Отидете към основна версия

5 049 134

Украйна – палачът на руския империализъм?

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • съветски съюз

Някои говорят за сценарий от типа на Северна Корея за Русия - режим, който се затваря в себе си и се превръща в крепост, поддържайки империята и населението в автаркия под диктатурата на Владимир Путин

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Страх от хаоса, който ще последва колапса на режима на Владимир Путин. Това е сценарият, от който много западни лидери се страхуват, и именно за да го избегнат, те възпроизвеждат грешките на своите предшественици, като се колебаят да въоръжат украинците по-бързо и с повече оръжия. Това отбелязва в свой материал за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Още през 1991 г. Франсоа Митеран предупреди за риска от безредици, които според него ще съпътстват започналото разпадане на Съветския съюз. Той го беше казал ясно на Горбачов: Разпадането на СССР би било историческа катастрофа, противоречаща на интересите на Франция. Именно в името на този страх бившият социалистически президент се опита да спаси СССР. Все още в името на този страх западните лидери толкова дълго си затваряха очите за престъпленията на Владимир Путин и сега мечтаят за бързо връщане към мира.

Разбира се, сценариите за хаос са реалистични. Голямо руско военно поражение в Украйна може да доведе до вътрешни политически безредици, способни да парализират властта в Москва. Ако Путин бъде свален от власт, неговият заместник или заместници "ще бъдат по-лоши". Във всеки случай това е убеждението на Еманюел Макрон, който се позовава на Евгений Пригожин, шефът на частната армия "Вагнер", или на Николай Патрушев, ястребът на Съвета за сигурност на Русия. Благодарение на войната се навъдиха редица въоръжени групи, често водени от ултранационалисти: "Вагнер", чеченските милиции на Кадиров, редовна армия, частни армии над закона... В случай на вакуум на властта в Москва, анархията дебне.

Тя също така дебне в регионите, чиито ресурси и хора са обезкървени от лидерите на Москва, и по границите на Русия, където съседите показват желание да се еманципират от насилствената и диктаторска опека на Кремъл. Казахстан вече започва да се дистанцира. Таджикистан, Киргизстан и Армения отбелязаха отсъствието на Русия по време на последните кризи или конфликти, които ги разтърсиха. Това е сценарият за нов разпад на Руската империя, втора смърт на СССР след тази, недовършената от 1991 г. Или, според формулата на бившия дипломат Жерар Аро, "втората война за наследството на СССР". Рядко рисковете от разпадане са били толкова силни от началото на 90-те години на ХХ в. "Без Украйна Русия престава да бъде империя", казваше бившият председател на американския Съвет за национална сигурност Збигнев Бжежински. Вървим ли тогава към залеза на руския империализъм?

Други пък смятат, че именно оставането на Путин на власт носи семената на хаоса, анархията и гражданската война в Русия. "Ако Русия рухне, нищо няма да се случи", смята Ахмед Закаев, ръководител на чеченското правителство в изгнание. От друга страна "докато съществува Руската империя, никой няма да бъде застрахован от руската заплаха". Запазването на Путин на власт, победата на Кремъл в Украйна или замразяването на конфликта се считат от повечето специалисти за по-голяма опасност от безредици в Русия, отколкото колапс на властта. "Колкото по-дълго режимът на Владимир Путин остане на власт, толкова по-голям е рискът от хаос: представете си тези орди от войници, свикнали с грабежи и насилие, да се върнат обратно на руска територия", предупреждава специалистът Франсоаз Том в статия за Desk Russia. "Бърза победа за Украйна, последвана от падане на режима на Путин, е в интерес както на Запада, така и на Русия", продължава тя.

Някои говорят за сценарий от типа на Северна Корея за Русия. Режим, който се затваря в себе си и се превръща в крепост, поддържайки империята и населението в автаркия под диктатурата на Владимир Путин, докато се формира това, което Франсоаз Том нарича "замръзнало тяло". Политологът Брюно Тертре не изключва сценарий "Мордор", тоест "черна страна, пуста земя, в която силите на злото готвят своето отмъщение". Ново "време на беда", което ще бъде белязано от "подивяването" на Русия, нейната криминализация и продължаването на масовото изтичане на нейните мозъци и нейната средна класа.

Има обаче и оптимистичен сценарий, включващ падането от власт на Владимир Путин. Той е на опозиционера и бивш световен шампион Гари Каспаров. Без да отрича опасностите от вакуума, който би последвал оттеглянето на Путин, например ако украинците успеят да си върнат Крим, той не вярва в разпадането на Русия. "Югославският пример е лош пример. Всичко ще зависи от способността на новото правителство да се справи с прехода. Русия вече познава демократичните правила, може да ги приложи отново, ако Западът ѝ помогне, като разработи проект с нея. Трябва да трансформираме връзката между центъра и регионите."

Много опозиционери като него водят кампании за децентрализация на огромна Русия.Такъв е случаят с Леонид Гозман: "Центробежните тенденции съществуват в Русия не толкова поради интриги от чужбина, колкото поради систематичното ограбване на ресурсите на страната от кликата, гравитираща около Кремъл.Ако регионите бъдат упълномощени да запазят богатството, което произвеждат, да инсталират течаща вода и газ, те ще се съгласят да приложат реформите на новото правителство."

Такъв е и проектът на бившия олигарх Михаил Ходорковски, който живее в изгнание, след като е прекарал десет години в затворите на Путин: "Ако Путин бързо загуби войната, той ще бъде принуден да напусне властта. Неговият наследник ще възстанови отношенията със Запада или на свой ред ще бъде свален. В тази огромна страна, каквато е Русия, демокрацията трябва, в зависимост от региона, да има различни аспекти. Ние не виждаме демокрацията по един и същи начин в зависимост от това дали принадлежим към европейските региони на Русия или към Централна Азия. Но в крайна сметка балтийските страни успешно трансформираха своите служби за сигурност. Защо да не го направи и Русия?"

превод: News.bg

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 86 гласа.

Свързани новини