини яки", която винаги е била гръбнакът на подкрепата за демократите.

Това обясни в интервю за БНР политологът доц. Огнян Минчев.

"Истинското дръпване на работническата класа от Демократическата партия в полза на републиканците беше направено от Доналд Тръмп, който излезе с много ясен и категоричен призив работниците да напуснат тази партия, която ги е предала в полза на глобализацията, в полза на емиграцията, внасяйки евтина работна ръка, подкопавайки заплатите и доходите им. Така в избирателния корпус на Доналд Тръмп на практика американската работническа класа получи едно много мащабно присъствие."

В речта на Байдън присъстваше "ясен приви към работническата класа да се върне обратно у дома", подчерта Минчев.

"Това беше основната част от речта на Джо Байдън. Дори станалите вече основни послания към малцинствата, расовите общности, новите сексуални и т.н. малцинства бяха поставени в периферията на тази реч. В нейния център бе поставен призивът към обикновения американец да се завърне като избирател на Демократическата партия. В това беше и си остава основният патос в речта на Джо Байдън."

Според Минчев този призив цели да подкопае популярността на Доналд Тръмп, чието движение "Да направим Америка отново велика" се състои главно от трудови хора, радикализирани поради загубата на работа и доходи.

Подкопавайки това ново дясно движение, ръководено от Доналд Тръмп, Байдън поставя Републиканската партия пред дилема кой да бъде нейният кандидат за следващите президентски избори, смята доц. Минчев. По думите му предстои болезнен дебат за това в средите на републиканците.

Ако номинацията вземе Тръмп, за демократите ще е по-лесно, но ако е Де Сантис или някой като него, от Демократическата партия срещу него трябва да застане кандидат, който е достатъчно енергичен и харизматичен, посочи политологът.

Байдън има шансове за застане отново като водещ кандидат на демократите за следващия президентски вот, отчита политологът.

В речта си Джо Байдън е препотвърдил новата политика на Америка спрямо Китай, слагаща край на десетилетията, в които е имало основания да се говори за обща икономика на Китай и Америка. Тръмп категорично пръв заговори за края на тази система, сега Байдън декларира също твърда позиция по отношение на Китай, акцентира в анализа си Огнян Минчев.

Китай е структурен противник на САЩ в перспективата на 21 век, това съперничество не може да бъде избегнато, изтъкна политологът.

"Китай вече има заявка и претенция за глобална сила и тази преследвайки тази претенция, Китай неизбежно ще влиза в разрез или в конфликт с американските интереси."

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 42 гласа.

Свързани новини